Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να σώσει την οικονομία... τσακίζοντας το δολάριο!

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Το ευρώ πέφτει έναντι του δολαρίου σαν τρελό, αυτό δίνει υπεροχή στις εξαγωγές τους. Το δολάριο είναι όσο ποτέ ισχυρό και αυτό ακούγεται γενικά καλά, με εξαίρεση τους Αμερικανούς εξαγωγείς... Ο Τραμπ - και όχι κάποιος εχθρός των ΗΠΑ - χτυπά καμπανάκι για την οικονομία που απειλείται από τη συνεχιζόμενη ισχύ του... δολαρίου!

Τελικά, από τις ατάκες του Αμερικανού προέδρου στο Twitter, πρέπει να ξεκαθαρίζει κανείς την... ήρα από το στάρι ώστε να βρίσκει την ουσία των επιδιώξεων του.

Ο Τραμπ στην γενική πολιτική του κατεύθυνση, που περνά μέσα από το σύνθημα «να ξανακάνουμε την Αμερική πρώτη», έχει σαφή αντίληψη ότι το ισχυρό νόμισμα των ΗΠΑ αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο προς υλοποίηση αυτού του στόχου.

Την Άνοιξη του 2016, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία και η πλειοψηφία των καθεστωτικών ΜΜΕ της χώρας έδιναν πρόκριση στην αντίπαλό του, είχε αποκαλέσει την αμερικανική οικονομία «φούσκα», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Θυμάμαι την... έπαρση του ελληνικής καταγωγής συνομιλητή μου από τις ΗΠΑ, πριν δυο χρόνια στη Μόσχα, αναφορικά με τον κυρίαρχο ρόλο της Wall Street, η ισχύς της οποίας κυριαρχεί και... διαμορφώνει τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου!

Δολάριο - Sputnik Ελλάδα
Προς ολοκλήρωση βαίνει η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου

«Ε, και;», τόλμησα να αναρωτηθώ...

«Αυτή είναι η παγκόσμια οικονομική κυριαρχία», μου απάντησε.

«Μα αυτό είναι... φούσκα, το λένε και Αμερικανοί οικονομολόγοι... μπορεί να σκάσει και τότε θα αναδειχθεί ο ρόλος της πραγματικής οικονομίας που στηρίζεται σε ποιό ρεαλιστικές βάσεις», λέω...

«Οι Ρώσοι μου είναι συμπαθείς αλλά στην οικονομία υπολείπονται των Αμερικανών κατά πολύ», επέμενε αυτάρεσκα...

Οι Ρώσοι, όμως, που κατηγορούνται (ελαφρά τη καρδία και αναπόδεικτα συνήθως), ως προαγωγοί και... σύντροφοι του Τραμπ και της πολιτικής του, αναδείχνουν συχνά-πυκνά, θέματα που βρίσκουν σε κορυφαία αμερικανικά μέσα, τα οποία όμως, περιέργως πως, δεν παίρνανε στη επικαιρότητα της μαζικής ενημέρωσης!

Να, π.χ. οι αναλυτές του γνωστού Bloomberg, έκαναν πρόσφατα έρευνα για το τι θα συνέβαινε με την αμερικανική οικονομία αν διακόπτονταν η εξάρτηση της από το δανεισμό και η χώρα έπρεπε να ζήσει με αυτά που παράγει!

Και, ώ, του κλάματος!

Η ανάλυση του Bloomberg, δείχνει ότι με βάση το ΑΕΠ, οι ΗΠΑ θα... κατρακυλούσαν στην 114 θέση αναφορικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα! Από 66.900 δολάρια που είναι σήμερα με την εξάρτηση από τον δανεισμό, στα... 4.857 δολάρια!

Οι ΗΠΑ, χωρίς το συνεχή εσωτερικό δανεισμό δεν μπορούν να επιβιώσουν. Όπως δεν μπορεί να ζήσει ο ναρκομανής χωρίς τη...δόση του!  Ο δανεισμός συνεχίζεται λόγω της θέσης που κατέχει το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτή η σχέση είναι που τραβά τη χώρα στην... κατηφόρα!

Και ο Αμερικανός πρόεδρος, άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική οικονομία και όχι αυτή στα πολυτελή γραφεία των χαρτογιακάδων της FED, (Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων), βάζει ανοικτά πλέον κατά της ίδιας που δεν κατανοεί την πολιτική του και επιμένει στη συνέχιση της ισχύος του δολαρίου.

Στο προαναφερόμενο tweet, για τη σχέση ευρώ-δολαρίου και τη δυσκολία των αμερικανικών εξαγωγών, ο Τραμπ συμπληρώνει: δεν έχουμε πρόβλημα με τις τιμές (εξαγωγών), έχουμε πρόβλημα με τη FED. Αυτοί εκεί... χασομερούν!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια δηλώσεων για τις ένοπλες επιθέσεις στο Τέξας και στο Οχάιο, Αύγουστος 2019.  - Sputnik Ελλάδα
Νέα πυρά Τραμπ στη Fed: Το ισχυρό δολάριο υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ

Η επίθεση στο... αποδυναμωμένο ευρώ δεν είναι η πρώτη που κάνει ο Τραμπ με στόχο το πέρασμα της πολιτικής του.

Πριν από δυο μήνες στα πλαίσια του G-20, στη Οσάκα της Ιαπωνίας, τα έψαλλε στον πρόεδρο Σι Τσι Πιν, για την υποτίμηση που έκαναν οι Κινέζοι στο νόμισμα τους... Εκείνοι το έκαναν για να μειώσουν τις απώλειες από τους δασμούς ύψους 200 δισ. που επέβαλε ο Τραμπ στα κινεζικά εμπορεύματα που εισάγονται στις ΗΠΑ!

Ανάλογες πιέσεις γίνονται σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα οι οποίες ως τώρα γίνονται αποδέκτες λόγω της πλήρους γαιωπολιτικής εξάρτησης αυτών από την Ουάσιγκτον. Οι πιέσεις δεν πιάνουν στην... Κίνα! Ανυπακοή άρχισε να δείχνει τώρα και η Ε.Ε.

Ο Τραμπ κατανοεί ότι η μέθοδος των πιέσεων και εκβιασμών μπορεί να έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα δεν μπορεί όμως να είναι πάγια για την παρασιτική άνθιση της αμερικανικής οικονομίας.

Έτσι, επιχειρεί τον επαναπατρισμό των αμερικανικών εταιριών στις ΗΠΑ και την αναβίωση της παραγωγής όπως στις παλιές καλές εποχές.

Σε άλλο tweet αναφέρει: φτάνει πια η ζωή με επιδοτήσεις και παιχνίδια σε... κινεζικά smartphones, όλοι στα εργοστάσια να δουλέψετε και να βγάλετε χρήματα!!!

Σε μια τέτοια περιπτωση, το μεγάλο ερώτημα που θέτει ο Ρώσος αναλυτής, Ιβάν Ντανίλοφ, είναι αν η αμερικανική κοινωνία, η οποία στη μεγάλη της πλειοψηφία συνήθισε να ζει με... επιδοτήσεις, θα δεχτεί να πάει στα εργοστάσια να δουλέψει; Εν κατακλείδι, το σύνθημα του Τραμπ περί επαναφοράς της πρωτιάς στις ΗΠΑ, δείχνει τη συνέπεια των προσπαθειών του (άσχετα με τη μεθοδολογία), και άσχετα αν αυτές αποδώσουν.

Η παρασιτική ισχύς του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία, πέρα από τη ζημιά στις οικονομίες όλου του κόσμου, αποτελεί και φρένο για τις επιδιώξεις του Αμερικανού προέδρου.

Ομάδα Ρώσων οικονομολόγων αναλύοντας τα στοιχεία της ρωσικής οικονομίας της περιόδου του προέδρου Γέλτσιν (οικονομίας που επέβαλαν πλήρως οι Αμερικανοί νεοφιλελεύθεροι και το ΔΝΤ) εξήγησε το τραπεζικό κράχ τον Αύγουστο του 1998 και στη συνέχεια μελέτησε τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας των προηγούμενων 30 χρόνων, στη βάση αυτών συνέταξε βιβλίο με τίτλο: Το τέλος του δολαρίου, η κατάρρευση της Pax Americana!

Η εργασία εκδόθηκε το 2002. Από τότε πέρασαν μόλις 15-17 χρόνια. Σήμερα από τα... μισόλογα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου, αν αφαιρέσει κανείς το... πατριωτικό, μεγαλοαμερικανικό περιτύλιγμα, βλέπει ότι το θέμα της ολοκλήρωσης του δολαριακού κύκλου, είναι επίκαιρο όσο ποτέ...

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά