Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μνήμες από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας, 20 χρόνια μετά: Ο εφιάλτης του 1999 σε εικόνες

Βρείτε μας
Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα και οι εικόνες από τις τραγικές εκείνες στιγμές συνεχίζουν να προκαλούν ρίγη.

7 Σεπτεμβρίου 1999, με τα ρολόγια να δείχνουν λίγα λεπτά πριν τις 15:00. Ήταν τότε που «χτύπησε» την Αθήνα ο φονικός σεισμός, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, που σκόρπισε τον πανικό και τον θάνατο. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, οι τραγικές εκείνες στιγμές δεν μπορούν να ξεχαστούν. 

Ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και ήταν αρκετά για να «βυθίσουν» τη χώρα στο πένθος, να ισοπεδώσουν ολόκληρα κτίρια - αλλά συνάμα και ζωές. 

Ο απολογισμός; Περισσότεροι από 140 νεκροί και υλικές ζημιές δισεκατομμυριών.

Οι μνήμες εκείνων των ημερών είναι ζωντανές, για μικρούς και μεγάλους, και πιο επώδυνες για τους ανθρώπους που βίωσαν το πένθος και την απώλεια. Οι εικόνες από τα κατεστραμμένα κτίρια, τις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης στα συντρίμμια, τα  - όλο απόγνωση - πρόσωπα των ανθρώπων που αγωνιούσαν για τα δικά τους πρόσωπα. 

Τα συναισθήματα ήταν κοινά για όλους: Θλίψη για τα θύματα, ανακούφιση και συγκίνηση για καθέναν που ανασυρόταν ζωντανός από τα συντρίμμια. Αυτά ακριβώς τα συναισθήματα ξυπνούν και οι εικόνες εκείνων των τραγικών στιγμών.

© AP Photo / Dimitri MessinisΈνας πατέρας κρατάει στην αγκαλιά του την 5χρονη κόρη του, η οποία μόλις μόλις έχει βγει σώα, με τη βοήθεια των πυροσβεστών, από τα συντρίμμια μιας πενταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε την Ελλάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.
Πατέρας κρατάει στην αγκαλιά του την κόρη του, η οποία σώθηκε μέσα από τα συντρίμμια. - Sputnik Ελλάδα
1/13
Ένας πατέρας κρατάει στην αγκαλιά του την 5χρονη κόρη του, η οποία μόλις μόλις έχει βγει σώα, με τη βοήθεια των πυροσβεστών, από τα συντρίμμια μιας πενταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε την Ελλάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.
© AP Photo / Thalassini DoumaΠυροσβέστες, με τη βοήθεια εθελοντών, ψάχνουν για επιζώσαντες στα συντρίμμια εργοστασίου, μετά τον φονικό σεισμό του 1999.
Πυροσβέστες, με τη βοήθεια εθελοντών, ψάχνουν για επιζώσαντες στα συντρίμμια εργοστασίου, μετά τον φονικό σεισμό του 1999. - Sputnik Ελλάδα
2/13
Πυροσβέστες, με τη βοήθεια εθελοντών, ψάχνουν για επιζώσαντες στα συντρίμμια εργοστασίου, μετά τον φονικό σεισμό του 1999.
© AP Photo / Nikos GiakoumidIsΤο έργο των διασωστών, τις ώρες που ακολούθησαν μετά από τα τρομακτικά δευτερόλεπτα του σεισμού του 1999, ήταν καταλυτικό. Στη φωτογραφία αυτή, φαίνεται ένας παπάς που προσφέρει γλυκά σε μια ομάδα διάσωσης από το Ισραήλ που κατέφθασε στη χώρα μας για να συνδράμει τις προσπάθειες των εδώ σωστικών δυνάμεων και εθελοντών.
Παπάς προσφέρει γλυκά σε διασώστες από το Ισραήλ, καθώς ψάχνουν στα συντρίμμια εργοστασίου πλαστικών στο Μενίδι.  - Sputnik Ελλάδα
3/13
Το έργο των διασωστών, τις ώρες που ακολούθησαν μετά από τα τρομακτικά δευτερόλεπτα του σεισμού του 1999, ήταν καταλυτικό. Στη φωτογραφία αυτή, φαίνεται ένας παπάς που προσφέρει γλυκά σε μια ομάδα διάσωσης από το Ισραήλ που κατέφθασε στη χώρα μας για να συνδράμει τις προσπάθειες των εδώ σωστικών δυνάμεων και εθελοντών.
© AP Photo / Dimitri MessinisΟι στιγμές που έζησε η χώρα εκείνες τις ημέρες του σεισμού του 1999 ήταν τραγικές, με πολλούς να ζουν ώρες αγωνίας για τα δικά τους πρόσωπα, των οποίων η τύχη αγνοούνταν. Σε αυτήν τη φωτογραφία φαίνεται μια γυναίκα με δάκρυα στα μάτια, στην αγκαλιά της θείας της, ενώ μαθαίνει ότι η μητέρα της βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια ενός πενταόροφου κτιρίου στο Μενίδι.
Μια γυναίκα κλαίει στην αγκαλιά της θείας της, ενώ μαθαίνει ότι η μητέρα της βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια ενός πενταόροφου κτιρίου στο Μενίδι.  - Sputnik Ελλάδα
4/13
Οι στιγμές που έζησε η χώρα εκείνες τις ημέρες του σεισμού του 1999 ήταν τραγικές, με πολλούς να ζουν ώρες αγωνίας για τα δικά τους πρόσωπα, των οποίων η τύχη αγνοούνταν. Σε αυτήν τη φωτογραφία φαίνεται μια γυναίκα με δάκρυα στα μάτια, στην αγκαλιά της θείας της, ενώ μαθαίνει ότι η μητέρα της βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια ενός πενταόροφου κτιρίου στο Μενίδι.
© AP Photo / Dimitri MessinisΗ επομένη του σεισμού του 1999 έφερε εικόνες καταστροφής. Εδώ εικονίζονται τα συντρίμμια ενός εργοστασίου της Αττικής.
Η επομένη του σεισμού του 1999 έφερε εικόνες καταστροφής. Εδώ εικονίζονται τα συντρίμμια ενός εργοστασίου της Αττικής.  - Sputnik Ελλάδα
5/13
Η επομένη του σεισμού του 1999 έφερε εικόνες καταστροφής. Εδώ εικονίζονται τα συντρίμμια ενός εργοστασίου της Αττικής.
© AP Photo / Thalassini DoumaΠυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν στα συντρίμμια ενός εργοστασίου για επιζήσαντες, μετά τον σεισμό του 1999. Οι ομάδες διάσωσης και όσοι έσπευδαν να βοηθήσουν, χρησιμοποιούσαν οτιδήποτε μπορούσαν, προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια.
Πυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν στα συντρίμμια ενός εργοστασίου για επιζήσαντες, μετά τον σεισμό του 1999.  - Sputnik Ελλάδα
6/13
Πυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν στα συντρίμμια ενός εργοστασίου για επιζήσαντες, μετά τον σεισμό του 1999. Οι ομάδες διάσωσης και όσοι έσπευδαν να βοηθήσουν, χρησιμοποιούσαν οτιδήποτε μπορούσαν, προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια.
© AP Photo / Nigel HowardΈνας γιατρός και οι περαστικοί, καθώς παρέχουν σε έναν τραυματισμένο τις πρώτες βοήθειες.
Ένας γιατρός και οι περαστικοί, καθώς παρέχουν σε έναν τραυματισμένο τις πρώτες βοήθειες.  - Sputnik Ελλάδα
7/13
Ένας γιατρός και οι περαστικοί, καθώς παρέχουν σε έναν τραυματισμένο τις πρώτες βοήθειες.
© AP Photo / Thalassini DoumaΠυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν για επιζήσαντες στα συντρίμμια ενός εργοστασίου που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό του 1999.

Πυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν για επιζήσαντες στα συντρίμμια ενός εργοστασίου που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό του 1999. - Sputnik Ελλάδα
8/13
Πυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν για επιζήσαντες στα συντρίμμια ενός εργοστασίου που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό του 1999.

© AP Photo / Dimitri MessinisΣτις προσπάθειες διάσωσης και ένας σκύλος: Ψάχνει στα συντρίμμια ενός τετραόροφου κτιρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια που ισοπέδωσε ο σεισμός του 1999.
Στις προσπάθειες διάσωσης και ένας σκύλος: Ψάχνει στα συντρίμμια ενός τετραόροφου κτιρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια που ισοπέδωσε ο σεισμός του 1999.  - Sputnik Ελλάδα
9/13
Στις προσπάθειες διάσωσης και ένας σκύλος: Ψάχνει στα συντρίμμια ενός τετραόροφου κτιρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια που ισοπέδωσε ο σεισμός του 1999.
© AP Photo / Lefteris PitarakisΣυνεργείο διάσωσης από τη Γαλλία μεταφέρει την Εύη Βασιλοπούλου, την οποία έχει μόλις ανασύρει ζωντανή από τα συντρίμμια εργοστασίου στη Μεταμόρφωση, μετά τον σεισμό του 1999.
Συνεργείο διάσωσης από τη Γαλλία μεταφέρει την Εύη Βασιλοπούλου, την οποία έχει μόλις ανασύρει ζωντανή από τα συντρίμμια εργοστασίου στη Μεταμόρφωση, μετά τον σεισμό του 1999.  - Sputnik Ελλάδα
10/13
Συνεργείο διάσωσης από τη Γαλλία μεταφέρει την Εύη Βασιλοπούλου, την οποία έχει μόλις ανασύρει ζωντανή από τα συντρίμμια εργοστασίου στη Μεταμόρφωση, μετά τον σεισμό του 1999.
© AP Photo / Thalassini DoumaΠυροσβέστες και εθελοντές φέρνουν ένα φορείο για να μεταφέρουν έναν επιζήσαντα που ανασύρθηκε από ένα εργοστάσιο που κατέρρευσε από τον σεισμό του 1999.
Πυροσβέστες και εθελοντές φέρνουν ένα φορείο για να μεταφέρουν έναν επιζήσαντα που ανασύρθηκε από ένα εργοστάσιο που κατέρρευσε από τον σεισμό του 1999.  - Sputnik Ελλάδα
11/13
Πυροσβέστες και εθελοντές φέρνουν ένα φορείο για να μεταφέρουν έναν επιζήσαντα που ανασύρθηκε από ένα εργοστάσιο που κατέρρευσε από τον σεισμό του 1999.
© AP Photo / Thalassini DoumaΠυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν για επιζήσαντες στα συντρίμμια εργοστασίου που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του 1999.
Πυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν για επιζήσαντες στα συντρίμμια εργοστασίου που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του 1999. - Sputnik Ελλάδα
12/13
Πυροσβέστες και εθελοντές ψάχνουν για επιζήσαντες στα συντρίμμια εργοστασίου που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του 1999.
© AP Photo / Thalassini DoumaΣυγγενείς ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια εργοστασίου περιμένουν με αγωνία, καθώς τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να ανασύρουν τους παγιδευμένους σώους, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999.
Συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια εργοστασίου περιμένουν με αγωνία, καθώς τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να ανασύρουν τους παγιδευμένους σώους, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999.  - Sputnik Ελλάδα
13/13
Συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια εργοστασίου περιμένουν με αγωνία, καθώς τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να ανασύρουν τους παγιδευμένους σώους, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά