Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ελένη Αντωνιάδου: Η NASA, η βράβευση και οι αντιδράσεις στα social media

© Φωτογραφία : facebook.com/Eleni AntoniadouΗ Ελένη Αντωνιάδου
Η Ελένη Αντωνιάδου - Sputnik Ελλάδα
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει στα social media η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου η οποία βραβεύτηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Πολλοί, όμως, αμφισβητούν το βιογραφικό της.

Σάλο στο διαδίκτυο και τα social media έχει προκαλέσει η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος.

Η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου από τη Νίκη Κεραμέως και οι αμφισβητήσεις

Η βράβευση της κ. Αντωνιάδου πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ανάρτηση της κ. Κεραμέως στο Facebook, η Ελένη Αντωνιάδου «διαπρέπει στη NASA» και είναι «ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής».

Τις μέρες που ακολούθησαν, ωστόσο, χρήστες των κοινωνικών δικτύων άρχισαν να αμφισβητούν τις ιδιότητες και τα επιτεύγματα που αποδίδονται στην κ. Αντωνιάδου. Ιδιαίτερης προβολής έτυχε η ανάρτηση του Κώστα Μπουγιούκου, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού.

Ο κ. Μπουγιούκος, σε εκτενή του ανάρτηση, ανέφερε ότι η κ. Αντωνιάδου δεν έχει καμία σχέση με τη NASA ούτε έχει βραβευτεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Επίσης, ισχυρίζεται ότι «δεν έχει κάνει στην αναγεννητική ιατρική» ούτε έχει διδακτορικό τίτλο.

«Για να το πούμε λιανά και να καταλαβαινόμαστε η "επιστήμονας" κα Αντωνιάδου είναι μια απάτη κατασκευασμένη από δεν ξέρω ποιους και με τι συμφέροντα μιντιακούς μηχανισμούς και η υπουργός Παιδείας με την πράξη βράβευσης της δείχνει μια βαθιά και προκλητική άγνοια και απαξίωση για την έρευνα και την επιστήμη στη χώρα», επισημαίνει ο Κώστας Μπουγιούκος.

Καθώς όλοι και περισσότεροι χρήστες ασχολούνταν με την υπόθεση της κ. Αντωνιάδου, σύντομα ήρθε στο φως παλιότερη συνέντευξή της, το 2014, σε τηλεοπτική εκπομπή. Εκεί, λόγος έγινε για την τοποθέτηση τεχνητής τραχείας σε καρκινοπαθή, τον Ιούνιο του 2011, με την κ. Αντωνιάδου να ισχυρίζεται ότι ο ασθενής είχε πλέον μια φυσιολογική ζωή.

Στην ανάρτησή του, ωστόσο, ο κ. Μπουγιούκος είχε επισημάνει πως ήταν ένας καθηγητής της που είχε ανακαλύψει τεχνητή τραχεία η οποία «σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν».

Τι απαντά η Ελένη Αντωνιάδου

Μετά τις αντιδράσεις στα social media, η ίδια η κ. Αντωνιάδου έσπευσε να απαντήσει στα όσα καταγγέλθηκαν.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, ισχυρίστηκε ότι καθώς η επιστημονική πρόοδος γίνεται με συνεχή προσπάθεια, η ίδια συνεχίζει να μαθαίνει «με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό».

Επανερχόμενη στη βράβευσή της στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει όσα είπε, δηλαδή ότι «χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη».

«Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω», προσθέτει.

Μετά την απάντηση της κ. Αντωνιάδου, ο Κώστας Μπουγιούκος επανήλθε στο θέμα, επιμένοντας ότι ο ισχυρισμός πως έχει βραβευτεί από τη NASA είναι αναληθής. Την κατηγόρησε, μάλιστα, πως «εξακολουθεί να ψεύδεται και να παραποιεί».

© Φωτογραφία : Facebook/Costas BouyioukosΗ ανάρτηση του Κώστα Μπουγιούκου
Ελένη Αντωνιάδου: Η NASA, η βράβευση και οι αντιδράσεις στα social media - Sputnik Ελλάδα
Η ανάρτηση του Κώστα Μπουγιούκου

Η απάντηση των διοργανωτών των βραβείων για την Ελένη Αντωνιάδου

Ο σάλος στα social media υποχρέωσε τους διοργανωτές των βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» να εκδώσουν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η επιλογή των βραβευθέτων έγινε αποκλειστικά από τους ίδιους κι όχι από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους», σημειώνουν αρχικά οι διοργανωτές.

«Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων», προσθέτουν.

Και το «πάρτι» στα social media συνεχίζεται…

Η συνεχής ανατροφοδότηση του θέματος με την κ. Αντωνιάδου, τα άρθρα και τις αποκαλύψεις για το βιογραφικό της έριξαν λάδι στη φωτιά που είχε ήδη ανάψει στα κοινωνικά δίκτυα, με όλο και περισσότερους χρήστες να σπεύδουν να τοποθετηθούν.

​Πολλά σχόλια ήταν άκρως ειρωνικά για την κ. Αντωνιάδου, ενώ στο στόχαστρο των επικριτών της βρέθηκε ακόμη και η επιλογή της Mattel να κατασκευάσει κούκλα Barbie βασισμένη στην νεαρή Ελληνίδα

​Άλλοι χρήστες, βέβαια, έσπευσαν να υπερασπιστούν την κ. Αντωνιάδου.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала