Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Επιστήμονες αποτύπωσαν το πώς έμοιαζε το πρόσωπο των ανθρώπων πριν από 50.000 χρόνια - Βίντεο

Βρείτε μας
Χρησιμοποιώντας το DNA και μια σύνθετη γενετική τεχνική που ονομάζεται χαρτογράφηση μεθυλίωσης του DNA, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (HUJ) ανακατασκεύασαν το ανατομικό προφίλ μιας γυναίκας που έζησε 50.000 χρόνια πριν.

Η γυναίκα αυτή ανήκει σε μια εξαφανισμένη ομάδα αρχαϊκών ανθρώπων (Denisovan) που έπαψαν να υπάρχουν περίπου 50.000 χρόνια πριν.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Cell περιγράφει πώς οι αρχαιολόγοι Liran Carmel και David Gokhman από το HUJ ανακατασκεύασαν το είδος Denisovan. Το συγγενές με τον άνθρωπο είδος φαίνεται ότι είχε ένα ευρύτερο πρόσωπο, λιγότερο έντονο πηγούνι και μια πιο προεξέχουσα γνάθο από τον Νεάντερταλ, έναν άλλο συγγενή του ανθρώπου που εξαφανίστηκε περίπου 40.000 χρόνια πριν. 

«Παρέχουμε την πρώτη ανακατασκευή της σκελετικής ανατομίας των Denisovans», αναφέρει η Carmel σε πρόσφατο δελτίο τύπου.

Για να ολοκληρωθεί η ανασύσταση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το DNA από ένα δάχτυλο Denisovan, που ανακτήθηκε από το Denisova Cave της Σιβηρίας το 2010, όπου πιστεύεται ότι οι Denisovans έχουν ζήσει περισσότερο από 200.000 χρόνια πριν. Το θραύσμα των οστών των δακτύλων πιστεύεται ότι ανήκε σε μια γυναίκα Denisovan που ήταν περίπου 13,5 ετών όταν πέθανε.

Χρησιμοποιώντας το DNA που εξάγεται από το δάκτυλο, καθώς και το DNA από δύο Νεάντερταλ, οι ερευνητές πραγματοποίησαν χαρτογράφηση μεθυλίωσης DNA, η οποία αναφέρεται στη διαδικασία στην οποία μέθυλ ομάδες (που αποτελούνται από ένα άτομο άνθρακα συνδεδεμένο με τρία άτομα υδρογόνου) , μεταβάλλοντας έτσι την έκφραση των γονιδίων.

​«Μέσω της διαδικασίας χαρτογράφησης μεθυλίωσης του DNA, οι επιστήμονες «μπορούν να πάρουν μια πρόβλεψη για το ποια σκελετικά μέρη επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση του κάθε γονιδίου και σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξει το σκελετικό μέρος - για παράδειγμα, ένα μακρύτερο ή μικρότερο μηρό», εξηγεί ο Gokhman.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την ακρίβεια της μεθόδου που εφήρμοσαν με την εφαρμογή της σε δύο είδη με γνωστή ανατομία, δηλαδή το Νεάντερταλ και τον χιμπατζή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 85% των «ανακατασκευασμένων χαρακτηριστικών ήταν ακριβή αναφορικά με προβλέψεις του τύπου ποια ήταν τα χαρακτηριστικά που αποκλίνουν και σε ποια κατεύθυνση αποκλίνουν».

«Η μελέτη της ανατομίας των Denisovan μπορεί να μας διδάξει για την ανθρώπινη εξέλιξη, τους εξελικτικούς περιορισμούς, την ανάπτυξη, τις αλληλεπιδράσεις γονιδίου-περιβάλλοντος», σημείωσε η Carmel στο δελτίο τύπου. «Σε γενικότερο επίπεδο, αυτό το έργο αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξαγωγής της ανατομίας ενός ατόμου με βάση το DNA του», κατέληξε.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала