Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Ρασπούτιν;

Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν ήταν Ρώσος μυστικιστής, ο οποίος άσκησε τεράστια επίδραση στη βασιλική οικογένεια του τσάρου Νικολάου Β' και της τσαρίνας Αλεξάνδρας. Στην Ρωσία είχε επίσης τη φήμη του προφήτη – θεραπευτή.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κάτι μυστικό και υπερφυσικό. Ως πρόσωπο είχε ασκήσει μεγάλη επιρροή τόσο στον ρωσικό λαό, όσο και στην ίδια τη βασιλική οικογένεια του τσάρου Νικολάου Β'. Σε ποιον αναφερόμαστε; Μα φυσικά στον Ρασπούτιν.

Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν έχει μείνει γνωστός στην ιστορία της Ρωσίας, ως ο μεγαλύτερος μυστικιστής, ο οποίος άσκησε τεράστια επίδραση στη βασιλική οικογένεια του τσάρου Νικολάου Β' και της τσαρίνας Αλεξάνδρας.

Στην Ρωσία είχε τη φήμη του προφήτη - θεραπευτή, διότι είχε βοηθήσει χιλιάδες άτομα που έπασχαν από διάφορες νευρικές διαταραχές, ανακούφιζε τους ασθενείς από πονοκεφάλους και αϋπνίες, ενώ είχε την ικανότητα να σταματά και την αιμορραγία. Εξαιτίας όλων αυτών, είχε αποκτήσει τρομερή επιρροή στον λαό.

Ο Ρασπούτιν δεν είχε κάποιο επίσημο τίτλο κληρικού από την εκκλησία, αλλά ως προσκυνητής επισκέφθηκε πολλά ιερά μέρη, όπως την Ιερουσαλήμ και το Άγιο Όρος.

Η πρώτη επαφή του με τη βασιλική οικογένεια ήταν το 1905. Κέρδισε πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη της αυλής, όταν θεράπευσε τον γιο του αυτοκράτορα, Αλεξέι Νικολάγιεβιτς, ο οποίος έπασχε από αιμορροφιλία. Έχοντας μεγάλη επιρροή στη βασιλική οικογένεια, έμποροι, επιχειρηματίες, βασιλικοί απευθύνονταν στον Ρασπούτιν για τη διευθέτηση κάθε ζητήματος, ακόμη για θέματα εμπορικού χαρακτήρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πριν από 190 χρόνια γεννιέται ο Λέων Τολστόι, πατριάρχης της ρωσικής λογοτεχνίας

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όλες οι συναντήσεις του βασιλιά πέρναγαν πρώτα από την έγκριση του Ρασπούτιν. Η αυτοκράτειρα μάλιστα, συμβουλευόταν πρώτα αυτόν για τα ζητήματα του κράτους, τα οποία έπειτα ζητούσε να τεθούν σε εφαρμογή από τον αυτοκράτορα.

Στα δικαστήρια όλοι μισούσαν τον Ρασπούτιν λόγω της δύναμης που είχε αποκτήσει και γι’ αυτό, τον κατηγόρησαν για την πτώση της μοναρχίας στη Ρωσία.

Τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου του 1916, μετά από πολλαπλές απόπειρες ο Ρασπούτιν δολοφονήθηκε.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала