Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Σκύλοι - οδηγοί τυφλών: «Βλέποντας» με τα μάτια του πιο πιστού φίλου

Βρείτε μας
Μπορεί να έχουν χάσει την όρασή τους, κινούνται όμως σαν να βλέπουν, πηγαίνουν παντού, αισθάνονται ελεύθεροι, διότι ένας τετράποδος φύλακας άγγελος έχει αναλάβει να γίνει τα «μάτια» τους.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ο Γιώργος έχασε εντελώς την όρασή του, ένα ερώτημα βασάνιζε συνεχώς τη σκέψη του: «Πώς θα επαναφέρω τη ζωή μου εκεί που ήταν;». Η λύση που βρέθηκε δεν περίμενε ποτέ πως θα του άλλαζε τη ζωή. Πλέον, κάθε μέρα οπουδήποτε κι αν πάει, έχει για οδηγό έναν τετράποδο φύλακα άγγελο, που ακούει στο όνομα Τζαζ.

«Με τη Τζαζ είμαστε μαζί περίπου 11 μήνες. Στο σπίτι ακούει και μου κάνει συντροφιά. Στον δρόμο όμως, με βοηθάει απαλλάσσοντάς με από ένα σωρό κινδύνους. Νιώθεις λοιπόν, τέτοια ασφάλεια σαν να κινείσαι μόνος σου. Νιώθω πραγματικά αυτόνομος», λέει σε συνέντευξή του στο Sputnik ο Γιώργος Μαρσέλλος, ο οποίος είναι χειριστής σκύλου - οδηγού για τυφλούς.

Ο λόγος που ένας σκύλος εκπαιδεύεται για να γίνει σκύλος - οδηγός, είναι για να προσφέρει σε έναν άνθρωπο με οπτική αναπηρία την ανεξαρτησία που δεν μπορεί να έχει από μόνος του, να γίνει δηλαδή τα μάτια του. Εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να καθοδηγεί τον χειριστή του στις διαδρομές που θέλει να διανύσει και να τον προφυλάσσει από διάφορα εμπόδια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν χειριστής και σκύλος να συνεργαστούν, είναι ο τυφλός να έχει πολύ καλή αίσθηση του προσανατολισμού.

«Είναι λίγο παράξενη αίσθηση. Γιατί αν συνοδεύεσαι από κάποιον άνθρωπο, ο οποίος σε πιάνει από το μπράτσο και πάτε, λες «Οκ, πάμε!». Ενώ, αν ξέρεις ότι θα στηριχθείς σε έναν σκύλο, πρέπει πρώτα ο ίδιος να είσαι αποφασισμένος, ότι θα εμπιστευτείς τον σκύλο σου», προσθέτει ο Γιώργος.

Η εκπαίδευση

Δυνητικά σκύλος - οδηγός θα μπορούσε να γίνει κάθε σκυλί εάν λάβει τη σωστή εκπαίδευση, μας ενημερώνει η Αγγελική Ανδριοπούλου, εκπαιδεύτρια κινητικότητας με σκύλο - οδηγό και εθελόντρια στην σχολή Σκύλων - Οδηγών Λάρα. Ωστόσο, οι ράτσες που επιλέγονται γι’ αυτό τον σκοπό είναι τα λαμπραντόρ ριτρίβερ, τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι γερμανικοί ποιμενικοί. Τα συγκεκριμένα σκυλιά έχουν έντονο το στοιχείο του ανθρωποκεντρισμού, ενδιαφέρονται πολύ να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του αφεντικού τους, είναι έξυπνα και ασφαλώς μεγαλόσωμα, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξουν έναν άνθρωπο.

Σε ηλικία πέντε εβδομάδων λοιπόν, οι εκπαιδευτές διαλέγουν ορισμένα κουτάβια στα οποία κάνουν διάφορα τεστ προσωπικότητας, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια από αυτά θα μπορέσουν να γίνουν σκύλοι - οδηγοί στο μέλλον. Σε πρώτο στάδιο, το σκυλί που θα ανταποκριθεί θετικά στα τεστ παραμένει με την μητέρα και τα αδέλφια του, ώστε να μάθει τους κανόνες κοινωνικοποίησης της αγέλης. Μόλις γίνει περίπου πέντε εβδομάδων μια ανάδοχη οικογένεια θα το πάρει στο σπίτι της για έναν χρόνο, όπου με τη καθοδήγηση του εκπαιδευτή θα του μάθει τους βασικούς κανόνες κοινωνικοποίησης σε εξωτερικούς χώρους. Στόχος εδώ, είναι να συνηθίσει το ζώο και να είναι χαρούμενο μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Για παράδειγμα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα εστιατόρια, στα σουπερμάρκετ, μαζί με άλλα σκυλιά ή γάτες, έτσι ώστε στο μέλλον, όταν βρεθεί σε μια αντίστοιχη κατάσταση να μπορέσει να τη διαχειριστεί.

© SputnikΟ Babbu είναι δύο μηνών και στο μέλλον θα εκπαιδευτεί να γίνει σκύλος - οδηγός
Σκύλοι - οδηγοί τυφλών: «Βλέποντας» με τα μάτια του πιο πιστού φίλου - Sputnik Ελλάδα
Ο Babbu είναι δύο μηνών και στο μέλλον θα εκπαιδευτεί να γίνει σκύλος - οδηγός

«Πρόκειται για μια πολύ όμορφη εμπειρία, αλλά και πολύ δύσκολη. Διότι, στο στάδιο της κοινωνικοποίησης του σκύλου δεν σε δέχονται εύκολα παντού, με αποτέλεσμα στην αρχή να υπάρχει κάποια δυσκολία. Υπάρχει νομοθεσία βέβαια, που μας επιτρέπει τη πρόσβαση σε όλους τους χώρους με το σκύλο - οδηγό ακόμη και όταν βρίσκεται στο στάδιο εκπαίδευσης», αναφέρει η Μαρία Πιτταρά, η οποία ως ανάδοχη οικογένεια – εθελόντρια μεγάλωσε έναν από τους σκύλους - οδηγούς.

Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, περίπου σε ηλικία 14 μηνών, ο εκπαιδευτής παίρνει το σκυλί στο σπίτι του και του μαθαίνει την εκπαίδευση της οδήγησης. Πώς δηλαδή να καθοδηγεί έναν άνθρωπο με οπτική αναπηρία, να τον προσέχει στον δρόμο, αλλά και να υπακούει στις εντολές του χειριστή.

Σε ποιον άνθρωπο θα πάει ο σκύλος είναι μια διαδικασία που γίνεται, αφού πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση. Ο εκπαιδευτής μέσα από μια λίστα αναμονής διαλέγει ποιο άτομο θα ταίριαζε καλύτερα με τον εκάστοτε σκύλο, διασταυρώνοντας τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, την ταχύτητα βαδίσματος, τον χαρακτήρα, με σκοπό να συνυπάρχουν στο μέλλον αρμονικά και χειριστής και σκύλος.

«Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την όρασή του, χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να «βλέπει» και αυτός ο τρόπος, δεν θέλει να είναι ένας άλλος άνθρωπος από τον οποίο θα εξαρτάται. Ο σκύλος - οδηγός είναι πραγματική ανάγκη και όχι πολυτέλεια», λέει η Αγγελική.

Σκύλος και χειριστής θα δουλέψουν μαζί για αρκετά χρόνια, μέχρι να βγει ο σκύλος σε σύνταξη. Αυτό συνήθως γίνεται σε ηλικία οκτώ με δέκα χρονών, ανάλογα τα προβλήματα υγείας του ζώου, το οποίο έπειτα είτε το υιοθετεί μια οικογένεια, είτε σε περίπτωση, που το επιθυμεί ο χειριστής, το κρατά μαζί του.

Οι σκύλοι - οδηγοί στην Ελλάδα

Ο αριθμός των σκύλων - οδηγών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρός, σε σχέση με τον αριθμό των τυφλών. Αυτό συμβαίνει διότι η εκπαίδευση από μόνη της είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με πολλές απαιτήσεις, υψηλό ποσοστό αποτυχίας, αλλά και με πολύ μεγάλο κόστος, το οποίο ανέρχεται περίπου στις 20.000 ευρώ. Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, οι σκύλοι - οδηγοί δεν παρέχονται στους τυφλούς από το κράτος. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, όπως η Σχολή Σκύλων - Οδηγών Λάρα δίνουν στα άτομα με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να αποκτήσουν έναν σκύλο - οδηγό δωρεάν, με τη βοήθεια των χορηγιών που λαμβάνουν.

© SputnikΗ Baguette είναι στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσης
Σκύλοι - οδηγοί τυφλών: «Βλέποντας» με τα μάτια του πιο πιστού φίλου - Sputnik Ελλάδα
Η Baguette είναι στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσης

Βήματα όμως στην ελληνική κοινωνία έχουν γίνει και κυρίως, σε ό,τι έχει να κάνει με την συμπεριφορά του κόσμου απέναντι στους σκύλους - οδηγούς. Η Αγγελική που ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων - οδηγών εδώ και 20 χρόνια, αναφέρει πως οι άνθρωποι είναι περισσότερο δεκτικοί πλέον απέναντι στους σκύλους και σέβονται πολύ το έργο τους. Επιπλέον, μας συμβουλεύει πώς να συμπεριφερθούμε όταν συναντήσουμε στον δρόμο ένα σκυλί με γιλέκο εργασίας. Αναφέρει, πως είναι πολύ σημαντικό να μη του δώσουμε καμία απολύτως σημασία, να μη το χαϊδεύουμε, να μη το ταΐζουμε, να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει, διότι έτσι θα μπορούσαμε να του αποσπάσουμε τη προσοχή με αποτέλεσμα να αποσυντονιστεί και να μη κάνει καλά τη δουλειά του.

«Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη δουλειά και ο σκύλος δεν είναι ρομπότ, γι’ αυτό δεν θέλουμε να τα ωθήσουμε να κάνουν λάθη, επειδή αφαιρέθηκαν», προσθέτει η Αγγελική.

Ο Γιώργος που έχει αποκτήσει τον δικό του σκύλο - οδηγό αναφέρει πως δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής και πως όπου κι αν έχει βρεθεί, τον δέχονται μαζί με τη Τζαζ. «Όπου κι αν πάω ο σκύλος είναι πάντα μαζί μου, είτε αυτό είναι μια απλή βόλτα στη γειτονιά, είτε μια επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου. Ο σκύλος είναι τα μάτια μου», κλείνει ο Γιώργος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μυρίζει τον... διαβήτη του αφεντικού του και του σώζει τη ζωή κάθε μέρα

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала