Υπεγράφη η νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας

© Φωτογραφία : Nikos Paleologos/SOOCΥπογραφή της νέας κοινής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας
Υπογραφή της νέας κοινής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας - Sputnik Ελλάδα
Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών καθώς ο κ. Δένδιας λίγες ημέρες μετά τις εκλογές είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ενώ είχε συναντήσει τον κ. Πομπέο και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Για βαθύτερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η συμφωνία «αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την κοινή επιθυμία να κάνουμε αποτελεσματικές τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία υπεγράφη σε μία χρονική συγκυρία που η Τουρκία παραβιάζει τους διεθνείς νόμους και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. «Η στρατηγική εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας» τόνισε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία είναι «ισορροπημένη».

Προειδοποιήσεις αναλυτών

Αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik προειδοποίησαν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει «τίποτα καλό» να περιμένει από την επίσκεψη. 

«Το προσωπικό του προφίλ καθώς και η χώρα την οποία εκπροσωπεί έχουν δείξει επανειλημμένως ότι δεν τρέφουν κανέναν απολύτως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Δηµήτρης Καλτσώνης.

Από την πλευρά του ο Υποπτέραρχος εν αποστρατεία και αντιπρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας, Παύλος Χρήστου είχε τονίζει ότι «η επίσκεψη του Πομπέο στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη γεωπολιτική στρατηγική της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ανεξάρτητα από την απόδεσμευσή της ή όχι από τις βάσεις της στην Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέες βάσεις την Ελλάδα».

Και o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης είχε εκτιμήσει ότι «ο Πομπέο θα πει και το άλλο: Αφού οι Ρώσοι συνεργάζονται με τους Τούρκους, ελάτε Έλληνες εσείς που είστε καλά παιδιά, να συνεργαστούμε για να χτυπήσουμε αυτή τη συνεργασία».

Ο διεθνολόγος Ανδρέας Ρισβάς είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πολλοί που θεωρούν την Ελλάδα υποχείριο των ΗΠΑ στις Νατοϊκές της επιχειρήσεις, καθώς αποτελεί ένα ορμητήριο ανάμεσα σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο».

Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά τις 12:00 στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα και είχε διευρυμένες ομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών καθώς ο κ. Δένδιας λίγες ημέρες μετά τις εκλογές είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ενώ είχε συναντήσει τον κ. Πομπέο και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала