Αναστάτωση προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία της Εξτρεμαδούρα, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε μια έκθεση μπέρδεψε το βραβευμένο χαμόν της περιοχής με το ζαμπόν.
Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: «Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όταν ο Κινέζος Πρόεδρος επισκεφθεί την Ισπανία θα του δοθεί ένα πιάτο χαμόν σεράνο από την Εξτρεμαδούρα». Το ζήτημα είναι ότι η περιοχή φημίζεται για τον χαμόν ιμπέρικο, η αξία του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 110 δολάρια/κιλό.
Μια τοπική αγροτική οργάνωση, η Asaja Extremadura, χαρακτήρισε τον Πέδρο Σάντσεθ ως «γαστρονομικά και πολιτιστικά αμόρφωτο».
Οι Ισπανοί παράγουν πέντε είδη χαμόν ιμπέρικο: το χαμόν ιμπέρικο πάτα νέγκρα που θεωρείται το κορυφαίο, το χαμόν ιμπέρικο ντε μπεγιότα, το χαμόν ιμπέρικο ντε κάμπο και το χαμόν ιμπέρικο ντε θέμπο.
Το χαμόν ιμπέρικο προέρχεται από μαύρα γουρούνια σε αντίθεση με το χαμόν σεράνο (το κοινό ζαμπόν) που προέρχεται από τα γνωστά γουρούνια.
Οι Ισπανοί, μάλιστα, λατρεύουν το χαμόν, αφού ο πληθυσμός των γουρουνιών (50 εκατομμύρια) υπερβαίνει τους πολίτες της χώρας (46 εκατομμύρια).
Διαβάστε ακόμα:
Χημικές ουσίες με τις οποίες παρασκευάζονται ζαμπόν, μπέϊκον αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου