Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Νόμπελ, ο Άμπι Άχμεντ λαμβάνει την τιμητική αυτή διάκριση «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και παγκόσμια συνεργασία και συγκεκριμένα για την καθοριστική του πρωτοβουλία για την επίλυση της μεθοριακής σύρραξης με τη γειτονική Ερυθραία».
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2019
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2019 to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/uGRpZJHk1B
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, στην ανακοίνωσή της, εκφράζει επίσης την ελπίδα της ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας «στο σημαντικό του έργο για ειρήνη και συμφιλίωση».
Όπως σημειώνει ακόμη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο Άμπι Άχμεντ ήταν ο άνθρωπος που τη φετινή χρονιά «έκανε τα περισσότερα για να αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2019».

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν και η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τη δράση της κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το 2018, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ για τον αγώνα τους ενάντια στη σεξουαλική βία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: