Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ουκρανική αυτοκεφαλία: «Έλληνες μητροπολίτες ετοιμάζουν επιστολή για το ζήτημα»

Βρείτε μας
Ομάδα Ελλήνων μητροπολιτών οι οποίοι τάχθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατά της απόφασης για την αυτοκεφαλία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας προετοιμάζει επιστολή για το ζήτημα, δήλωσε στο Sputnik πηγή σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

«Πρώτα απ 'όλα, δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για αναγνώριση (της ουκρανικής αυτοκεφαλίας). Περισσότεροι από δέκα μητροπολίτες ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι την κατάλληλη στιγμή. Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Ανδρέας, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ δεν συμφώνησαν. Ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης και, σε περίπτωση λήψης απόφασης, πρότειναν να διεξαχθεί ανοικτή ψηφοφορία με ονομαστική κλήση. Αυτό δεν συνέβη», ανέφερε στο Sputnik πηγή προσκείμενη σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρχαν και άλλοι που διαφώνησαν εκτός από τους 10 μητροπολίτες που μίλησαν στο συμβούλιο και ζήτησαν να συμπεριληφθεί η άποψή τους στη δήλωση, κάτι που ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε. Συνολικά, 33 μητροπολίτες μίλησαν, είπε η ίδια πηγή.

«Τη Δευτέρα - Τρίτη θα υπάρξει δήλωση από τους Μητροπολίτες που δεν συμφωνούν με την απόφαση του συμβουλίου. Θα υπάρχουν 12-15 υπογραφές. Μερικοί από αυτούς δεν συμφωνούν όχι με την αναγνώριση (της αυτοκεφαλίας), αλλά με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτά είναι διαφορετικά πράγματα. Μεταξύ εκείνων που δεν συμφωνούν με την απόφαση (της Εκκλησίας της Ελλάδος), υπάρχουν ένας ή δύο που θέλουν αναγνώριση της αυτοκεφαλίας, αλλά για τον Ονούφριο (Μητροπολίτη της Κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», συνέχισε η πηγή είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μερικοί Μητροπολίτες ήθελαν να αναβάλουν τη συζήτηση και να συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο για τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα, προτάθηκε από τον Μητροπολίτη Δανιήλ της Καισαριανής να διοργανώσει τριήμερο συμβούλιο για να αναλύσει το θέμα και υπάρξει ψηφοφορία για την επίσημη θέση της εκκλησίας.

«Από τους 69 μητροπολίτες που ήταν παρόντες, 10 δεν συμφώνησαν. (Μερικοί) άλλοι δεν είπαν ότι δεν συμφώνησαν, ώστε να μην εμπλακούν. Μεταξύ εκείνων που διαφώνησαν εκεί ήταν εκείνοι που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, δεν ήθελαν να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους», είπε.

«Μέσα σε δύο ημέρες, θα γράψουμε μια γενική δήλωση έτσι ώστε η ελληνική εκκλησία να μην εμπλακεί σε περιπέτειες», είπε η πηγή, κατά την οποία η θέση ορισμένων ιεραρχών της ελληνικής εκκλησίας, για παράδειγμα των Μητροπολιτών Δημητριάδος, Μεσσηνίας, Ναυπάκτου, που υποστήριζαν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας, κρύβει την επιθυμία τους να καταλάβουν τον θρόνο του Αρχιεπίσκοπου.

Ο συνομιλητής του Sputnik δήλωσε επίσης ότι η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας θα οδηγούσε σε διάσπαση της ελληνικής Εκκλησίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Ιερώνυμος δεν θα μνημονεύσει τον Επιφάνιο σε περίπτωση κοινής λειτουργίας με τον Βαρθολομαίο, κατά την επίσκεψη του πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος στις 17 έως 21 Οκτωβρίου.

«Αυτό θα είναι το πρώτο σχίσμα, αφού καμία άλλη εκκλησία δεν παρουσίασε σχίσμα - όλες οι άλλες εκκλησίες αρνήθηκαν ομόφωνα να αναγνωρίσουν τον Επιφάνιο. Το σχίσμα στην ελληνική εκκλησία σημαίνει πολλά προβλήματα. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα γεωπολιτική κατάσταση. Αυτό θα διαταράξει την ισορροπία στην περιοχή. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα εκκλησίας», είπε. «Η ελληνική εκκλησία εισέρχεται σε μια μεγάλη περιπέτεια. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», κατέληξε η πηγή.

Η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν σημαίνει την τελική αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, η επίσημη αναγνώριση θα γίνει μόνο όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρχίσει να μνημονεύει τον Επιφάνιο στη λειτουργία, ανέφερε στο μεταξύ στο Sputnik πηγή της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το Σάββατο, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, επτά μητροπολίτες ζήτησαν αναβολή για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ, σχολίασε ότι «παρά τις βάσιμες προτάσεις αρκετών μητροπολιτών να απέχουν από τη λήψη απόφασης προς το παρόν, το Συμβούλιο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε απόφαση υπέρ της αναγνώρισης της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας", ενώ περιέργως εξέφραζε την ελπίδα ότι η ουκρανική “αυτοκεφαλία” θα μπορούσε να "ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας”. Η αξιολόγηση των συνεπειών αυτής της απόφασης για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα δοθεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας».

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο για τη συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την ίδρυση της νέας δομής όπως και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να μιλάει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» που θα έχει σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς.

Διαβάστε επίσης: 

Τρεις θεολόγοι προειδοποιούν τον Ιερώνυμο: «Μην αναγνωρίσετε τη σχισματική εκκλησία»

Δεν έγινε αποδεκτή αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας σε μοναστήρια του Αγίου Όρους

Πάνω από 2.000 υπογραφές κληρικών, μοναχών και λαϊκών ενάντια στην Ουκρανική Αυτοκεφαλία

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала