Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κυβερνητικές πιέσεις στον Ιερώνυμο για να λειτουργήσει μαζί με τον Βαρθολομαίο

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΗ τελετή αγιασμού της Βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο
Η τελετή αγιασμού της Βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο - Sputnik Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ασκεί πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, προκειμένου να συ-λειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Πιέσεις φέρεται να δέχεται από την κυβέρνηση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, προκειμένου να λειτουργήσει από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. 

«Ο Ιερώνυμος είναι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση. Τώρα τελεί υπό ασφυκτική πίεση για να λειτουργήσει με τον Βαρθολομαίο» δήλωσε στο Sputnik ανώνυμη εκκλησιαστική πηγή, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Ιεράς Συνόδου για την ουκρανική αυτοκεφαλία.

Έσπευσε δε, να προσθέσει ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσπαθεί να βρει μία διέξοδο, προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα της Ορθοδοξίας».

«Δεν θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις με τη Ρωσική Εκκλησία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, αποκαλύπτοντας ότι «η πίεση που δέχεται, προέρχεται από την ελληνική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο θα έχει κοινή λειτουργία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ορισμένα media, μάλιστα, μεταδίδουν ότι ο Ιερώνυμος ενδέχεται να ξεκινήσει τη μνημόνευση στον επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» στην Ουκρανία, Επιφάνιο.

Αυτό, βέβαια, θα σηματοδοτήσει και την επίσημη αναγνώριση της νέας εκκλησιαστικής, σχισματικής δομής στην Ουκρανία, με τη Ρωσική Εκκλησία, να έχει ξεκαθαρίσει ότι – αν συμβεί κάτι τέτοιο – θα διακόψει την ευχαριστηριακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Πάντως, πηγή του Sputnik εκτίμησε ότι ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας είναι πιθανό να μην μνημονεύσει τον Επιφάνιο, κατά τη διάρκεια της αυριανής (σ.σ. Σάββατο) λειτουργίας.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι αντιδράσεις για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Εκκλησίας, με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ να καλεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην επικαλεστεί το όνομα του «μη κανονικού» Επιφάνιου.

Η Ρωσική Εκκλησία απειλεί να απαγορεύσει το προσκύνημα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας

Να απαγορεύσει το προσκύνημα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας εξετάζει η Εκκλησία της Ρωσίας, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας για την αυτοκεφαλία της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Εκκλησία της Μόσχας σχεδιάζει να επιβάλει «stop» στο προσκύνημα των επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των οποίων οι επικεφαλής αναγνωρίζουν τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

 

«Δεν ευλογούμε ταξίδια προσκυνήματος σε επισκοπή, την οποία χειρίζονται οι συγκεκριμένοι επίσκοποι. Οι σχετικές πληροφορίες θα διανεμηθούν στους προσκυνητές και τα τουριστικά πρακτορεία των χωρών που απαρτίζουν την κανονική επικράτεια της εκκλησίας μας» καταλήγει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας

Την Πέμπτη, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εξουσιοδότησε τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.

Παράλληλα, η Ιεραρχία της Ρωσικής Εκκλησίας έκανε λόγο για βιαστική και μονομερή αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καταλογίζοντάς του λάθος επιχειρήματα που ακολουθούν επακριβώς τη θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία ήταν πάντα κανονική Εκκλησία στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ρωσική Εκκλησία σημείωσε, τέλος, ότι υπήρξε απουσία ομοφωνίας μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το επίμαχο ζήτημα, καθώς και ότι αγνοήθηκαν οι φωνές όσων διαφώνησαν.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Το Σάββατο, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από τη λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ελήφθη με αμερικανική καθοδήγηση.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας, ενώ το Πατριαρχείο της Μόσχας σημείωσε πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανική αυτοκεφαλία: Αυτή είναι η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ρωσική Εκκλησία: Εξετάζουμε την απαγόρευση του προσκυνήματος στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала