Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Παντ Τάι: Τι είναι και πώς θα το φτιάξετε

CC0 / / Παντ Τάι (Pad Thai)
Παντ Τάι (Pad Thai) - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Το Παντ Τάι είναι από τα διασημότερα ταϊλανδέζικα πιάτα με πολλούς φαν εντός κι εκτός συνόρων της ασιατικής χώρας. Δείτε ακριβώς τι είναι και πώς φτιάχνετε.

Το Παντ Τάι (Pad Thai) είναι ένα από τα πιο διάσημα και χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας της Ταϊλάνδης. Το ταϊλανδέζικο πιάτο βασίζεται σε νουντλς ρυζιού μαγειρεμένα με την τεχνική του στερ φράϊ (stir fry), δηλαδή τηγάνισμα με μικρή ποσότητα λαδιού, σε πολύ δυνατή φωτιά, στο γουόκ και συνεχές ανακάτεμα.

Το Παντ Τάι προσφέρεται στην Ταϊλάνδη τόσο ως γρήγορο φαγητό στον δρόμο, όσο και σε μενού κανονικά εστιατόρια.

Για την παρασκευή του πιάτου, τα νουντλς ρυζιού μαγειρεύονται με την τεχνική στερ φράϊ, μαζί με μια πληθώρα υλικών, όπως λαχανικά ή/και κρέας, από τα οποία προκύπτουν και διαφορετικές παραλλαγές του Παντ Τάι. Συνήθως, βέβαια, φτιάχνεται με αυγό, κομμάτια τόφου, κρεμμυδάκι, ενώ γαρνίρεται με ψημένα, ψιλοκομμένα φιστίκια και λάιμ. Επίσης, σάλτσα ψαριού, αποξηραμένες γαρίδες, σκόρδο, τσίλι σε σκόνη και ζάχαρη.

Μια συνταγή για νουντλ Παντ Τάι (Pad Thai)

Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κάνεις πλήθος συνταγών για Παντ Τάι, σε διάφορες παραλλαγές., για κάθε γούστο. Δείτε παρακάτω μια ενδεικτική εκτέλεση του πιάτου:

Υλικά

  • 225 γρ. ταϊλανδέζικα νουντλς ρυζιού
  • 50 γρ. ζάχαρη από φοίνικα (palm sugar)
  • 60 ml. σάλτσα ψαριού
  • 55 γρ. πάστα από ταμάρινδο
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 170 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκκαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο
  • 2 εσαλότ
  • 1 αυγό
  • 110 γρ. τόφου σε κυβάκια
  • Φρέσκα κρεμμύδια (μισό ματσάκι) ψιλοκομμένα και επιπλέον φρέσκο κρεμμύδι για σερβίρισμα
  • 50 γρ. φύτρες φασολιών και επιπλέον για σερβίρισμα
  • Λάιμ για σερβίρισμα
  • Φιστίκια για σερβίρισμα
  • Πιιπεριά τσίλι για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Αφήστε τα νουντλς σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, για 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα.
  2. Βάλτε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και αναμείξτε τη ζάχαρη από φοίνικα, την πάστα από ταμάρινδο και την πάστα ψαριού. Όταν ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε για 5 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά και η σάλτσα να «σφίξει». Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη στην άκρη.
  3. Βάλτε σε πολύ δυνατή φωτιά το γουκ ή εναλλακτικά ένα μαντεμένιο τηγάνι. Ρίξτε μια κουταλιά λάδι και το κοτόπουλο και μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να έχει μαγειρευτεί σχεδόν πλήρως και να έχει πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
  4. Ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα εσαλότ και ανακατέψτε.
  5. Βάλτε στην άκρη του σκεύους το κοτόπουλο και ρίξτε το αυγό. Σπάστε το με ξύλινη κουτάλα και ανακατέψτε κρόκο με ασπράδι.
  6. Προσθέστε τα νουντλς και ανακατεύοντας ενσωματώστε όλα τα υλικά. Αφήστε πάνω στη φωτιά για 1 με 2 λεπτά ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
  7. Ρίξτε 2 ή 3 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα που είχατε ετοιμάσει νωρίτερα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  8. Προσθέστε το τόφου, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις φύτρες φασολιών. Ανακατέψτε να ενσωματωθούν και βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά.
  9. Σερβίρετε αμέσως γαρνίροντας με λάιμ, φιστίκια και επιπλέον φύτρες φασολιών, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και εάν επιθυμείτε πιπεριά τσίλι.

Βίντεο από συνταγές για Παντ Τάι (Pad Thai)

Στο YouTube κυκλοφορούν πλήθος συνταγών για Παντ Τάι (Pad Thai), ακόμη και στα ελληνικά.

Από τα δημοφιλέστερα βίντεο είναι η συνταγή του διάσημου Βρετανού σεφ Τζέιμι Όλιβερ που έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ. προβολές.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά