Πληρωμές με κάρτα: Τι θα ισχύει από το 2020 για το όριο στις e-αποδείξεις

CC0 / jarmoluk / moneyΗλεκτρονικές συναλλαγές.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές.  - Sputnik Ελλάδα
Ανώτατο όριο απαιτούμενων με πλαστικό χρήμα στα επίπεδα των 20.000 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 30% με κάρτα, ενώ για εκείνους με υψηλό εισόδημα θα ισχύει το νέο πλαφόν. Το πέναλτι για όσους δεν πιάσουν το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων ορίζεται στο 22%.

Πλαφόν 20.000 στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από το 2020, είναι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θεσπίσει «ταβάνι» 20.000 ευρώ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα πρέπει να διενεργούν οι φορολογούμενοι από το νέο έτος. 

Πληρωμή με κάρτα σε POS - Sputnik Ελλάδα
Μπόνους για σπάνιες «e-αποδείξεις» εξετάζει η κυβέρνηση
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος των φορολογούμενων

Προκειμένου να μην υπάρξουν στρεβλώσεις και άδικες επιβαρύνσεις σε φορολογούμενους με ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω, αναμένεται να τεθεί πλαφόν στο ύψος των απαιτούμενων ηλεκτρονικών δαπανών.

Εν τω μεταξύ, οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές δαπάνες, θα επιβαρύνονται με φόρο 22% επί της διαφοράς μεταξύ του πραγματικού και του απαιτούμενου ποσού.

Σε ό,τι αφορά το ανώτατο όριο των 20.000, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30% εισοδήματος 66.700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για εισοδήματα έως 66.700 ευρώ, θα ισχύει η υποχρέωση του 30% των δαπανών που γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ για υψηλότερα εισοδήματα θα ισχύει το ύψος των 20.000 ευρώ.

Αντιδράσεις 

Αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔ) προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα για επιβολή ελάχιστου ποσοστού υποχρεωτικών δαπανών με πλαστικό χρήμα, με πέναλτι 22%.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς απέστειλε επιστολή στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να μην συμπεριληφθεί τέτοια ρύθμιση στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, «διαπιστώνουμε ότι αντί να ανακοινώσετε το ποσοστό 30% ως μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους, όπως ρητά είχε υποσχεθεί ο κ. Πρωθυπουργός, το ανακοινώσατε ως ελάχιστο ποσοστό υποχρεωτικών δαπανών με ''πλαστικό χρήμα'', βάσει του εισοδήματος από μισθώματα!».  

«Μια τέτοια πρωτοφανής ρύθμιση, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε καμιά προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, είναι απαράδεκτη αλλά και ανεφάρμοστη», τονίζει ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει στις «e-αποδείξεις» και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν εξτρά φόρο

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала