Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κωνσταντοπούλου στο Sputnik: Ευθεία παρέμβαση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην υπόθεση Βίνικ

© SputnikH συνήγορος του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
H συνήγορος του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου  - Sputnik Ελλάδα
Οι συνήγοροι του Mr Bitcoin ενημέρωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση, εν όψει της αυριανής εκδίκασης στον Άρειο Πάγο της αίτησης του Βίνικ να ακυρωθούν οι αποφάσεις έκδοσής του στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Για τον ρόλο της αμερικανικής πρεσβείας στην υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως Mr Bitcoin ρωτήθηκε η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το Sputnik, μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τιμοφέυ Μουσάτωφ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

«Αυτό το οποίο έκανε η αμερικανική πρεσβεία, πριν από οκτώ μήνες περίπου, τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2019, ήταν ότι παρενέβη μετά από δηλώσεις του ανώτατου εισαγγελέα της Ρωσίας που είχε επικεφτεί τη χώρα μας, στο πλαίσιο επίσημης επίκεψης και είχε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Τότε, έκανε δήλωση (σ.σ. ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας) ότι αναμένουμε την έκδοση του Ρώσου Υπήκοου Αλεξάντερ Βίνικ στη Ρωσία. Σε απάντηση αυτής της θεσμικής δήλωσης, που εντάσσεται σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, υπήρξε δελτίο τύπου του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας με το οποίο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, η αμερικανική πρεσβεία δήλωνε ότι μέσω μυστικών διόδων ζητείται η έκδοση του Αλέξανδρου Βίνικ. Κατά τα λοιπά, σέβεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης καλώντας τη Ρωσία να πράξει το ίδιο.

Για εμάς, αυτό είναι μια δήλωση απόλυτης ομολογίας της αμερικανικής παρέμβασης και πολιτικής δίωξης. Και για το λόγο αυτό, αυτή ακριβώς η δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας αποτελεί ακριβώς το λόγο στην αίτηση χορήγησης ασύλου που έχει υποβάλλει ο Αλεξάντερ Βίνικ στη χώρα μας και η οποία εκκρεμεί. Όταν φτάνει να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία, σε επίπεδο πρεσβείας και να κάνει δηλώσεις για μια εκκρεμή υπόθεση που υποτίθεται ότι αφορά τις δικαστικές αρχές τότε η υπόθεση αυτή δεν έχει δικαστική αλλά πολιτική διάσταση. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ο ίδιος ο Βινικ δεν είναι ποινικός εκζητούμενος, αλλά όμηρος στο πλαίσιο ενός πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας».

Ερωτηθείσα για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά:

«Το θέμα θα έπρεπε να απασχολήσει αυτονοήτως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καθότι τίθενται ζητήματα αμοιβαιότητας.

Δεν θα ήθελα να σκέφτομαι ότι Έλληνες υπήκοοι που θα συλληφθούν ή έχουν συλληφθεί στη Ρωσία, μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με έκδοση σε οποιαδήποτε χώρα όπου γής, διότι η αναγκαία συνέπεια του να μην εκδοθεί ο Βίνικ στη Ρωσία, αλλά οπουδήποτε αλλού, είναι ότι κάθε Έλληνας που θα βρεθεί να έχει συλληφθεί στη Ρωσία θα είναι εκτεθειμένος σε μία αντίστοιχη μεταχείριση.

Ούτε θα ήθελα να σκέφτομαι, ότι κάποιος Έλληνας υφίσταται προφυλάκιση 27 μηνών όπως ο Αλεξάντερ Βίνικ στη χώρα μας, αντίθετη με το Σύνταγμά της. Το Σύνταγμά μας επιτρέπει την προφυλάκιση έως 18 μήνες.

Θα έπρεπε να τεθεί το ζήτημα αυτό στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας που από ότι γνωρίζω επισκέπτεται τη Ρωσία, σε επίπεδο δημόσιου λόγου και επίπεδο δημοσιογραφικού ελέγχου το ζήτημα αυτό θα τεθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «εξομολόγηση» της μητέρας του Mr Bitcoin στο Sputnik: Η περιπέτεια στις ελληνικές φυλακές

Κωνσταντοπούλου για Mr Bitcoin: Η δίωξη είναι κατασκευασμένη, ανησυχούμε για σκοτεινούς μηχανισμούς

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала