Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Το ρομπότ που έφερε το αργυρό μετάλλιο στην Ελλάδα

© Φωτογραφία : World Robot Olympiad 2019Στο βάθρο η ελληνική ομάδα Smartbirds, Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Νοέμβριος 2019
Στο βάθρο η ελληνική ομάδα Smartbirds, Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Νοέμβριος 2019 - Sputnik Ελλάδα
Αργυρά μετάλλια έφεραν στην Ελλάδα τα «εξυπνοπούλια», τα οποία επέστρεψαν από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Την 7η θέση κατέκτησαν οι Optimum Prime. Βραβευμένοι προπονητές και μαθητές, από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μίλησαν στο Sputnik.

Διέπρεψαν οι Έλληνες μαθητές στη φετινή Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO), η οποία διεξήχθη στην πόλη Γκιούρ της Ουγγαρίας, το τριήμερο 8 - 10 Νοεμβρίου. Ο φετινός Παγκόσμιος Τελικός υποδέχτηκε συνολικά 423 ομάδες από 73 διαφορετικές χώρες.

Αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία «Open Γυμνασίου» κατέκτησε η πατρινή ομάδα «Smartbirds», με προπονητή τον Πάνο Βέρρα. Τα «Εξυπνοπούλια» δεν είναι άλλα από τις Μαρία Παναγοπούλου, Εύα Λαμπροπούλου και Μαρία Στεφανίδη, η οποία είναι και η νονά της ομάδας.

Το ρομπότ που έφερε το μετάλλιο

Λέγεται «Θαλής». Μοιάζει με Mars Rover, έχει μήκος 60 εκατοστά, πλάτος 50 εκατοστών και κάτι λιγότερο από μισό μέτρο ύψος. Δύναται να αναγνωρίσει συναισθήματα και να αναπτύξει διάλογο με το πρόσωπο που στέκεται απέναντί του, προκειμένου να «προσφέρει» πολύτιμη βοήθεια σ' αυτό.

Η Μαρία Παναγοπούλου, μία εκ των μαθητριών που φόρεσαν αργυρό μετάλλιο, μίλησε στο Sputnik, για το ρομπότ που έφερε τη σημαντική διάκριση.

«Ο Θαλής έχει πολλά υποσυστήματα κι αισθητήρες, αλλά και μια κάμερα, μέσω της οποίας αναγνωρίζει τα συναισθήματα του προσώπου που κάθεται απέναντί του. Ανάλογα με τα συναισθήματα της στεναχώριας, του φόβου, του θυμού, αναπτύσσει έναν διάλογο. Ρωτάει "τι έχεις" κι αν χρειάζεσαι βοήθεια. Εάν το άτομο χρησιμοποιήσει τις λέξεις που έχουμε ορίσει ως κλειδιά, όπως είναι οι λέξεις ασθενοφόρο, αστυνομία, βοήθεια κ.α., ο Θαλής πραγματοποιεί κλήση στην αρμόδια υπηρεσία και στέλνει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας, στην οποία βρίσκεται. Φυσικά, είναι πολλά τα περιθώρια της εξέλιξής του πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε», δήλωσε η μαθήτρια της Α’ λυκείου.

Και συμπλήρωσε: «Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, πραγματικά αξέχαστη, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά και να συναγωνιστούμε πολλούς μαθητές πολλών άλλων εθνικοτήτων. Στόχος όλων μας είναι να βελτιώσουμε τη ζωή μας, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Μόλις άκουσα το όνομα της ομάδας μας κατενθουσιάστηκα και ένιωσα μεγάλη συγκίνηση. Ωστόσο, αυτό που μετράει πραγματικά είναι η ουσιαστική προσπάθεια. Αξίζει να δίνουμε έμφαση στις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων σε τέτοιους διαγωνισμούς, ακόμη κι αν η συμμετοχή δε φέρει διάκριση. Προσωπικά, χάρηκα για τους πολλούς φίλους που έκανα από τη Μαλαισία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, με την επιθυμία η γνώση μας να μοιραστεί, σκεφτόμαστε να φτιάξουμε ένα editorial για να δείξουμε πώς κατασκευάσαμε από το μηδέν τον "Θαλή", σε ένα βίντεο που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο».

«Το μυστικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις»

Ο Πάνος Βέρρας, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, διδάσκει, επί σειρά ετών, Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσω της μεθοδολογίας STEM, ενώ τα τελευταία έτη προπονεί μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του STEM Education Πάτρας, ενώ, παράλληλα, διοργανώνει workshops για την εκπαίδευση προπονητών και εκπαιδευτικών. Κι όμως, «δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας, πέραν του να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις», όπως είπε, μιλώντας στο Sputnik, ο «αργυρός» προπονητής.

«Η νίκη δεν ανήκει στον προπονητή. Είμαι μονάχα ένας οδηγός. Ο προορισμός τίθεται πάντοτε από τους μαθητές. Είμαι πολύ περήφανος για τα κορίτσια αυτά. Δούλεψαν πολύ σκληρά, από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, για να φτάσουν στη διάκριση. Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού ήταν οι "Έξυπνες Πόλεις". Ήταν μια φοβερά απαιτητική Ολυμπιάδα με πολύ υψηλό επίπεδο. Μετά από εκτενή έρευνα και αναζήτηση, κατασκευάσαμε ένα ρομπότ που δύναται να προηγείται στους δρόμους της πόλης, δίνοντάς μας σε πραγματικό χρόνο σημαντικές μετρήσεις. Για παράδειγμα, αν εντοπίσει φωτιά, ειδοποιεί άμεσα την Πυροσβεστική, περιγράφοντας το περιστατικό και δίνοντας ακριβείς συντεταγμένες», εξήγησε ο κύριος Βέρρας.

Και συμπλήρωσε: «Η γνώση πολλαπλασιάζεται, όταν μοιράζεται. Σύντομα θα διαθέσουμε ελεύθερα έναν οδηγό, ο οποίος θα περιγράφει βήμα - βήμα την κατασκευή αυτού του ρομπότ».

© Φωτογραφία : World Robot Olympiad 2019Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Νοέμβριος 2019
Το ρομπότ που έφερε το αργυρό μετάλλιο στην Ελλάδα  - Sputnik Ελλάδα
Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Νοέμβριος 2019

Ακόμη μια σημαντική θέση κατέκτησαν τρεις Έλληνες μαθητές από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO, της Ουγγαρίας. Η ομάδα «Optimum Prime», ορμώμενη επίσης εκ Πατρών, έφτασε στην 7η θέση στην απαιτητική κατηγορία «Regular Λυκείου», με προπονητή τον Ανέστη Βοβό, ο οποίος μίλησε στο Sputnik. 

Μόνο θετικά συναισθήματα έχει να μοιραστεί και για τη φετινή συμμετοχή του, ο κύριος Βοβός, ο οποίος ήταν ο πρώτος που οδήγησε ελληνική ομάδα, σε ολυμπιακή διάκριση στη Ρομποτική, το 2013 στην Τζακάρτα. Υπηρετεί ως δάσκαλος πληροφορικής το 48ο Δημοτικό σχολείο της Πάτρας, ενώ παραδίδει δωρεάν μαθήματα στους μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ρομποτική. Φροντίζει, μάλιστα, να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, καλύπτοντας ο ίδιος οικονομικά αυτές τις ανάγκες.

Μιλώντας στο Sputnik, για την Ολυμπιάδα, είπε: «Η ευγενής άμιλλα και ο υγιής συναγωνισμός με γεμίζουν με πολύ θετικά συναισθήματα. Είναι σπουδαίο να αγωνιζόμαστε δίπλα - δίπλα, με ανθρώπους από τόσες διαφορετικές χώρες. Έχουμε κάνει πολλούς φίλους αυτά τα χρόνια, είναι πάντα ευχάριστο που ξανασυναντιόμαστε».

Και συμπλήρωσε, για τους μαθητές της ομάδας του: «Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα, στην πιο απαιτητική ηλικιακά κατηγορία. Οι τρεις μαθητές της ομάδας, ο Αθανάσιος Κουζιώκας, ο Γεώργιος Γεωργιάδης και ο Χρήστος Παναγιώτης Σχοινάς Μπονάτσος, ήταν οι πιο μικροί στην κατηγορία τους. Ήμασταν από τις λίγες ομάδες που καταφέραμε να λύσουμε την ιδιαίτερα απαιτητική δοκιμασία της τελευταίας ημέρας του διαγωνισμού. Ξεπεράσαμε κορυφαίες χώρες του θεσμού, όπως είναι η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ταιβάν»

Η World Robot Olympiad (WRO) διοργανώνεται από το 2004 και αποτελεί το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός για την εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία. Ιδρυμένη το 2004 στη Σιγκαπούρη, φιλοξενείται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα - μέλος του δικτύου της. Στην Ελλάδα, επίσημος φορέας διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad είναι από το 2009 ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO HELLAS. Με όχημα τους διαγωνισμούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν προσελκύσει περισσότερες από 18.000 συμμετοχές μαθητών, επιδιώκεται η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ηγέτης της Microsoft ζητά επείγουσα παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση των ρομπότ δολοφόνων

«Γιατρός-ρομπότ»: Η νέα μέθοδος τσεκ απ για παιδιά στην Κίνα

Αποστολή εξετελέσθη: Το ανδροειδές ρομπότ FEDOR ξαναπάτησε στη Γη από το διάστημα - Βίντεο

 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала