Ο κύριος Θανάσης διατηρεί ψητοπωλείο στο Γουδί. Πριν από λίγες ημέρες, άνθρωπος των υπηρεσιών για τα πνευματικά δικαιώματα, πέρασε και τον ρώτησε αν πληρώνει για την εκπομπή πνευματικών δικαιωμάτων, για την τηλεόραση που έχει ανοιχτή στο κατάστημά του. Το ποσό που του ζητήθηκε να πληρώνει για την τηλεόραση, αγγίζει τα 300 ευρώ ετησίως, δηλαδή 25 ευρώ τον μήνα.
«Μα καλά, είναι δυνατόν να πληρώνω για να είναι ανοιχτή η τηλεόραση στο κατάστημά μου και μάλιστα τη στιγμή που ήδη πληρώνω τη συνδρομητική τηλεόραση και κυρίως αυτή χρησιμοποιώ για να βλέπουν οι πελάτες;», διερωτάται.
Ο ίδιος έλεγχος έγινε και σε άλλους καταστηματάρχες της ευρύτερης περιοχής. Σχολιάζοντας το «σαφάρι» των αρμόδιων αρχών, οι ορισμένοι από τους καταστηματάρχες αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ενημερωμένοι πλήρως για το σχετικό νομικό πλαίσιο.
Τι ισχύει τελικά;
Το Sputnik απευθύνθηκε στον Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), για να μάθει τι ισχύει.
«Όποιος έχει ανοιχτή τηλεόραση στο κατάστημά του πρέπει να πληρώνει για τα πνευματικά δικαιώματα. Γίνεται δημόσια εκτέλεση του έργου. To ίδιο ισχύει και για το ραδιόφωνο. O αρχικός νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα, είναι ο 2121/93 ο οποίος τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017.
Μια ταινία παλιού ελληνικού κινηματογράφου, μια σειρά, υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Προφανώς, οι συνάδελφοι δεν το γνώριζαν αυτό και βάσει του νόμου μπορούν να τους ζητήσουν και ποσό πενταετίας.
Αν κάποιος αρνηθεί να πληρώσει, τότε διπλασιάζεται το τέλος. Ό,τι αφορά τη μη τήρηση πνευματικών δικαιωμάτων είναι ποινικό αδίκημα. Και στα ξενοδοχεία πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για την τηλεόραση.
Ας πούμε ότι έχετε μια φωτογραφία που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα στο γραφείο ή το κατάστημά σας. Τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να σας ζητήσουν αντίτιμο».
Όπως υπογραμμίζει, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με τη μουσική.
Η ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) που διαθέτει το 95% των δικαιωμάτων του ελληνικού ρεπερτορίου και την αυτοδιαχείριση (autodia) είναι οι διάδοχοι οργανισμοί για την ΑΕΠΙ την εταιρεία που η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε, έπειτα από καταγγελίες για υπέρογκες χρεώσεις οι οποίες επιβάλλονταν αυθαίρετα από τους υπαλλήλους της εταιρείας.
«Κάθε οργανισμός, σήμερα, ζητάει διαφορετικά ποσά από τα καταστήματα, ανάλογα με παραμέτρους όπως είναι το πόσα καθίσματα διαθέτουν. Υπάρχουν περιπτώσεις για μπαρ, κλαμπ ή νυχτερινά μαγαζιά, όπου οι χρεώσεις μπορούν να φτάσουν έως και 6.000 - 7.000 ευρώ τον χρόνο.
Για το λόγο αυτό εμείς αγωνιζόμαστε για να μειωθούν τα ποσά που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Πρέπει να πληρώνουν αλλά όχι τόσο μεγάλα ποσά.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 63 του 2121 μπορεί να σου απαγορεύσει τη δημόσια εκτέλεση με αστυνομική παρέμβαση ή και του εισαγγελέα. Αν δεν πληρώσει ο καταστηματάρχης τότε μπορεί να σε συλλάβει με την αυτόφωρη διαδικασία. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε κάνει συναντήσεις ώστε να μην εμπλέκεται σε μια ιδιωτική διαφορά η αστυνομία», τονίζει ο Γ. Καββαθάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος εποχής για τα memes, κινδυνεύουν από τη νέα νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα