Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν: Έκκληση για βοήθεια μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

© Φωτογραφία : SOOC / Dimitris PapamitsosΚυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μετά τις νέες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, κατήγγειλε εκ νέου τις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας εν όψει της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Υπενθυμίζεται ότι η διμερή συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Άλλωστε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να υπεραμυνθεί της συμφωνίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.

«Η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας» πρόσθεσε, επικουρικά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών» ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала