Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Ανεβαίνει η ένταση μετά την αντίδραση της Αιγύπτου

© Φωτογραφία : Twitter / Çağatay ErciyesΟ χάρτης που δημοσίευσε ο Τούρκος διπλωμάτης Τσαγατάι Ερτσιγές, μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Ο χάρτης που δημοσίευσε ο Τούρκος διπλωμάτης Τσαγατάι Ερτσιγές, μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. - Sputnik Ελλάδα
Η Αίγυπτος καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, γεγονός που προκάλεσε αντίδραση και από την πλευρά της Λιβύης με μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου να κάνει λόγο για «παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Η Λιβύη θεωρεί ότι ως επιθετική πράξη την άρνηση της Αιγύπτου να αναγνωρίσει τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sputnik, ο Μπελκασέμ Αμπντέλ Καντέρ Νταμπάρς, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Λιβύη θα σεβαστεί κάθε διεθνή δικαστική απόφαση για το θέμα.

Η Αίγυπτος είχε καταδικάσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, προειδοποιώντας ότι θα εντείνει την πολιτική κρίση στη χώρα.

«Η κριτική της Αιγύπτου ξεπέρασε τα σύνορα και παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Δεν είναι αποδεκτή και θεωρούμε ότι μειώνει την κυριαρχία του κράτους μας», δήλωσε ο Νταμπάρς.

Τόνισε ότι εάν το θέμα παραπεμφθεί σε διεθνείς αρχές για αναθεώρηση, τότε η Λιβύη «θα συμμορφωνόταν με τις εκδοθείσες ετυμηγορίες».

Η συμφωνία Τουρκία - Λιβύης που ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης στη Μεσόγειο

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν τη συμφωνία στις 27 Νοεμβρίου με απώτερο στόχο την ανακήρυξη ΑΟΖ στη θάλασσα της Μεσογείου. Το γεγονός προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας, ενώ και η Αίγυπτος καταδίκασε τη συμφωνία. Η Μόσχα κάλεσε, την Τρίτη, την Αίγυπτο και τη Λιβύη να δείξουν σύνεση και να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή της Λιβύης που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, έχει απορρίψει τη συμφωνία και ζήτησε την παρέμβαση του ΟΗΕ εναντίον της Άγκυρας.

Ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Αίγυπτος: Δεν υπάρχει νομική βάση στα Μνημόνια Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης

Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία: Ζητά παρέμβαση του ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала