Πώς αμείβονται όσοι δουλεύουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

CC0 / / Καταστήματα Χριστούγεννα
Καταστήματα Χριστούγεννα - Sputnik Ελλάδα
Για το πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και το τι ισχύει για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, ενημερώνει η ΓΣΕΕ.

Για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα Χριστούγεννα και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ήτοι την 25η και 26η Δεκεμβρίου, θεωρούνται ημέρες υποχρεωτικής αργίας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σουπερμάρκετ - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Χριστουγεννιάτικο ωράριο: Τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ
Αντιθέτως, η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνεια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από τον νόμο (ωστόσο, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ ή κανονισμούς εργασίας, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη).

Όπως σημειώνεται, σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και στη διάρκεια των γιορτών.

Παράλληλα, ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας δεν είναι νόμιμος.

Όσον αφορά στο πώς θα πρέπει να πληρωθούν όσοι θα εργαστούν τις ημέρας υποχρεωτικής αργίας, ορίζονται τα εξής, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ: 

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κανονικά, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Στις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν, δικαιούνται τα παρακάτω:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, λαμβάνουν το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) για επιχειρήσεις που εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο 1/25 του ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Ακόμη, όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, υπερισχύουν αυτοί.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δώρο Χριστουγέννων 2019: Πότε μπαίνει, ποιοι το δικαιούνται - Δείτε πώς υπολογίζεται

Συντάξεις Ιανουαρίου 2020: Από σήμερα η καταβολή τους - Οι ημερομηνίες πληρωμής

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала