Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σιμονιάν: Αν οι εργαζόμενοι στο Sputnik Εσθονίας διωχθούν, ο ΟΑΣΕ και το ΕΔΑΔ πρέπει να διαλυθούν

© Sputnik / Vladimir Trefilov  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΜαργαρίτα Σιμονιάν
Μαργαρίτα Σιμονιάν - Sputnik Ελλάδα
Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του Sputnik και του RT, ανέφερε πως αν οι εργαζόμενοι στο Sputnik Εσθονίας διωχθούν ποινικά, τότε θα πρέπει οργανισμοί που σχετίζονται με την ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ -όπως ο ΟΑΣΕ και το ΕΔΑΔ- θα πρέπει να διαλυθούν.

Ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης στους εργαζόμενους του Sputnik Εσθονίας έστειλε η αρχισυντάκτρια του Sputnik και του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, η οποία δήλωσε πως αν εκείνοι διωχθούν ποινικά, τότε τόσο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) πρέπει να διαλυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Sputnik Εσθονίας έλαβαν επιστολές από την Αστυνομία και τη Συνοριοφυλακή της χώρας πως πρέπει να εγκαταλείψουν την εργασία τους στο εν λόγω Μέσο έως την 1η Ιανουαρίου 2020, ειδάλλως θα διωχθούν ποινικά.

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, πάντως, έγραψε στο Telegram:

«Η Εσθονία απειλεί επισήμως να φυλακίσει τους δημοσιογράφους μας αν δεν παραιτηθούν. Εάν δεν σταματήσουν οι αρχές αυτής της χώρας, ο ΟΑΣΕ, το ΕΔΑΔ και οποιοσδήποτε άλλος ευρωπαϊκός οργανισμός υπεύθυνος [για την προστασία] της ελευθερίας της έκφρασης θα πρέπει να διαλυθεί».

Σύμφωνα με τον Μαξίμ Μπουγιάκεβιτς, Ρώσος απεσταλμένος στον διεθνή οργανισμό, η Ρωσία περιμένει πως ο Χαρλέμ Ντεζίρ, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, θα αντιδράσει στις απειλές.

Συγκεκριμένα, ο Μαξίμ Μπουγιάκεβιτς δήλωσε την Τετάρτη (18/12):

«Εμείς και το γραφείο του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επικεντρωνόμαστε τώρα στην κατάσταση γύρω από το Sputnik Εσθονίας. Είμαστε σε επαφή με το γραφείο του [Ντεζίρ]. Έχουμε ήδη ενημερώσει το γραφείο του για τις ανησυχίες μας. Ελέγχουμε την κατάσταση και θα παρακολουθήσουμε την αντίδρασή του».

Επισήμανε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς του ΟΑΣΕ για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Sputnik Εσθονίας.

Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουγιαρίτς, ανέφερε πως θα εξετάσει την υπόθεση.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην Εσθονία και τις δύο γειτονικές χώρες της στη Βαλτική έχουν συχνά στοχοποιηθεί από τις αρχές.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τα τρία έθνη για συντονισμένη καταστολή των ΜΜΕ, η οποία δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ελευθερίας έκφρασης.

Οι εσθονικές αρχές επικαλέστηκαν, νωρίτερα, τις κυρώσεις της Ε.Ε. το 2014 ως πρόσχημα για πιθανή νομική δράση.

Διαβάστε ακόμα:

Μαργαρίτα Σιμονιάν για Sputnik Εσθονίας: Μας άφησαν χωρίς κτίριο, θα δουλέψουμε από το σπίτι

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала