Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανησυχεί για τις απειλές κατά του Sputnik Εσθονίας

© Sputnik / Konstantin Chalabov /  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςSputnik
Sputnik - Sputnik Ελλάδα
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) ανησυχεί, σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα, για τις εξελίξεις στο Sputnik Εσθονίας και, συγκεκριμένα, για τις απειλές που δέχθηκαν εργαζόμενοι στο τοπικό γραφείο από την Αστυνομία και τη Συνοριοφυλακή της χώρας.

Την ανησυχία της εξέφρασε, την Πέμπτη (19/12), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) σχετικά με τις απειλές κατά εργαζομένων στο Sputnik Εσθονίας από αρχές της χώρας.

Ειδικότερα, ο Άντονι Μπελάνγκερ, γενικός γραμματέας της IFJ, ανέφερε:

«Ανησυχούμε για τη σημερινή κατάσταση του Sputnik στην Εσθονία. Οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους, χωρίς απειλές από τις ανώτερες αρχές. Καλούμε την κυβέρνηση της Εσθονίας να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των δημοσιογράφων».

Από την πλευρά του, ο Τιμούρ Σαφίρ, εκτελεστικός γραμματέας της Ρωσικής Ένωσης Δημοσιογράφων, σημείωσε:

«Οι ενέργειες της εσθονικής Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής είναι σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του λόγου. Η απειλή της ποινικής διαδικασίας μόνο για το γεγονός της συνεργασίας με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπερβαίνει όλες τις υπάρχουσες προδιαγραφές. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων του γραφείου του Sputnik Εσθονίας είναι υπήκοοι της Εσθονίας, οπότε μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει κατασταλτικές ενέργειες όχι μόνο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στους Εσθονούς».

Η κατάσταση καταδικάστηκε και από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τη χαρακτήρισε «εξωφρενική» και κάλεσε διεθνείς οργανώσεις και ομάδες δικαιωμάτων να αντιδράσουν αμέσως.

Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τα τρία έθνη της Βαλτικής για συντονισμένη καταστολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ελευθερίας έκφρασης.

Επίσης, η αρχισυντάκτρια του Sputnik και του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, κάλεσε την Πρόεδρο της Εσθονίας, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, να αποτρέψει συλλήψεις δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Sputnik Εσθονίας έλαβαν επιστολή από την Αστυνομία και τη Συνοριοφυλακή της χώρας και καλούνται να παραιτηθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2020, ειδάλλως θα διωχθούν ποινικά.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην Εσθονία, αλλά και τις δύο γειτονικές χώρες της στη Βαλτική, έχουν συχνά στοχοποιηθεί από τις αρχές.

Διαβάστε ακόμα:

Πούτιν: Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τη δουλειά του Sputnik στο εξωτερικό

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала