Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εσθονός υπουργός Εξωτερικών: Το Sputnik βρέθηκε στο στόχαστρο μόνο από οικονομικές κυρώσεις

© Sputnik / Nina Zotina / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςSputnik Εσθονίας
Sputnik Εσθονίας - Sputnik Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, τόνισε πως το Sputnik της χώρας στοχεύτηκε μόνο από οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες δεν αποκλείουν την πρόσβαση στο πόρταλ του πρακτορείου ειδήσεων ούτε στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται εκεί.

Η αρχισυντάκτρια του Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν δήλωσε το Νοέμβριο ότι οι υπάλληλοι του Sputnik Εσθονίας υποβάλλονταν σε εκφοβισμούς και απειλές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ έκλεισαν και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Η κ. Σιμονιάν, τόνισε επίσης πως τα καταστήματα των Εσθονικών τραπεζών που εξυπηρετούν τον οργανισμό είχαν παγώσει όλες τις συναλλαγές μισθών, φόρων και άλλων πληρωμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ουρμάς Ραϊνσλάου, δήλωσε ότι το Sputnik Εσθονίας στοχεύτηκε μόνο από οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες δεν αποκλείουν την πρόσβαση στο πόρταλ του πρακτορείου ειδήσεων, ούτε και το περιεχόμενο που δημοσιεύεται εκεί.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια όσον αφορά το περιεχόμενο του δικτυακού πόρταλ. Θεωρώ πως η επιβολή οικονομικών κυρώσεων αποτελεί ένα δικαιολογημένο μέτρο. Έχουμε ενημερώσει την νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευρωπαϊκοί οργανισμοί, σχετιζόμενοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσαν ότι τα μέτρα που έλαβε η Εσθονία για την εφαρμογή αυτού του κανονισμού για τις κυρώσεις της ΕΕ είναι κατάλληλα», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Ραϊνσλάου, οι περιορισμοί μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός ότι ο Ντμίτρι Κισέλεφ, γενικός διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya, η μητρική εταιρεία του Sputnik Εσθονίας που βρίσκεται στην Μόσχα, που «έχει επιρροή στη δραστηριότητα του Sputnik», βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, η Εσθονική Αστυνομία και Σύμβουλος της Συνοριακής Φρουράς προειδοποίησαν το Sputnik Εσθονίας ότι οι δημοσιογράφοι του θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις αν δεν αποκόψουν τους δεσμούς τους με την Rossiya Segodnya έως την 1η Ιανουαρίου.

Οι αρχές της Εσθονίας ανέφεραν τις κυρώσεις της ΕΕ το 2014 ως πρόσχημα για πιθανή νομική δράση. Η Rossiya Segodnya επέμεινε ότι δεν αναφέρεται σε κανένα κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

Η κατάσταση με τοι Sputnik Εσθονίας έχει προκαλέσει ήδη μια διεθνή αντίδραση, με τον Harlem Desir, τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, να ζητά από το Ταλίν να «αποφύγει περιττούς περιορισμούς στο έργο των ξένων μέσων ενημέρωσης που μπορεί να επηρεάσουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών».

Οι Βρυξέλλες, με τη σειρά τους, δεσμεύθηκαν να ασχοληθούν με το θέμα, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή και επιβολή των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ ήταν ευθύνη μεμονωμένων κρατών - μελών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ με γιλέκο του Sputnik για να στηρίξει το Sputnik Εσθονίας

«Η Βρετανία πίσω από τις διωκτικές ενέργειες κατά του Sputnik στην Εσθονία»

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала