Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τελικά, πρέπει να σβήσουμε όλα τα τζάκια σήμερα; Ένας πνευμονολόγος-εντατικολόγος απαντά στο Sputnik

© AP Photo / LM OteroΤζάκι
Τζάκι - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζήτησε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα τζάκια μας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο πρόεδρος Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλώντας στο Sputnik, είπε ότι το αναμμένο τζάκι βλάπτει όπως και το κάπνισμα. Ο πνευμονολόγος Γιώργος Τασόπουλος εξηγεί πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η χρήση τζακιού. Με μία ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες, αλλά και την Πολιτεία, ζητάει να «σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα τζάκια μας για την προστασία της δημόσιας υγείας». «Ο κίνδυνος για την υγεία μας από τη χρήση τζακιού είναι – πολλές φορές – χειρότερος από το κάπνισμα, διότι αναπνέουμε μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών», δήλωσε στο Sputnik, o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Απόλυτα σύμφωνος με τη θέση της ΕΑΕ εμφανίστηκε, μιλώντας στο Sputnik,και ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Τασόπουλος.

Πόσο βλαβερό είναι το τζάκι;

«Οι επιπτώσεις για τον οργανισμό μας από τη χρήση τζακιού είναι βλαβερές, διότι υπάρχει έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες. Η καύση απελευθερώνει στον χώρο που βρισκόμαστε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, βενζόλιο, τα οποία είναι άκρως τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, και ειδικά για τους πνεύμονες. Όλα αυτά αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, εισπνέονται από τον πνεύμονα, και ενσφηνώνονται στις τελικές κυψελίδες», όπως εξήγησε ο κύριος Τασόπουλος.

Τι προκαλεί η εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων;

«Σε ανθρώπους που πάσχουν από πνευμονοπάθειες, όπως είναι το άσθμα, προκαλεί επιδείνωση της νόσου με βήχα, δύσπνοια, σοβαρό βρογχόσπασμο, πόνο στον θώρακα. Μπορεί να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο με εικόνα αναπνευστικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσει τους καρδιοπαθείς, τους ασθενείς με νεοπλασματική νόσο και τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Εκτός από την όξυνση των νοσημάτων των ανθρώπων που πάσχουν ήδη από πνευμονοπάθειες, η έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες, μακροπρόθεσμα, ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα».

Να σβήσουμε όλα τα τζάκια σήμερα

Θα αντιμετωπίσουμε αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα, ακόμη κι αν σβήσουμε όλα τα τζάκια στην Αθήνα σήμερα; «Ναι. Τα αιωρούμενα σωματίδια συσσωρεύονται στις κλειστές πόλεις, ελλείψει καλού αερισμού. Ωστόσο, σβήνοντας σήμερα τα τζάκια, θα σταματήσουμε τις παρατεινόμενες συνέπειες. Όπως καταλαβαίνουμε, όσο συχνότερη είναι η έκθεση ενός ατόμου σε έναν αιτιολογικό παράγοντα, τόσο περισσότερες είναι και οι συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει».

Καταλήγοντας, ο κύριος Τασόπουλος είπε: «Όπως ανέφερε και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση του τζακιού στις πόλεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας στο Sputnik: Το αναμμένο τζάκι είναι χειρότερο από το κάπνισμα

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала