Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τα ξεχασμένα βυζαντινά λουτρά του Λαγκαδά

Με δύο βυζαντινούς λουτήρες από το 900 μ.Χ. και το 1400 μ.Χ. τα ιαματικά λουτρά του Λαγκαδά μπορούν να αποτελέσουν το «ελατήριο» που θα προσφέρει ανάπτυξη στην περιοχή. Με χρέη, που σήμερα βρίσκονται στα τρία εκατομμύρια ευρώ, η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα των λουτρών, στοχεύοντας στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με βυζαντινή «καταγωγή», τα ιαματικά Λουτρά Λαγκαδα, απέχουν μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η παράδοση θέλει, να έχουν λουστεί σε αυτά, για να θεραπευθούν, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Ρωμαίος στρατηγός Ιουστινιανός φέρεται να έχτισε τους λουτήρες τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι χτίστηκαν το 900 μ.Χ. από τον στρατιωτικό γιατρό Ιουστινιανό.

Όπως και να έχει, η βυζαντινή εποχή των λουτήρων επιβεβαιώνεται από το ίδιο το μνημείο, καθώς διακρίνονται τμήματα της αρχικής βυζαντινής τοιχοποιίας. Εξάλλου, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα των Λουτρών:

«Η οθωμανική αρχιτεκτονική μορφή των οξυκόρυφων τόξων στο εσωτερικό των δύο λουτήρων φανερώνει τις επεμβάσεις κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και αποτελεί ένδειξη για τη διαρκή χρήση των λουτρών, από την εποχή που κατασκευάστηκαν».

Το 1984, τα κτίσματα κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται από την σχετική νομοθεσία.

Τα Λουτρά Λαγκαδά ανακαινίστηκαν το 1925 και αποτέλεσαν ένα κοσμοπολίτικο σημείο της εποχής, ενώ οι δύο βυζαντινοί λουτήρες του, «Ιουστιανός» (που χρονολογείται από το 900 μ.Χ.) και «Μυγδονία» (που χρονολογείται από το 1400 μ.Χ), αποτελούν έναν «θησαυρό» λόγω των ιαματικών ιδιοτήτων τους.

© Φωτογραφία : loutralagada.grΤα Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά, 1929
Τα ξεχασμένα βυζαντινά λουτρά του Λαγκαδά - Sputnik Ελλάδα
Τα Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά, 1929

Χρέη 3 εκατομμυρίων ευρώ

Με την πάροδο των χρόνων, τα Λουτρά πέρασαν στη διοίκηση του ομώνυμου Δήμου και λειτούργησαν μέσω διαφόρων νομικών προσώπων. Σήμερα, το ταμείο των Λουτρών είναι μείον, με το χρέος να ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές και ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να αποφύγει τις όποιες ποινικές και αστικές ευθύνες, που δημιουργήθηκαν τα περασμένα χρόνια, προχώρησε στον ορισμό διοίκησης Πρωτοδικείου.

«Βάλαμε στα Λουτρά, διοίκηση Πρωτοδικείου προκειμένου η καινούργια διοίκηση να προστατευθεί σε σχέση με τα χρέη από οποιεσδήποτε ποινικές και αστικές ευθύνες υπήρχαν. Τα λουτρά είναι σε λειτουργία και θα προσπαθήσουμε να τα οργανώσουμε έτσι ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρουμε να είναι καλύτερες», δήλωσε στο Sputnik o δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.

Όπως ανέφερε, τα χρέη αφορούν:

 • Αποπληρωμή δανείου
 • Φόρους
 • Ασφαλιστικές εισφορές
 • Πρόστιμα που επήλθαν λόγω μη πληρωμών
 • Οφειλές σε προμηθευτές

Τα Λουτρά λειτουργούν κανονικά, ωστόσο, όπως παραδέχεται ο κ. Ταχματζίδης, τα τρία άτομα που εργάζονται ως προσωπικό δεν επαρκούν και σύντομα ο Δήμος Λαγκαδά θα προχωρήσει στην πρόσληψη άλλων 10 ατόμων, προκειμένου να ανέβει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, για τον κ. Ταχματζίδη είναι, όπως είπε, η σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου «να αναπτυχθεί η λουτρόπολη και να επωφεληθεί όλη η περιοχή».

«Ο πλούτος μας είναι τα λουτρά διότι δεν είναι μόνο λουτρά ευεξίας αλλά είναι ιαματικά. Είναι θεραπευτικά λουτρά για πολλές παθήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Τα λουτρά διέθεταν και ξενοδοχείο, το οποίο, όμως, πλέον δεν λειτουργεί και χρήζει ανακαίνισης. Η συνολική έκταση που περιβάλλει τα λουτρά είναι 600 στρέμματα.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, όπως το ξενοδοχείο που είναι κλειστό σήμερα. Εμείς σε πρώτη φάση μέχρι τον Απρίλιο θα προσλάβουμε το προσωπικό και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες», κατέληξε ο κ. Ταχματζίδης.

Τα χαρακτηριστικά

Το νερό των Λουτρών Λαγκαδά είναι φυσικό ολιγομεταλλικό και ιαματικό με τη θερμοκρασία να είναι περίπου στους 42 βαθμούς Κελσίου. Είναι κατάλληλο και για υδροθεραπεία και ποσιμοθεραπεία.

Οι θεραπευτικές του ενδείξεις είναι:

 • Παθήσεις των αρθρώσεων και των οστών
 • Ρευματικές και κινητικές παθήσεις
 • Παθήσεις κυκλοφορικού και  νευρικού συστήματος
 • Δυσλειτουργίες του ύπατος,, της χολής και των νεφρών

Αλλά και οι:

 • Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις
 • Ευαισθησίες στο πεπτικό σύστημα
 • Δερματοπάθειες

Διαθέτει τέσσερις λουτήρες που είναι οι εξής:

 • «Ιουστινιανός», Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 900 μ.Χ με το θόλο και μαρμάρινες βρύσες.
 • «Μυγδονία», Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 1400 μ.Χ.
 • «Θερμία Άρτεμις» για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος και
 • «Κορώνεια» 

Επιπλέον στα Λουτρά υπάρχει μία εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και μια παιδική, που λειτουργούν το καλοκαίρι, καθώς και γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και περιπατητικές διαδρομές των 1.000 και 2.000 μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς τα βγάζει πέρα μια πολύτεκνη οικογένεια σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στη Θεσσαλονίκη

Πληρωμές με bitcoin δέχονται δικηγόρος και e-shop στη Θεσσαλονίκη

SOS για το Σέιχ Σου: «Καταστρέφεται το δάσος με τρομερή ταχύτητα»

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала