Άγνωστοι ιοί εντοπίστηκαν σε παγετώνα στο Θιβέτ

CC0 / / Ιός
Ιός - Sputnik Ελλάδα
Την ύπαρξη 28 πληθυσμών ιών σε κομμάτι παγετώνα από το Θιβέτ εντόπισε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων και έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη τους, «στο χειρότερο σενάριο, το εν λόγω τμήμα θα μπορούσε να απελευθερώσει παθογόνους παράγοντες στο περιβάλλον».

Ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ εξέτασε κομμάτια πάγου που αποκόπηκαν από παγετώνα, ηλικίας πολλών χιλιετιών από το Οροπέδιο του Θιβέτ, ανακάλυψαν 33 πληθυσμούς ιών, από τους οποίους οι 28 δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, σύμφωνα με το Live Science.

Ειδικότερα, στα ευρήματα που υπάρχουν στη μελέτη τους, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι καθώς οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο φαίνεται να συρρικνώνονται λόγω του θερμότερου κλίματος, αυτή η τάση θα μπορούσε να οδηγήσει, τουλάχιστον, στην απώλεια τέτοιων «μικροβιακών και ιογενών αρχείων» που προσφέρουν μια μοναδική εικόνα στα προηγούμενα «κλιματικά καθεστώτα» της Γης.

Μάλιστα, σημειώνουν:

«Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο, αυτό το κομμάτι πάγου θα μπορούσε να απελευθερώσει παθογόνους παράγοντες στο περιβάλλον».

Η εν λόγω μελέτη των ιών περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι δύο πυρήνες πάγου, που εξήχθησαν αρχικά το 1992 και το 2015 αντίστοιχα, μπορούν εύκολα να μολυνθούν από σύγχρονα βακτηρίδια, πράγμα που συνέβη πραγματικά με τους εξωτερικούς πυρήνες.

Οι ερευνητές, τέλος, αναφέρουν:

«Η μελέτη αυτή καθιερώνει εξαιρετικά καθαρές διαδικασίες μικροβιακής και ιολογικής δειγματοληψίας σε παγετώνες, η οποία συμπληρώνεται προηγουμένως με μεθόδους απολύμανσης πυριτίου και τις επεκτείνει. Η εφαρμογή αυτών των μεθόδων στον κομμάτι του παγετώνα επιβεβαίωσε τα προηγούμενα κοινά μικροβιολογικά ευρήματα για ένα νέο κλιματικό ρεκόρ [ως προς τον πάγο] και παρέχει ένα πρώτο παράθυρο στα ιικά γονιδιώματα και την οικολογία τους από πάγους σε δύο χρονικούς ορίζοντες και υπογραμμίζει τις πιθανές επιπτώσεις τους σε άφθονες μικροβιακές ομάδες».

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσικοί παγετώνες και χιονισμένες νεραϊδο-ιστορίες στον ποταμό Γενισέι στη Σιβηρία

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала