Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Πενς μίλησε για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, αλλά... «ξέχασε» να αναφέρει τον Κόκκινο Στρατό

© Sputnik / RIA Novosti / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού υψώνουν την κόκκινη σημαία στο Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης όταν την απελευθέρωσαν
Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού υψώνουν την κόκκινη σημαία στο Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης όταν την απελευθέρωσαν  - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Ο Αντιπρόεδος των ΗΠΑ, πάντως θυμήθηκε να χαιρετίσει τον ηρωισμό «όλων των συμμαχικών δυνάμεων» και την προσπάθειά τους να απελευθερώσουν την Ευρώπη ενώ εξήρε τη συμβολή δύο εκατομμυρίων Αμερικανών στρατιωτών στον πόλεμο.

Ορισμένες χώρες της Δύσης συχνά υποβαθμίζουν την καταλυτική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης για την ήττα του Τρίτου Ράιχ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ή ακόμα χειρότερα, επιδιώκουν να παραποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα.

Πέρυσι, η Πολωνία, κατηγόρησε την ΕΣΣΔ, πως ξεκίνησε τον πόλεμο από κοινού με τη χιτλερική Γερμανία - (η Σοβιετική Ένωση ήταν εκείνη που απελευθέρωσε την Πολωνία από την ναζιστική κατοχή, το 1945).

Το πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα, αφιερωμένο στην 75η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, σηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πένς, ο οποίος επαίνεσε την «αντοχή του εβραϊκού λαού» και το θάρρος εκείνων που απελευθέρωσαν τους φυλακισμένους του στρατοπέδου.

Ο Πενς, όπως φαίνεται... «ξέχασε» να αναφέρει το όνομα του απελευθερωτή, ξέχασε να πει ποιος απελευθέρωσε το Άουσβιτς, που δεν ήταν άλλος από τον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης.

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςOμιλία του Μάικ Πενς στο πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα στην Ιερουσαλήμ
Ο Πενς μίλησε για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, αλλά... «ξέχασε» να αναφέρει τον Κόκκινο Στρατό - Sputnik Ελλάδα
Oμιλία του Μάικ Πενς στο πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα στην Ιερουσαλήμ

«Όταν οι στρατιώτες άνοιξαν τις πύλες του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, βρήκαν 7.000 σκελετωμένους, ημίγυμνους κρατούμενους, και εκατοντάδες κουτιά με έγγραφα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τεκμηρίωσαν τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην ιστορία», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ακριβώς ο Πενς δεν επεσήμανε ότι αυτοί οι «στρατιώτες» ανήκαν στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, συγκεκριμένα στο 100ο Τμήμα Πεζικού και στο 60ο Στρατό του 1ου Ουκρανικού Μετώπου.

Οι δηλώσεις του... «ξεχασιάρη» Πενς γίνονται ακόμα πιο ειρωνικές, υπό το πρίσμα της έκκλησής του «να μην ξεχνά εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα».

© Sputnik / Olga Ignatovic / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΣτρατιώτες του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνουν τους φυλακισμένους του Άουσβιτς
Ο Πενς μίλησε για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, αλλά... «ξέχασε» να αναφέρει τον Κόκκινο Στρατό - Sputnik Ελλάδα
Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνουν τους φυλακισμένους του Άουσβιτς

Παρόλα αυτά, ο Αντιπρόεδος των ΗΠΑ, θυμήθηκε να χαιρετίσει τον ηρωισμό «όλων των συμμαχικών δυνάμεων» για την προσπάθειά τους να απελευθερώσουν την Ευρώπη από «τα δεσμά της τυραννίας» και εξήρε τη συμβολή δύο εκατομμυρίων Αμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν επίσης.

«Μέχρις ότου τα αμερικανικά στρατεύματα να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Τρίτου Ράιχ στη Δυτική Ευρώπη τον Ιούνιο του 1944, πάνω από 30 εκατομμύρια στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ωθούσαν ενεργά τους Ναζί πίσω προς τα προπολεμικά τους σύνορα, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας. Δύο μήνες αργότερα, ο Κόκκινος Στρατός εντάχθηκε στις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις, απελευθερώνοντας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν καταληφθεί από το Ράιχ στο Ανατολικό Μέτωπο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

© AP PhotoΤο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς
Ο Πενς μίλησε για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, αλλά... «ξέχασε» να αναφέρει τον Κόκκινο Στρατό - Sputnik Ελλάδα
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς

Η απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό

Το Άουσβιτς, γνωστό και από την ομώνυμη πολωνική πόλη Oświęcim (Όσβιετσιμ), απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1945 από τον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος σταδιακά ώθησε τις ναζιστικές δυνάμεις εκτός της πολωνικής επικράτειας.

© Sputnik / RIA Novosti / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΣτρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ξεκουράζονται
Ο Πενς μίλησε για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, αλλά... «ξέχασε» να αναφέρει τον Κόκκινο Στρατό - Sputnik Ελλάδα
Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ξεκουράζονται

Κατά την άφιξή τους, οι Σοβιετικοί στρατιώτες απελευθέρωσαν περίπου 7.000 επιζώντες από τα τρία κύρια τμήματα του στρατοπέδου.

Οι περισσότεροι από τους αιχμαλώτους υπέφεραν σοβαρά από την πείνα και από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, και αμέσως παρακολουθήθηκαν από γιατρούς στα νοσοκομεία που ιδρύθηκαν κοντά για την ανάκαμψή τους.

© AP Photo / SUBΠαιδιά φορούσαν στολές πίσω από τα συρματοπλέγματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς
Ο Πενς μίλησε για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, αλλά... «ξέχασε» να αναφέρει τον Κόκκινο Στρατό - Sputnik Ελλάδα
Παιδιά φορούσαν στολές πίσω από τα συρματοπλέγματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς

Ενώ οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό θυμάτων της γενοκτονίας που οργανώθηκε από τους Ναζί σε αυτό το συγκεκριμένο καταυλισμό, εκτιμάται ότι περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πούτιν: Το Ολοκαύτωμα ήταν ένα από τα πιο επαίσχυντα και τραγικά γεγονότα στην Ιστορία

Πολωνία και Δεύτερος Παγκόσμιος: Μύθοι που συμφέρουν και πραγματικότητες... που πονάνε!

Διπλωματική κόντρα Ρωσίας - Πολωνίας: «Η επανεγγραφή της ιστορίας ενέχει πολιτική σκοπιμότητα»

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала