Αντικειμενικές αξίες: Έως τα μέσα Μαρτίου οι εισηγήσεις – Πότε ανακοινώνονται οι νέες τιμές

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΑκίνητα.
Ακίνητα. - Sputnik Ελλάδα
Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες άλλες θα φέρουν μειώσεις.

Τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια καλούνται να υπολογίσουν το αργότερο έως τις 17 Μαρτίου στις εισηγήσεις τους οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων που θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες με βάση τα συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων ακινήτων.

Η σύγκριση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση τιμών των αντικειμενικών αξιών σε κάποιες περιοχές και μειώσεις σε κάποιες άλλες. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η «Καθημερινή», οι εισηγήσεις θα δοθούν τμηματικά με δεσμευτικές ημερομηνίες. Έτσι οι εκτιμητές θα πρέπει να δώσουν το 50% του συνόλου των εισηγήσεων στις 21 Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο 50% έως τις 17 Μαρτίου.

Τα συγκριτικά στοιχεία θα πρέπει να αφορούν διάστημα 12 μηνών.

Στόχος είναι το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει τις νέες τελικές αντικειμενικές τιμές ζώνης τον Απρίλιο ή τον Μάιο, σύμφωνα με το news247.gr.

Πόρτα – πόρτα η αναζήτηση στοιχείων

Στις κατευθύνσεις του υπουργείου προς τους εκτιμητές είναι πραγματοποιήσουν αυτοψίες στην περιοχή ευθύνης τους και να έχουν ρεαλιστική εικόνα των τιμών πώλησης, είτε πόρτα-πόρτα με αυτοψίες, είτε από αγγελίες, ή με άλλον τρόπο.

Ουσιαστικά καλούνται να εφαρμόσουν συγκριτική μέθοδο που να βασίζεται σε ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή ζητούμενες τιμές για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.

Τι γίνεται σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων

Εφόσον διαπιστωθεί έλλειψη ικανοποιητικών στοιχείων πραγματικών συναλλαγών, οι εκτιμητές θα χρησιμοποιούν και τις εξής επιλογές προσέγγισης της αξίας:

Τη μέθοδο εισοδήματος. Η μέθοδος βασίζεται στον υπολογισμό της αξίας κάθε ακινήτου από την κεφαλαιοποιημένη αξία του εκτιμώμενου εισοδήματος. Σημαντικοί παράγοντες στην εφαρμογή της μεθόδου είναι οι πραγματοποιημένες ή ζητούμενες μισθωτικές αξίες για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά με το εκτιμώμενο κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.

Τη μέθοδο αποσβεσμένου κόστους αντικατάστασης. Η μέθοδος βασίζεται στον υπολογισμό της αξίας του εκτιμώμενου ακινήτου, με βάση το κόστος αναπαραγωγής/αντικατάστασής του.

Μέσα από τις νέες αντικειμενικές η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ

Όπως είναι γνωστό οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ληφθούν υπόψιν για τη νέα αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Οι τιμές που θα καθορίσουν και θα εισηγηθούν οι εκτιμητές στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν:

Νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 80-100 τ.μ. ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100-120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο
  • Συμβατικός τύπος κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές)
  • Καλή ποιότητα κατασκευής
  • Άριστο βαθμό συντήρησης (νεόδμητο)
  • Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέση στάθμευσης
  • Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση
  • Δίχως ιδιαίτερη θέα
  • Σε συνήθη θέση της περιοχής

Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη, με την επιτρεπόμενη χρήση γης, σε συνήθη θέση, πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και Συντελεστή Εμπορικότητας (Σ.Ε) ίσο με μονάδα (1,0).

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала