Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ύπατη Αρμοστεία: Κυβερνητική δράση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών

© Φωτογραφία : Theodore Manolopoulos / SOOCMετανάστες και πρόσφυγες στο Hot Spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο.
Mετανάστες και πρόσφυγες στο Hot Spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο. - Sputnik Ελλάδα
Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τη δημιουργία ενός ειδικού υπουργείου, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης της κυβέρνησης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά και την επιτάχυνση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταφορά ενός μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα.

Στη συνέχεια, η Υ.Α, δήλωσε πως είναι έτοιμη να βοηθήσει στις μεταφορές και στην εύρεση γρήγορων λύσεων ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη, έγινε αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενείας και τονίστηκε πως η μακρόχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου δημιουργούν φόβο και αγωνία στους αιτούντες άσυλο.

Ακόμη, επισημάνθηκε πως η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών είναι οικογένειες, με το ένα τρίτο του πληθυσμού να είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ χρειάζεται επίσης η συνεχής ευρωπαϊκή στήριξη σε επίπεδο πόρων, τεχνογνωσίας και αλληλεγγύης για να ενισχυθεί η ανταπόκριση της Ελλάδας.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τη δημιουργία ενός ειδικού υπουργείου, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις αφίξεις στην Ελλάδα που πραγματοποιούνται τώρα στην Ελλάδα, η Υ.Α. ξεκαθαρίζει πως οι σημερινές αφίξεις αποτελούν ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων του 2015 και 2016, όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της χώρας, ωστόσο, οι περίπου 59.000 θαλάσσιες αφίξεις το 2019, σε συνδυασμό με τις μακρόχρονες διαδικασίες ασύλου, έχουν οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των συνθηκών.

Τέλος, μιλώντας για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο καιρό στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει, ότι πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών μέσα από αποφασιστική και συντονισμένη κυβερνητική δράση, με την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάνω από 46.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσα σε εννέα μήνες - Νέο «καμπανάκι» ΟΗΕ για τα νησιά

ΟΗΕ για προσφυγικό: Κρίσιμη η κατάσταση στα ελληνικά νησιά - Να σταματήσει ο επικίνδυνος συνωστισμός

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала