Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μεταναστευτικό: Παγώνουν οι επιτάξεις στα νησιά μέχρι την Παρασκευή

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOCΤο καμπ προσφύγων στη Μόρια
Το καμπ προσφύγων στη Μόρια - Sputnik Ελλάδα
Το «πάγωμα» στις επιτάξεις στα νησιά μέχρι την Παρασκευή ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, με στόχο την εξεύρεση καλύτερης λύσης.

«Παγώνουν» μέχρι την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, οι επιτάξεις που έχουν ανακοινωθεί σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για αιτούντες άσυλο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

«Βάζουμε ένα μορατόριουμ στις επιτάξεις», ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης, ώστε «να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή και καταλήξουμε σε μια λύση».

«Εάν μέχρι την Παρασκευή έχουμε καταλήξει σε μια καλύτερη λύση απ’ αυτή που προτείνουμε εμείς, πολύ ευχαρίστως να εφαρμόσουμε την καλύτερη λύση», υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε το προσωρινό «πάγωμα» του μέτρου με στόχο, όπως διευκρίνισε, να συμβάλει στη συζήτηση για καλύτερη λύση.

«Εμείς να λύσουμε το πρόβλημα θέλουμε», υπογράμμισε ο υπουργός, συνομιλώντας με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. «Πρέπει να το λύσουμε. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε ότι προχωρά σε «μορατόριουμ» μέχρι την Παρασκευή, «αλλά θέλω οι δήμοι και η περιφέρεια να έρθει με ρεαλιστικές τοποθεσίες και ρεαλιστικές λύσεις».

Σε ποιες περιοχές είχαν ανακοινωθεί επιτάξεις με ΠΝΠ

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) θα επιτάξει ακίνητα και εκτάσεις σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών δομών και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Οι επιτάξεις για κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που είχε ανακοινώσει ο κ. Μηταράκης ήταν οι εξής:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Νέες δομές θα κατασκευαστούν και στα νησιά Λέρο - Κω, δίπλα σε υφιστάμενες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Το σχέδιο για τις κλειστές δομές στα νησιά

Στις νέες κλειστές δομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης.

Στις δομές θα διαμένουν:

  • οι νέες αφίξεις, με στόχο τη διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου
  • όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά
  • όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής

Αντιδρούν οι κάτοικοι στα νησιά

Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις στα νησιά. Κάτοικοι των νησιών εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο – όπως υποστηρίζουν – δεν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών, η οποία συνιστά και το πραγματικό ζητούμενο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, νησιώτες έφτασαν στην Αθήνα όπου και διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα  «Όχι άλλες Φυλακές Ψυχών».

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι στη Λέσβο προχώρησαν σε αποκλεισμό έκτασης την οποία η κυβέρνηση έχει επιτάξει για την κατασκευή κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών.

«Πυριτιδαποθήκη» χαρακτήρισε τις κλειστές δομές ο αντιπεριφερειάρχης Χίου στο Sputnik, Παντελής Μπουγδάνος, μιλώντας στο Sputnik. Ο ίδιος τόνισε ότι «απειλούν την εθνική υπόσταση».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала