Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μόρια: Βίντεο από drone αποκαλύπτει την έκταση του καταυλισμού των προσφύγων και μεταναστών

© Φωτογραφία : youtube.com/Sputnik ElladaΚαταυλισμός στη Μόρια
Καταυλισμός στη Μόρια - Sputnik Ελλάδα
Βίντεο με εναέρια πλάνα από drone αποκαλύπτουν την έκταση του καταυλισμού των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Πάνω από 36.000 άνθρωποι ζουν σε κέντρα υποδοχής σε 5 νησιά που κανονικά έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους.

Την έκταση του καταυλισμού των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου αποκαλύπτουν εναέρια πλάνα από drone που παρουσιάζονται σε βίντεο.

Πρόχειρα κατασκευασμένα παραπήγματα διακρίνονται να έχουν κατασκευαστεί όπως-όπως σε αγροτικές εκτάσεις.

Πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε την άμεση εκκένωση του καταυλισμού στη Μόρια από οικογένειες και ασθενείς, προειδοποιώντας για «σοβαρό κίνδυνο» εμφάνισης ασθένειας όσων διαμένουν εκεί, λόγω έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο είναι οικογένειες και το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, η Μόρια έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής με αφορμή επεισόδια που είχαν σημειωθεί πρόσφατα στην περιοχή, με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να αφήνει αιχμές για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ.

«Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις [σ.σ. ΜΚΟ], οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα έντασης το οποίο υπήρχε -δικαιολογημένο- λόγω του υπερπληθυσμού, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί», είχε δηλώσει ο κ. Μηταράκης.

Ξέσπασμα βίας στη Λέσβο για το ΚΥΤ της Μόριας

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη Λέσβο, στις αρχές Φεβρουαρίου. Συγκεντρώσεις και πορείες που ξεκίνησαν από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια πήραν βίαιη τροπή, με συγκρούσεις με την αστυνομία, φωτιές και χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου – λάμψης από την αστυνομία.

«Οι κάτοικοι έχουν απηυδήσει και οι μετανάστες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες –χρόνια. Τα πράγματα μυρίζουν μπαρούτι» είχε καταγγείλει ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, με 2.000 αιτούντες άσυλο να πραγματοποιούν πορεία από τη Μόρια έως τη Μυτιλήνη, με μια ομάδα εξ αυτών να βάζει φωτιές κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ομάδα Αφγανών διέσχισε το χωριό της Μόριας γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων που ξεχύθηκαν στους δρόμους και άρχισαν να χτυπούν την καμπάνα της εκκλησίας.

 Το σκηνικό έντασης συνεχίστηκε και τις επόμενα 24ωρα με πορείες στη Μυτιλήνη και συγκρούσεις μεταξύ ομάδων στο κέντρο της πόλης.

Τα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο είχε περιγράφει γλαφυρά, ο Παναγιώτης Παπαρίσβας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, μιλώντας στο Sputnik:

«Ο υπερπληθυσμός, οι άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι στη Μόρια, αλλά και ο εγκλωβισμός τους στο νησί είναι, προφανώς, η αιτία για όσα συμβαίνουν. Το κακό είναι ότι ο ντόπιος πληθυσμός "πληρώνει" αυτή την ιστορία που κρατάει ήδη πέντε χρόνια, η οποία απέδειξε την ανικανότητα και την μηδενική διαχειριστική επάρκεια των κυβερνήσεων, και των προηγούμενων και των επόμενων», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαρίσβας.

Οργή για τα κλειστά κέντρα

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ίδρυση κλειστών κέντρων με την επίταξη εκτάσεων, συνάντησε επίσης την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και αυτών της Λέσβου.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή δεν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Νησιώτες πραγματοποίησαν πορεία την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν σε Μυτιλήνη και Χίο.

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι στη Λέσβο προχώρησαν σε αποκλεισμό έκτασης την οποία η κυβέρνηση έχει επιτάξει για την κατασκευή κλειστής δομής.

«Πυριτιδαποθήκη» χαρακτήρισε τις κλειστές δομές ο αντιπεριφερειάρχης Χίου στο Sputnik, Παντελής Μπουγδάνος, μιλώντας στο Sputnik. Ο ίδιος τόνισε ότι «απειλούν την εθνική υπόσταση».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала