Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Δυτική παράνοια: Καλό το οπλικό σύστημα όταν είναι αμερικανικό αλλά όχι ρωσικό;

© AP Photo / Sebastian Apel/U.S. Department of DefenseΣύστημα Patriot
Σύστημα Patriot - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Ενώ η κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας κλιμακώνεται, η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι και τις ΗΠΑ. Αναλυτής σχολιάζει το ρόλο της Τουρκίας στο Sputnik.

Σε πλήρη εξέλιξη το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις, συζητώντας μια πιθανή παράδοση αμερικανικών πυραύλων Patriot.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν για ασφάλεια στον πόλεμο στο Ιντλίμπ.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ήθελαν έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, να δηλώνει ότι η Άγκυρα αιτήθηκε από τις ΗΠΑ την αποστολή δύο συστοιχιών Patriot με σκοπό να απωθήσουν την επίθεση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ.

Αμερικανικά στρατεύματα σε επίδειξη της δυνατότητας ταχύτατης ανάπτυξης συστημάτων Patriot - Sputnik Ελλάδα
Η Τουρκία διαψεύδει δημοσίευμα ότι ζήτησε πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ

Ενώ οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από την εκπρόσωπο του τουρκικού στρατού Ναντίν Σεμπνέμ Ακτόπ, την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας φερεται να επιβεβαίωσε την ύπαρξη τουρκικού αιτήματος για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύστημα αεράμυνας Patriot - Sputnik Ελλάδα
Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν το τουρκικό αίτημα για Patriot στα σύνορα με τη Συρία

Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως η Άγκυρα «αναμφισβήτητα» θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Στη συνέντευξη του ο Ακάρ, δήλωσε πως Τουρκία και Ρωσία συζητούν τη χρήση του συριακού εναέριου χώρου στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν η Ρωσία «υποχωρήσει».

Ενώ καταγράφεται το τελευταίο διάστημα κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, το Sputnik προσπαθεί να εξηγήσει τις τουρκικές κινήσεις.

«Η τουρκική διπλωματία ακολουθεί έναν μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας την γεωγραφική της θέση και εκμεταλλευόμενη την πάγια βούληση των ΗΠΑ να διατηρούνται οι ισορροπίες στην ΝΑ πτέρυγα της συμμαχίας. Η απονενοημένη ευρωατλαντική στρατηγική στα Βαλκάνια και στην Μ. Ανατολή επέτρεψε στην Τουρκία να αναπτύξει μια αυτόνομη γεωπολιτική ατζέντα, επίκεντρο της οποίας είναι η αντίληψη πως η Τουρκία δικαιούται να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων που αφορούν όχι μόνο περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος ζητήματα», επισημαίνει στο Sputnik ο γεωπολιτικός αναλυτής Ιωάννης Φριτζαλάς.

Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία επιθυμεί να εμφανιστεί ως μεγάλη δύναμη, ισότιμη υπερδυνάμεων.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η Τουρκία επιδιώκει να επιβληθεί ως ισότιμος συνομιλητής όλων των πλανητικών δυνάμεων και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται, με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων. Έτσι, την ίδια ώρα που εξυπηρετεί στο έπακρο την ευρωατλαντική ατζέντα στην Συρία, συνάπτει μια τακτικής φύσεως συμμαχία με την Ρωσία, μέσω της οποίας επιδιώκει την εξασφάλιση των ενεργειακών (Turkish Stream) και των αμυντικών της (S-400) αναγκών, αλλά και την μεγιστοποίηση των εδαφικών της κερδών στην Β. Συρία», προσθέτει ο Ι. Φριτζαλάς.

Παγιωμένη είναι ωστόσο η ρωσική θέση για στήριξη του Σύρου προέδρου Άσαντ και γι αυτό κατά τα φαινόμενα η Τουρκία που δυσκολεύεται επιχειρησιακά, φαίνεται να στρέφεται προς τις ΗΠΑ.

S-400 Vs Patriot - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
S-400 Vs Patriot: Η σύγκριση μεταξύ των «υπερόπλων» Ρωσίας και ΗΠΑ

«Επειδή αντιλαμβάνεται πως η θέση αρχής που έχει υιοθετήσει η Ρωσία, αναφορικά με την πλήρη στήριξη που παρέχει στην νόμιμη κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, είναι αδιαπραγμάτευτη, στρέφεται και πάλι στους Αμερικανούς, προκειμένου να αποσπάσει την μέγιστη δυνατή υποστήριξή τους στην επίλυση των αντικειμενικών επιχειρησιακών δυσχερειών που αντιμετωπίζει. Εξ άλλου, κοινός αντικειμενικός σκοπός Τουρκίας και ΗΠΑ είναι η αποδόμηση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και την Μ. Ανατολή και το βαθύ αμερικανικό κράτος είναι διατεθειμένο να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην Τουρκία, προς επίτευξη αυτού του σκοπού».

Την ίδια ώρα παραμένει απορίας άξιο για ποιους λόγους η ελίτ που ξεσηκώθηκε για την αγορά των S-400, τηρεί σιγήν ιχθύος απέναντι στο ότι η Τoυρκία επιθυμεί τα αμερικανικά Patriot, που έχουν επίσης αμυντικό χαρακτήρα.

«Το γεγονός πως η αγορά των S-400 αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Δύση, ενώ των Patriot θεωρείται φυσιολογική, δεν αποτελεί παράδοξο, κατά την άποψή μου. Πέρα από τα σαφή και αυτονόητα ζητήματα που προκαλούνται, λόγω της μη συμβατότητας των πρώτων με την νατοϊκή πρακτική και αντίληψη, είναι προφανές πως υπάρχει σαφής στόχος επικοινωνιακής στοχοποίησης της Ρωσίας», αναφέρει ο Ι. Φριτζαλάς.

Και προσθέτει:

«Η διανοητική μετάλλαξη που έχουμε υποστεί από την αμερικανική προπαγάνδα δεκαετιών, καθιστά ως θέσφατο την όποια αμερικανική παρέμβαση, ενω η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας στιγματίζεται ως επικίνδυνη και επισφαλής για τα συμφέροντά μας. Το γεγονός, δε, ότι τα τελευταία χρόνια η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από μια στυγνή αντιρωσική προπαγάνδα, αποσκοπεί στην κατάλυση της βαθείας και διαχρονικής σχέσης Ελλάδος και Ρωσίας, καθώς και της κοινής οντολογικής τους κατεύθυνσης, κάτι το οποίο αν και εφ' όσον επιτύχει, μπορεί να σημάνει την πλήρη αποδόμηση της Ελλάδος ως γεωπολιτική οντότητα».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала