Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ντονμέζ: Το τρίτο πλοίο – γεωτρύπανο κατευθύνεται στην Τουρκία

Στην Τουρκία κατευθύνεται, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το τρίτο πλοίο - γεωτρύπανο που αγόρασε πρόσφατα η χώρα.

Στον δρόμο για τα παράλια της Τουρκίας βρίσκεται το τρίτο πλοίο - γεωτρύπανο που αγόρασε πρόσφατα η Άγκυρα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μέσω Twitter.

Δεν διευκρίνισε από πού έρχεται το πλοίο αλλά έχει αγοραστεί από την Αγγλία.

Το πλοίο θα φθάσει πρώτα στην Τουρκία, θα περάσει τη δοκιμαστική φάση λειτουργίας, και μόνο τότε θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες γεώτρησης.

Ο υπουργός είχε αναφέρει ότι πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσει για εργασίες στη Μεσόγειο, αλλά η Τουρκία μπορεί να στείλει ένα από τα γεωτρύπανά της στη Μαύρη Θάλασσα.

​Η αγορά του τρίτου γεωτρύπανου 

Η Τουρκία αγόρασε το τρίτο πλοίο - γεωτρύπανο, όπως είχε κάνει γνωστό έγκυρο περιοδικό ναυτιλιακών ειδήσεων.

Ο λόγος για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» που η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ μετά από δημοπρασία προς 37,5 εκατ. δολάρια, όπως μετέδωσε η τουρκική Hurriyet επικαλούμενο το Denizcilik Dergisi.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει ακόμη δύο πλοία γεωτρύπανα, το Φατίχ (Πορθητής) και το Yavuz (Γιαβούζ) που η Άγκυρα έχει στείλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που η Κύπρος καταγγέλλει ότι ανήκουν στην ΑΟΖ της.

Τα χαρακτηριστικά του νέου πλοίου γεωτρύπανου Σερτάο

Το Sertao (Σερτάο) βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο λιμάνι Πορτ Τάλμποτ της Βρετανίας και είχε ναυπηγηθεί από τη Samsung, το 2012, στη Νότια Κορέα.

Μέχρι το 2015, το πλοίο με σημαία των νήσων Μάρσαλ χρησιμοποιούταν από την Petrobras, την κρατική εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας.

Παρότι η αγοραία τιμή του Sertao υπολογιζόταν στα 120 εκατ. δολάρια, το βρετανικό λιμάνι συμφώνησε να το πουλήσει έναντι 37,5 εκατ. δολαρίων για να αποσβέσει το αυξανόμενο κόστος της αγκυροβόλησης και την υποτίμηση της αξίας του, σύμφωνα πάντα με τη ναυτιλιακή έκδοση.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала