Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Το μυστικό της νόστιμης λαγάνας

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis/SOOCΛαγάνα
Λαγάνα - Sputnik Ελλάδα
Η λαγάνα είναι η αγαπημένη διατροφική συνήθεια της Καθαράς Δευτέρας και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Ποιο όμως είναι το μυστικό της νόστιμης λαγάνας; Το Sputnik μίλησε με την Έλσα Κουκουμέρια ιδιοκτήτρια ενός από τους πιο παλιούς φούρνους της Θεσσαλονίκης.

Η λαγάνα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες διατροφικές επιλογές που τηρείται πιστά κάθε χρόνο στην Ελλάδα και η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.

Τα υλικά με τα οποία οι φούρνοι παρασκευάζουν τη λαγάνα είναι γνωστά και απλά. Αλεύρι, νερό, αλάτι, ελάχιστη μαγιά, σουσάμι.

Η Έλσα Κουκουμέρια είναι πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτρια ενός από τους παλαιότερους φούρνους της πόλης που εδώ και 98 χρόνια  λειτουργεί στην οδό Μ. Ασίας 50 στην Κάτω Τούμπα.

Το αρτοποιείο άνοιξε το 1922 ο παππούς και η γιαγιά της ενώ στην συνέχεια τα ηνία ανέλαβε ο πατέρας της. Πλέον το αρτοποιείο λειτουργεί από την ίδια και τον αδερφό της ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να περάσει στα παιδιά τους. 

Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στο λόφο του Φιλοπάππου - Sputnik Ελλάδα
Καιρός: Καθαρά Δευτέρα με βελτιωμένες συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας

Τρίτη γενιά αρτοποιών η κ. Κουκουμέρια ξέρει καλά τα μυστικά της λαγάνας και κάθε χρόνο, όπως είπε στο Sputnik, κάνει λαγάνες με την ίδια συνταγή που έκαναν οι παππούδες της.

Ποιο όμως είναι το μυστικό για να γίνει νόστιμη η λαγάνα; «Να γίνει όλη με το χέρι» λέει αμέσως η κ. Κουκουμέρια.

«Το λέω απόλυτα αυτό και το λέω διότι η λαγάνα σε θέμα συνταγής είναι απλή. Θέλει αλεύρι, νερό, αλάτι, ελάχιστη μαγιά γιατί είναι άζυμος άρτος κι αυτό που την κάνει να διαφοροποιείται είναι ο τρόπος κατασκευής της. Πέρα από τον όγκο του ζυμαριού που επειδή είναι μεγάλος ζυμώνεται σε μηχάνημα από εκεί και πέρα όλη η διαδικασία γίνεται στο χέρι, δηλαδή να κάνουμε τη ζύμη μπαλάκια, να ανοίξει μετά με τα δάχτυλα και μετά να τη γυρνάμε τη ζύμη περίπου με ένα τρόπο όπως γυρίζει η πίτσα. Όλο αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με το χέρι. Με λύπη βλέπω κάποια βίντεο παραγωγής λαγάνας με πλάστη κλπ. Δεν γίνεται έτσι, η λαγάνα είναι ένα χειροποίητο προϊόν, για αυτό είναι διαφορετική κι έχει και άλλη τιμή γιατί έχει πάρα πολύ κόπο και θέλει πολλά άτομα» είπε η κ. Κουκουμέρια. 

Το βράδυ της Κυριακής 1 Μαρτίου η κ. Κουκουμέρια μαζί με περίπου δέκα εργαζόμενους βρίσκονται μέσα στο εργαστήριο του αρτοποιείου από τις 10 το βράδυ για να αρχίσει η «μάχη» της λαγάνας. Το άγχος είναι μεγάλο καθώς μέσα σε λίγες ώρες πρέπει να ετοιμαστούν οι λαγάνες, να ψηθούν και τεθούν προς πώληση δεδομένου ότι οι πρώτοι πελάτες θα καταφτάσουν από τις 6 το πρωί.

«Αυτή η μέρα είναι πολύ μικρή σε θέμα παραγωγής και κατανάλωσης. Μέσα σε δέκα ώρες πρέπει να γίνει όλο αυτό. Μιλάμε πάντα για την παραδοσιακή λαγάνα που είναι αυτή που γίνεται με το χέρι» τόνισε η κ. Κουκουμέρια.

Στο φούρνο της κ. Κουκουμέρια την Καθαρά Δευτέρα θα ψηθούν περισσότερες από 1.500 λαγάνες οι οποίες θα είναι όλες χειροποίητες. Η τιμή πώλησης όπως είπε η κ. Κουκουμέρια θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και οι λαγάνες θα πωλούνται από 2 έως 2,20 ευρώ ενώ σε κάποια αρτοποιεία που κάνουν λαγάνες με μανιτάρια, πιπεριές κ.α. είδη η τιμή τους μπορεί να φτάσει και τα 2,70 ευρώ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала