Νέους τρόπους για να λένε γεια, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή χειραψία, εφευρίσκουν πολίτες στην Κίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου, εν μέσω φόβων για περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.
Σε πλάνα από την Κίνα που είδαν το φως της δημοσιότητας άντρας που φοράει μάσκα προστασίας χαιρετά τους φίλους του χτυπώντας τα παπούτσια του με τα δικά τους, με τον χαιρετισμό να έχει πάρει το όνομα «Wuhan Shake», από την πόλη Γουχάν – το επίκεντρο του νέου κορονοϊού.
People in China found another way to greet since they can't shake hands.
— •*¨*•.¸¸✯*・🍃Ꮙ🍃•*¨*•.¸¸✯*¨ (@V_actually) February 29, 2020
The Wuhan Shake.
I love how people can adapt and keep a sense of humor about stressful situations. pic.twitter.com/P8MSfOdJ2H
Οι εναλλακτικοί τρόποι χαιρετισμού έρχονται ενώ υπάλληλοι υπηρεσιών υγείας προειδοποίησαν τους πολίτες να σταματήσουν να φιλιούνται ή να σφίγγουν τα χέρια τους, εν μέσω φόβων για την εξάπλωση νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον Independent.
Στην Ελβετία, όπου είναι σύνηθες να χαιρετά κανείς τους φίλους με φιλιά και στα δύο μάγουλα, ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ συνέστησε να κρατούνται αποστάσεις, μιλώντας στην εφημερίδα SonntagsZeitung.
Καθώς ο νέος κορονοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, η Δρ Σιλβί Μπράιαντ, διευθύντρια του Τμήματος Πανδημικής και Επιδημιολογικών Ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ενθάρρυνε νέους τρόπους χαιρετισμού, δημοσιεύοντας μέσω Twitter τις προτάσεις της.
We need to adapt to this new disease #COVID19 https://t.co/SiCL6dX2dQ
— Dr Sylvie Briand (@SCBriand) March 1, 2020
Άλλωστε, και στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Άντριου ΜακΝτάουελ απέφυγαν τη χειραψία, χρησιμοποιώντας τους αγκώνες και τις γροθιές τους για να χαιρετηθούν.
Προτάσεις για να είναι προετοιμασμένος κανείς για καραντίνα
Στο μεταξύ, η δημοσιογράφος του NBC Βίκι Νγκουιέν παρουσίασε προτάσεις για προϊόντα τα οποία καλό θα ήταν έχει κανείς στη διάθεσή του, σε περίπτωση που χρειαστεί να μπει σε καραντίνα.
Η λίστα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δημητριακά, ρύζι, κονσέρβες, ζωοτροφές για όσους έχουν κατοικίδια, είδη τουαλέτας και φάρμακα.