Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Συμφωνίες για Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων ΜμΕ και άμεση στήριξη με 200 εκατ. για το μεταναστευτικό

© Φωτογραφία : Nikos Libertas/ SOOCΚυριάκος Μητσοτάκης και Άντριου Μακ Ντάουελ συναντήθηκαν στην Αθήνα, 6 Μαρτίου 2020
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντριου Μακ Ντάουελ συναντήθηκαν στην Αθήνα, 6 Μαρτίου 2020 - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Σε συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέληξαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση ου είχε με τον τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Άντριου Μακ Ντάουελ. 

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακ Ντάουελ, Αθήνα, 6 Μαρτίου 2020  - Sputnik Ελλάδα
Μητσοτάκης: Χειραψία με τον… αγκώνα λόγω κορονοϊού – Φωτογραφίες

Συμφωνήθηκε επίσης να δοθούν άμεσα 200 εκατομμύρια ευρώ ως στήριξη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Με την υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια. Τονίζεται ότι το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100.000.000 ευρώ που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (EΠΑνΕΚ) και τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 500.000.000 ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ.

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το «νέο ταμείο θα ενισχύσει με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τις τράπεζες, ώστε κι αυτές -με τη σειρά τους- να τα διαθέσουν αμέσως σε νέα αναπτυξιακά σχέδια. Και αυτό σημαίνει ότι σε 90 ημέρες από αύριο, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να δανειοδοτούν εταιρίες και νέες επενδύσεις, ουσιαστικά χωρίς ρίσκο. Γιατί αυτό πλέον θα το εγγυάται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έτσι, σημαντική, νέα ρευστότητα μπαίνει στην αγορά».

 

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала