Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός και κλειστά σχολεία: Αυτό είναι το σχέδιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

CC0 / / Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Sputnik Ελλάδα
Το σχέδιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω του κορονοϊού που κρατά κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας.

Καθώς τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά λόγω του κορονοϊού, το υπουργείο Παιδείας ενεργοποιεί από σήμερα, Παρασκευή, τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Αναφορικά με τα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για μαθητές της Γ' Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες, όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Σχολείο - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν ξανά τα κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια

  • Σύγχρονη διδασκαλία θεωρείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή.
  • Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα σχολεία

Όσον αφορά τη σύγχρονη εκπαίδευση, το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς.

Μετά την εφαρμογή στη Γ' Λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι:

«Να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της, και για το λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη».

Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι ψηφιακές δομές του υπουργείου είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην έκτακτη αυτή συγκυρία.

Απολύμανση στη Θεσσαλονίκη για τον κορονοϊό - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Κορονοϊός: Εκπαιδευτικός θετική στον ιό δίδασκε σε τέσσερα σχολεία σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

Επίσης, το υπουργείο δρομολογεί την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα ΙΕΚ

Όσον αφορά τα δημόσια ΙΕΚ, προτεραιότητα θα δοθεί στη δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το υπουργείο:

«Τα ΙΕΚ χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο έτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα».

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν, ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων.

Από την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο θα διαθέσει δύο εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν κατά την επιλογή και σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Στα εργαλεία θα περιλαμβάνονται:

  • Όλες τις προαναφερόμενες, υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
  • Τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft.

Κεραμέως: Ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αναφερθείσα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι η πρόκειται για μια πρόκληση.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα νέα ψηφιακά εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα οποία οργανώθηκαν άμεσα για να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, εξ αιτίας του κορωνοϊού. Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μίας πρόκλησης: να δράσουμε γρήγορα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσουμε παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Απευθυνόμαστε σε κάθε εκπαιδευτικό, σε κάθε μαθητή-σπουδαστή-φοιτητή, σε κάθε γονέα, καλώντας τους όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει. Έχουν να γίνουν πολλά, αλλά μπορούμε με τη συμβολή όλων μας», δήλωσε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала