Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ποια συνήθεια μας κάνει πιο ευάλωτους στον νέο κορονοϊό

© Sputnik / Maria Plotnikova / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΆνθρωποι στη Σεούλ
Άνθρωποι στη Σεούλ - Sputnik Ελλάδα
Υπάρχει μια συνήθεια, που όσο καλά ενημερωμένοι και να είμαστε, δεν μπορούμε να την κόψουμε και διευκολύνει τη μετάδοση του κορονοϊού.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη οποιασδήποτε λοίμωξης από ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, συμβουλεύουν τους ανθρώπους να έχουν λιγότερη επαφή με τους άλλους, να φορούν μάσκες, να πλένουν πιο συχνά τα χέρια τους και να προσπαθούν να μην πιάνουν το πρόσωπό τους.

Όμως, όπως αποδείχθηκε στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατον να ακολουθήσει κανείς την τελευταία συμβουλή. Το άγγιγμα του στόματος, της μύτης και των ματιών είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που είναι πολύ χαρακτηριστική για τον άνθρωπο.

Πόσο εύκολα κολλάει ο κορονοϊός από τις επιφάνειες

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμένει στον αέρα για μερικές ώρες και σε ορισμένες επιφάνειες για μερικές ημέρες.

Coronavirus - dog walk - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Κορονοϊός: Οκτώ νίκες που μετράμε στη μάχη κατά της πανδημίας

Συγκεκριμένα, παραμένει για περίπου τέσσερις ώρες σε χάλκινη επιφάνεια, μία ημέρα σε χαρτόνι και δύο έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο.

Επομένως, η πιθανότητα της μόλυνσης με ένα απλό άγγισμα ενός αντικειμένου με τα χέρια είναι αρκετά υψηλή, σε ενδεχόμενη επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μέσω των ιστοσελίδων τους συμβουλεύουν να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Μια συνήθεια που δυσκολεύονται όλοι να κόψουν

Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» έχει υπολογίσει δεκάδες περιπτώσεων αξιωματούχων οι οποίοι είχαν παραβιάσει αυτές τις συστάσεις κατά τη διάρκεια ομιλιών τους σχετικών με τους καλύτερους τρόπους για προστασία από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, ακόμη και οι φοιτητές της ιατρικής που γνωρίζουν τους κινδύνους αυτών των χειρονομιών αγγίζουν το πρόσωπό τους περίπου 23 φορές την ώρα.

Συγκεκριμένα, τέσσερις φορές την ώρα πιάνουν στόμα, μάγουλα και πηγούνι, τρεις φορές μύτη και μάτια, μία φορά αυτιά, για περίπου τρία δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους 15,7 φορές την ώρα. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετό να μολυνθεί κανείς από το ιό.

Σύμφωνα με την άποψη των Γερμανών επιστημόνων, το αυθόρμητο άγγιγμα του προσώπου βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα τους και να συγκεντρωθούν πιο εύκολα.

Ο ρόλος του άγχους

Επιπλέον, όσο πιο μεγάλο είναι το άγχος (και οι αναφορές για μια πανδημία είναι αρκετά αγχωτικές), τόσο πιο συχνά οι άνθρωποι αγγίζουν το στόμα και τη μύτη τους και τρίβουν τα μάτια τους.

Προληπτική απολύμανση για τον κορονοϊό στη Σχολή Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Πάνω από 10.000 νεκροί, 245.000 κρούσματα σε 178 χώρες

Οι ερευνητές ζήτησαν από 14 υγιείς εθελοντές να λύσουν γραπτώς μερικές ασκήσεις μνήμης. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες άκουγαν κάθε πέντε λεπτά δυσάρεστους ήχους. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών. Αποδείχθηκε ότι ο αριθμός των αγγιγμάτων του προσώπου συνδεόταν με το επίπεδο του άγχους, το οποίο κατέγραφε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο όταν έχουν αρνητικά συναισθήματα από το καιρό που βρίσκονται ακόμα στη μήτρα. Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων των υπερηχογραφημάτων 15 γυναικών εγκύων 24 με 36 εβδομάδων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τη στιγμή που η μητέρα έχει άγχος, το μωρό αγγίζει το πρόσωπό του.

Αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά των πιθήκων, η επιθυμία κατά οποιαδήποτε ακατανόητη περίπτωση να αγγίξουν το πρόσωπό τους είναι ενστικτώδης και χαρακτηριστική για όλα τα πρωτεύοντα. Γορίλες, ουρακοτάγκοι και χιμπατζήδες, με αυτή την έννοια, μοιάζουν με ανθρώπους. Επιπλέον, πιο συχνά, τα ζώα αγγίζουν το ρύγχος τους με το αριστερό πόδι τους.

Ποιοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν τη μετάδοση

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς επιστήμονες εκτός από κάποια αρνητικά συναισθήματα , υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν αυτή τη συνήθεια. Οι επιστήμονες έδωσαν σε εθελοντές συσκευές μέτρησης του όγκου του εισπνεόμενου αέρα και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων με άλλους ανθρώπους.

Αποδείχθηκε ότι κάθε φορά που ο συμμετέχων στην έρευνα έσφιγγε το χέρι του συνομιλητή του ίδιου φύλου, αργότερα άγγιζε με τα δάχτυλά του τη μύτη του. Εκείνη τη στιγμή, ο όγκος του εισπνεόμενου από αυτόν αέρα διπλασιαζόταν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, όταν κάποιος αγγίζει το πρόσωπο του μετά από χειραψία, δοκιμάζει τη μυρωδιά του άλλου. Ωστόσο, οι χειραψίες, καθώς και το άγγιγμα του στόματος, της μύτης και των ματιών πλέον απαγορεύονται.

Καθημερινότητα στην Αθήνα, στη σκιά της πανδημίας κορονοϊού. Πλάνο από την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Κορονοϊός: Τα μέτρα έφεραν μείωση της ρύπανσης στην Αθήνα

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη των Κινέζων επιστημόνων σχετικά με τη διάδοση της γρίπης Α σχεδόν το 60% των ιών μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα χέρια.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Για αυτό τον λόγο οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε γάντια.

«Όταν ένα άτομο με κορονοϊό τρίβει τη μύτη του και αργότερα πιάνει το χερούλι της πόρτας και στη συνέχει το ακουμπάμε εμείς και μετά αγγίζουμε το στόμα ή τη μύτη μας, τα σωματίδια του ιού φτάνουν στο πρόσωπό μας. Και αν, κατά λάθος τρίψουμε τα μάτια μας, θα βρεθούν στην βλεννογόνο μεμβράνη. Συνεπώς, εάν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες, να φοράτε γάντια. Είναι αρκετά ασυνήθιστο συναίσθημα για κάποιον που δεν τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρωθείτε σε αυτό και δεν θα αγγίξετε το πρόσωπό σας. Στο σπίτι θα τα πετάξετε» επισημαίνει η καθηγήτρια Ιρίνα Μακέεβα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Σέτσενοφ.

Επιπλέον, ήδη υπάρχουν μερικές εφαρμογές για τον υπολογιστή και το κινητό που προκαλούν έναν δυσάρεστο ήχο κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να αγγίξει το πρόσωπό του.

Για τα παιδιά υπάρχει ξεχωριστός ιστότοπος με εξηγήσεις γιατί δεν πρέπει να πιάνουν συνεχώς το στόμα, τη μύτη και τα μάτια τους με τα χέρια τους.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала