Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Κορονοϊός: Γιατί οι επιδημίες έχουν αυξηθεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά;

© AFP 2021 / SPENCER PLATTΠανδημία COVID-19
Πανδημία COVID-19 - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Η πανδημία του COVID-19 είναι μια θλιβερή υπενθύμιση ότι παρά την εκπληκτική πρόοδο της ιατρικής, δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στις μεταδοτικές ασθένειες.

Τον Οκτώβριο του 2019, ένα πρόγραμμα προσομοίωσης που έτρεξε το υποθετικό σενάριο ενός νέου κορονοϊού προέβλεπε 65 εκατομμύρια νεκρούς στον κόσμο. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που το παρακολούθησαν ήταν και ο Μπράιαν Γουόλς, συνεργάτης των ειδησεογραφικών μέσων Newsweek, Bloomberg και Axios. Στο καινούριο βιβλίο του «End Times: A Brief Guide to the End of the World» (Το τέλος του χρόνου: Ένας σύντομος οδηγός για την καταστροφή του κόσμου) ο τίτλος δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο προφητικός. Το 2018 είχε παραθέσει στο BBC Future μια προειδοποίηση των ειδικών, ότι ενδεχομένως να υπάρχουν εκατομμύρια ιοί στον κόσμο που δεν έχουν ανακαλυφθεί και πως η επόμενη πανδημία ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί.

Πανδημίες: Ένας τραγικός απολογισμός

Ο Γουόλς σε νέο άρθρο του στο BBC.com με τίτλο «COVID-19: Η ιστορία των πανδημιών», με υλικό βασισμένο στο βιβλίο του, πιστεύει ότι στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας τίποτα δεν έχει σκοτώσει τόσο πολλούς ανθρώπους -ούτε πόλεμοι ούτε φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και ηφαίστεια- όσο οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα.

Βασιλιάς Ληρ - Sputnik Ελλάδα
«Ο Σαίξπηρ έγραψε τον Βασιλιά Ληρ σε καραντίνα λόγω της πανούκλας»: Αλήθεια ή μύθος;

Ως παράδειγμα φέρνει την πανώλη του Ιουστινιανού, που τον 6ο αιώνα μ.Χ. σκότωσε γύρω στους 50 εκατομμύρια ανθρώπους (ίσως τον μισό πληθυσμό της εποχής), τη Μαύρη Πανώλη (ή Μαύρο Θάνατο) του 14ου αιώνα, που ενδέχεται να σκότωσε έως και 200 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και την ευλογιά, που μόνο μέσα στον 20ό αιώνα ίσως σκότωσε έως και 300 εκατομμύρια ανθρώπους, παρόλο που το εμβόλιο υπήρχε ήδη από το 1796. Στην εποχή των παππούδων και των προ-παππούδων μας, το 1918, η ισπανική γρίπη εκτιμάται ότι μεταδόθηκε σε έναν στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο σκοτώνοντας 50 με 100 εκατομμύρια άτομα, περισσότερα από ό,τι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες είναι τόσο καταστροφικές;

Σε αντίθεση με τις φυσικές καταστροφές, που οι συνέπειές τους περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή -για παράδειγμα, ένας σεισμός στην Κίνα θα είχε θύματα μόνο στη συγκεκριμένη χώρα και, ανάλογα με την ένταση, στις γειτονικές- οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μάς χρησιμοποιούν ως φορείς για μια δίχως όρια διασπορά. Είναι τρομακτικό -σημειώνει ο Γουόλς - το γεγονός ότι επί μακρόν στρατοί έχουν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν τις ασθένειες σαν όπλα και πως μέχρι πρόσφατα περισσότεροι στρατιώτες πέθαιναν από ασθένειες παρά στη μάχη.

Επιδημία - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Οι μεγαλύτερες επιδημίες που τρόμαξαν τον κόσμο και στοίχισαν εκατομμύρια ζωές

Το γεγονός ότι μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής ήταν μόλις τα 29 χρόνια δεν οφειλόταν στο ότι δεν είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να ζήσουμε περισσότερο αλλά σε διάφορες ασθένειες και τραυματισμούς που οδηγούσαν σε πρόωρους θανάτους, από τη βρεφική ηλικία ακόμα.

Η πρόοδος της ιατρικής και η ανάπτυξη εμβολίων και αντιβιοτικών έφεραν μια μεγάλη νίκη. Για παράδειγμα το εμβόλιο κατά της πολυομυελίτιδας, μια ασθένεια με υψηλή μεταδοτικότητα που οδηγούσε στον θάνατο και σε αναπηρίες, όταν αναπτύχθηκε το 1954 έσωσε αμέτρητες ζωές. Σήμερα είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουμε από μη μεταδοτικές παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές ασθένειες και το Αλτσχάιμερ, παρά από μια μεταδοτική ασθένεια, επισημαίνει ο Γουόλς. Αλλά δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώξεις.

Μπέργκερ - Sputnik Ελλάδα
Έρευνα: Το πολύ αλάτι εξασθενεί το ανοσοποιητικό

Οι λοιμώξεις έχουν τετραπλασιαστεί από το 1980 - Οι λόγοι

Παρόλο που η θνησιμότητα από λοιμώξεις έχει μειωθεί, τα κακά νέα είναι ότι μέσα στον τελευταίο αιώνα ο αριθμός νέων μεταδοτικών ασθενειών -όπως SARS, HIV και COVID-19- έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί και από τη δεκαετία του ’80 και μετά ο αριθμός των εξάρσεων ανά έτος έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί.

Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μπράιαν Γουόλς προτείνει κάποιες εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο:

  • Μέσα στα τελευταία 50 χρόνια ο ανθρώπινος πληθυσμός στον πλανήτη έχει υπερδιπλασιαστεί, γεγονός που σημαίνει περισσότεροι φορείς και ασθενείς, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.
  • Η εκτροφή ζώων επίσης έχει εντατικοποιηθεί και κάποιοι ιοί μπορεί να προέλθουν από τη βιομηχανία κρέατος.
  • Τα δίκτυα παγκόσμιας οικονομίας επίσης συντελούν στη διασπορά μεταδοτικών ασθενειών – η αποσκευή ενός ταξιδιώτη μπορεί να μεταφέρει μέσα σε λιγότερες από 20 ώρες μια ασθένεια από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη.
  • Παρόλο που τα αντιβιοτικά έχουν σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, η αντίσταση των βακτηρίων στα φάρμακα ενισχύεται χρόνο με το χρόνο, μια εξέλιξη που οι γιατροί τοποθετούν ανάμεσα στις μεγαλύτερες απειλές της παγκόσμιας δημόσιας υγείας. Εξαιτίας της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά, έχει εκτιμηθεί ότι μόνο στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι.
  • Η κλιματική αλλαγή διευρύνει την γκάμα των ασθενειών που μεταδίδονται από ζώα και έντομα – όπως συνέβη πρόσφατα με το κουνούπι-φορέα του ιού Ζίκα.
  • Ακόμα και το κίνημα κατά των εμβολίων έχει μερίδιο της ευθύνης, οδηγώντας στην επιστροφή ασθενειών που είχαμε νικήσει, όπως συνέβη με την ιλαρά το 2019.

Με την έλευση του νέου κορονοϊού (και χωρίς ακόμα τα αντίστοιχα φαρμακευτικά όπλα στη διάθεσή μας), τα μέτρα που παίρνουμε, όπως προσθέτει ο Γουόλς, αν εξαιρέσουμε τις βιντεοκλήσεις και το Netflix, δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα που λάμβαναν στον Μεσαίωνα: αναστολή των κοινωνικών λειτουργιών και καραντίνα. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε την ανάπτυξη εμβολίων και πως τα δημόσια συστήματα υγείας είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία του COVID-19 όχι μόνο για να επιβιώσουμε από αυτή την πανδημία, αλλά και για να προετοιμαστούμε για τις επόμενες που θα έρθουν.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά