Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ο κορονοϊός άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων: Μαγειρεύουν περισσότερο, καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΠλαστικές σακούλες
Πλαστικές σακούλες - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Ο κορονοϊός και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα επέδρασαν και στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Τι δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων επιφέρει ο κορονοϊός και η απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς περισσότερα νοικοκυριά κάνουν στροφή στο σπιτικό φαγητό παρότι αυτό δεν συνεπάγεται και πιο υγιεινή διατροφή.

Όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έχουν επηρεάσει και τις αγοραστικές αλλά και τις διατροφικές συνήθειες του κοινού. 

Σούπερ μάρκετ - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας

Περίπου τέσσερις στους 10 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα και για άλλους εκτός από το ίδιο το νοικοκυριό τους. Το 39% αγοράζει για άλλα συγγενικά πρόσωπα, όπως π.χ. γονείς προκειμένου να προστατευθούν από την έκθεση τους σε κίνδυνο, ενώ ένα  8% δηλώνει ότι αγοράζει για άλλους τρίτους όπως π.χ. γείτονες.

Σούπερ μάρκετ: Μαχαίρι στις άσκοπες επισκέψεις

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές έκοψαν τις τακτικές και χωρίς σοβαρό λόγο επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ.

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της μέτρησης του ΙΕΛΚΑ τον Δεκέμβριο του 2020, παρουσιάζουν μείωση σχεδόν όλοι οι δευτερεύοντες λόγοι επίσκεψης:

  • για προσφορές (-27%),
  • για βόλτα (-22%),
  • για αγορά έτοιμου φαγητού (-8%) και
  • για το φαγητό της ίδιας ημέρας (-9%).

Αντίθετα παρουσιάζουν αύξηση η πιο «μακροχρόνια» επιλογή των εβδομαδιαίων αγορών/προμηθειών από 74% σε 85% και η πιο «έκτακτη» επιλογή της έλλειψης κάποιου προϊόντος από 46% σε 57%. Οι δύο τελευταίοι λόγοι επίσκεψης αποτελούν πλέον και τις κυρίαρχες αιτίες για έξοδο προς το σουπερμάρκετ με τα πιο υψηλά ποσοστά.

Μαγειρεύουν σπίτι αλλά δεν τρώνε πιο υγιεινά

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι αυξήθηκε η μαγειρική στο σπίτι, κάτι που ευνοήθηκε από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε και στροφή σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Μόλις το 23% δηλώνει ότι τρέφεται πιο υγιεινά σε σχέση με πριν την κρίση του κορονοϊού, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 34% της προηγούμενης μέτρησης.

© Φωτογραφία : ΙΕΛΚΑΙΕΛΚΑ: Διατροφικές συνήθειες εν μέσω κορονοϊού
Ο κορονοϊός άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων: Μαγειρεύουν περισσότερο, καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη - Sputnik Ελλάδα
ΙΕΛΚΑ: Διατροφικές συνήθειες εν μέσω κορονοϊού

Η τάση αυτή αποδίδεται στην μακροχρόνια παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι, η οποία αυξάνει τον αριθμό των γευμάτων, την κατανάλωση θερμίδων αλλά και ζάχαρης, σε συνδυασμό μάλιστα με μειωμένη σωματική άσκηση.

Συντομότερη η νηστεία

Σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται στις διατροφικές νηστείας του 2020 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού.

Το 27% των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν θα νηστέψει φέτος έναντι 24% τα προηγούμενα χρόνια. Το 14% μόνο συγκεκριμένες ημέρες, έναντι 12% τα προηγούμενα χρόνια.

Το 52% θα νηστέψει τη Μεγάλη εβδομάδα έναντι 54% τα προηγούμενα χρόνια και το 8% όλη τη σαρακοστή έναντι 10% τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μέσες ημέρες νηστείας επομένως αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 13% από 8,3 ημέρες τα προηγούμενα χρόνια σε 7,2 το 2020.

Η έρευνα καταναλωτών, με δείγμα 1.050 ατόμων πραγματοποιήθηκε την περίοδο 25 έως 27 Μαρτίου 2020.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала