Κορονοϊός: Στο 1,5-2% του ρωσικού ΑΕΠ το πρόγραμμα αργίας επί πληρωμή για τον Απρίλιο

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο ρωσικό ρούβλι.
Το ρωσικό ρούβλι. - Sputnik Ελλάδα
Η ρωσική οικονομία θα επηρεαστεί από το πρόγραμμα αργίας για όλο τον Απρίλιο ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ωστόσο οι ετήσιες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δεν θα επηρεαστούν σημαντικά.

Οι μέρες αργίας στη Ρωσία τον Απρίλιο, που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού θα έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και ίσως το κόστος ανέλθει στο 1,5-2% του ΑΕΠ. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα
Εντολή Πούτιν να ληφθούν μέτρα για τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού

Σύμφωνα με τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα:

«Στη Ρωσία ο πρόεδρος ανακοίνωσε τις ημέρες αργίας που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου. Αρκετές περιοχές υιοθετούν επιπλέον απαγορευτικά μέτρα για την οικονομική δραστηριότητα. Δυστυχώς, αυτά τα μέτρα που είναι απολύτως απαραίτητα για τη μάχη με την επιδημία, θα επηρεάσουν αναπόφευκτα αρνητικά την οικονομία» δήλωσε.

«Η εμπειρία άλλων χωρών δείχνει ότι ένας μήνας εθνικής καραντίνας μπορεί να κοστίσει στην οικονομία 1,5 με 2% του ετήσιου ΑΕΠ, ωστόσο, συνολικά ο αντίκτυπος εξαρτάται από τη διάρκεια που θα είναι σε ισχύ τα απαγορευτικά μέτρα» πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία επιταχύνθηκε όπως αναμενόταν, αλλά ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει αρκετά κάτω από το 4% σημείωσε.

«Θα παρακολουθούμε την αύξηση των τιμών και τα στοιχεία από τα τέλη Μαρτίου επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η παρατηρούμενη αύξηση θα είναι σύντομη και δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό» τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια δεν απαιτούνται επί του παρόντος πρόσθετα μέτρα διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας της Ρωσίας αλλά η Κεντρική Τράπεζα είναι σε ετοιμότητα εφόσον χρειαστεί.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала