Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κορονοϊός: Πώς η πανδημία θα αλλάξει τη ζωή μας χωρίς επιστροφή

© AFP 2023 / JOSH EDELSONΓυναίκα με προστατευτική μάσκα - Κορονοϊός
Γυναίκα με προστατευτική μάσκα - Κορονοϊός - Sputnik Ελλάδα
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19 έχουν αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και, ίσως, φέρουν μόνιμες αλλαγές, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, ολόκληρος ο πλανήτης λαμβάνει τώρα μέτρα κοινωνικής απόστασης που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητά μας.

Και ενώ οι περισσότεροι, ίσως πιστεύουν, ότι αυτά θα είναι προσωρινά -πως θα κρατήσουν μερικούς μήνες- ο Γιόχαν Φορτβένγκελ, λέκτορας στη Σχολή Επιχειρήσεων στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, σε νέο άρθρο στο TheConversation.com εκτιμά ότι κάποιες από τις αλλαγές θα γίνουν μόνιμες. Ο ίδιος αναφέρεται σε μελέτες των κοινωνικών επιστημών σύμφωνα με τις οποίες μετά από μια περίοδο κρίσης συχνά συμβαίνουν μεγάλες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Ακολουθούν τρεις από τις προσωπικές του προβλέψεις.

Επαγγελματικά ταξίδια

Τώρα που επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί αναγκάζονται να τα μειώσουν δραστικά ή και να τα σταματήσουν εντελώς, ίσως συνειδητοποιήσουν ότι τελικά δεν είναι και τόσο απαραίτητα, πιστεύει ο καθηγητής, αρκεί βέβαια να έχουν βρει υποκατάστατά τους. Για παράδειγμα, οι εταιρείες ενδεχομένως να παρατηρήσουν ότι οι βιντεοκλήσεις μέσω Skype ή Zoom είναι μια καλή εναλλακτική, πιο ευέλικτη, πιο «φιλική» προς εργαζόμενους που έχουν παιδιά, πιο οικονομική και οικολογική. Συνεπώς, στο μέλλον μπορεί να δούμε μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών.

Ο Κσάμπα Πόστα, προγραμματιστής, δουλεύει από το σπίτι ενώ η κόρη του κάνει τα μαθήματά της στο σπίτι τους στη Βουδαπέστη. - Sputnik Ελλάδα
Εργασία στα χρόνια του κορονοϊού: Όταν τα σπίτια μετατρέπονται σε γραφεία

Εργασία εξ αποστάσεως

Στο παρελθόν κάποιες επιχειρήσεις που είχαν δοκιμάσει την εργασία εξ αποστάσεως είχαν διαπιστώσει, σύμφωνα με τον Φορτβένγκελ, ότι το συγκεκριμένο μοντέλο συνοδευόταν από σοβαρά μειονεκτήματα, όπως το κόστος συντονισμού και η αδυναμία καλλιέργειας ενός ομαδικού πνεύματος, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην «παραδοσιακή» λύση του γραφείου. Ωστόσο, τώρα που η δουλειά από το σπίτι αναδεικνύεται σε αναγκαιότητα, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι καλούνται να βρουν τρόπους να την κάνουν αποδοτικά. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν, για παράδειγμα, διαδικτυακές πλατφόρμες για την επικοινωνία των υπαλλήλων τους, ενώ οι εργαζόμενοι επινοούν νέες ρουτίνες. Ενδεχομένως λοιπόν ο κορονοϊός να μας ωθήσει να βρούμε τρόπους, συλλογικά, να βελτιώσουμε την εξ αποστάσεως εργασία, ως μια βιώσιμη εναλλακτική της φυσικής παρουσίας στο γραφείο.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Sputnik Ελλάδα
Εργασία από το σπίτι εν μέσω κορονοϊού: Πόσο έτοιμοι είναι οι Έλληνες;

Αγορά και εκπαίδευση

Οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει ήδη πριν από την έλευση της πανδημίας επιταχύνονται τώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες streaming, με μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon να κυριαρχούν, απειλούν να παραγκωνίσουν άλλα μέσα παραγωγής και διανομής περιεχομένου. Ο Φορτβένγκελ αναφέρεται στη  «stay-at-home-economy» («οικονομία από το σπίτι»), που πιστεύει ότι θα κάνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, που αρχίζουν τώρα να χρησιμοποιούν για παράδειγμα υπηρεσίες streaming, θα γίνουν σταθεροί πελάτες της και μετά το τέλος της κρίσης. Ένας ακόμα τομέας που πιστεύει ο αρθρογράφος ότι θα επηρεαστεί είναι αυτός της εκπαίδευσης, όπου θα ενισχυθεί η online, κυρίως τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθότι πιο ευέλικτη και χαμηλότερου κόστους.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала