Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Γιατί τσιμπολογάμε στην καραντίνα: «Ο κορονοϊός θα αλλάξει τα πρότυπα ομορφιάς» λέει ψυχολόγος

Βρείτε μας
Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, ειδικός στις διατροφικές διαταραχές και ψυχολόγος, εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για το τσιμπολόγημα στο σπίτι. Θεωρεί, μάλιστα, ότι ο νέος κορονοϊός θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πρότυπα ομορφιάς.

Κλεισμένοι στο σπίτι στη διάρκεια της καραντίνας, το μυαλό μας παραμένει κολλημένο στα πατατάκια που αγοράσαμε στο σουπερμάρκετ, στη σοκολατίνα που είδαμε στη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου, στο κέικ που φτιάξαμε στον άπλετο ελεύθερο χρόνο μας – και από το οποίο, από το πρωί, ήδη κοντεύουμε να φάμε το μισό. Αν τελικά ενδώσουμε στο γλυκό ή αλμυρό κάλεσμά τους, σύντομα η γευστική ικανοποίηση δίνει τη θέση της στις ενοχές και στο άγχος ότι το τέλος της καραντίνας θα μας βρει φορτωμένους με «περιττά κιλά».

Γιατί όμως στην πανδημία του COVID-19 τσιμπολογάμε όλη μέρα και πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (www.hcfed.gr) και ψυχολόγος, μίλησε στο Sputnik, προτείνοντας μια ενδιαφέρουσα και, κυρίως, επιστημονική προσέγγιση.

Πού οφείλεται το τσιμπολόγημα

Το συνεχές τσιμπολόγημα της καραντίνας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπως εξηγεί η ειδικός, μια πολυπαραγοντική αντίδραση του οργανισμού στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε. Πυροδοτείται από την ασταμάτητη έκθεσή μας αυτές τις μέρες στην τροφή, τόσο μέσα από το στοκάρισμα προϊόντων που έχουμε κάνει πολλοί από εμάς στα σπίτια μας, όσο και μέσα από τα social media, όπου όλοι φουρνίζουν ψωμί, όλοι μαγειρεύουν και όλοι φτιάχνουν γλυκά.

«Τα μηνύματα, κυρίως μέσα από το Instagram, είναι αντιφατικά: Πρέπει να μαγειρεύουμε, αλλά δεν πρέπει να τρώμε και πρέπει και να ασκούμαστε» σχολιάζει η Δρ. Τσιάκα.

Πλαστικές σακούλες - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Ο κορονοϊός άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων: Μαγειρεύουν περισσότερο, καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Το τσιμπολόγημα πηγάζει, στην πραγματικότητα, από μια σειρά βιοχημικών διεργασιών του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη, η ορμόνη της ηρεμίας πέφτει, ενώ η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, χτυπάει κόκκινο, από τα τρομακτικά μηνύματα της πανδημίας, του τύπου «θα πεθάνουμε όλοι», αλλά και από την ανατροπή της καθημερινότητάς μας. Η ντοπαμίνη, η ορμόνη της επιβράβευσης, μειώνεται, καθώς στερούμαστε δραστηριότητες που μάς έδιναν ικανοποίηση, όπως μια βόλτα με φίλους, μια έξοδος στον κινηματογράφο, ακόμα και το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα. Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης που εκκρίνεται από το άγγιγμα και την αγκαλιά, βρίσκεται σε έλλειψη, εξαιτίας της απομόνωσης. Ο εγκέφαλός μας περνάει σε «λειτουργία επιβίωσης», όπως εξηγεί η Δρ. Τσιάκα, ενώ ταυτόχρονα πεινάει για ικανοποίηση, για χαρά, οπότε «στρέφεται στην τροφή, τι άλλο μπορεί να κάνει;».

Πώς το αντιμετωπίζουμε

Το πρόβλημά μας λοιπόν δεν είναι το τσιμπολόγημα, «αυτή τη στιγμή η τροφή είναι μόνο ένα σύμπτωμα» επισημαίνει η ψυχολόγος. Στα αίτια πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε, όπως στην ανία ή το στρες, αναζητώντας για παράδειγμα δραστηριότητες που θα γεμίσουν ευχάριστα το χρόνο μας ή αντίστοιχα επιστρατεύοντας τεχνικές που μας χαλαρώνουν.

Φόβος - Sputnik Ελλάδα
Κορονοϊός: Πώς θα διαχειριστείτε τον φόβο - Συμβουλές από ψυχολόγο

Σε τελική ανάλυση, «δεν πειράζει να φάμε και κάτι παραπάνω, εφόσον αυτό μάς ανακουφίζει. Πρέπει να είμαστε πιο επιεικείς με τον εαυτό μας» συμβουλεύει η Δρ. Τσιάκα και θέτει το εξής ρητορικό ερώτημα: «Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι η εικόνα του σώματός μας ή το πώς θα βγούμε όρθιοι συλλογικά από την πανδημία;».

Η ίδια, μάλιστα, πιστεύει ότι «μετά από όλες τις κοινωνικές ζυμώσεις που συντελούνται, το τωρινό πρότυπο του "ιδανικού σώματος" θα καταρρεύσει». Ήδη, πριν από την καραντίνα, τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση: για παράδειγμα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά των weight bias, των προκαταλήψεων γύρω από το βάρος, που στιγματίζουν κοινωνικά όσους θεωρούνται «υπέρβαροι» (σύμφωνα με τον τωρινό Δείκτη Μάζας Σώματος) και οδηγούν κάποιους σε νοσηρές πρακτικές.

Μοναξιά στο σπίτι - Sputnik Ελλάδα
Κορονοϊός: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά της καραντίνας

Οι συνθήκες της καραντίνας δεν συνιστούν απειλή για όσους διατηρούν μια υγιή, ισορροπημένη σχέση με την τροφή, τονίζει η ειδικός, αλλά για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε δυσλειτουργικά μοτίβα. Για παράδειγμα, σε ευάλωτη θέση είναι όσοι «είναι εμμονικοί με το βάρος τους, διαρκώς βρίσκονται σε μια μορφή δίαιτας, περιορισμού, ελέγχου, ζυγίζονται πάρα πολύ – αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που ζυγίζονται δύο και τρεις φορές τη μέρα για να είναι σίγουροι ότι δεν παίρνουν κιλά».

Ποιοι κινδυνεύουν πραγματικά

Άνθρωποι επιρρεπείς, λοιπόν, σε μη υγιείς πρακτικές που έχουν να κάνουν με το φαγητό είναι αυτοί που απειλούνται στην καραντίνα. Η ειδικός προβλέπει ότι στη διάρκειά της και μετά το τέλος της θα έχουμε έξαρση των διατροφικών διαταραχών, όπως της βουλιμίας, από την υπερέκθεση στην τροφή και την ανατροπή της ρουτίνας μας σε συνδυασμό με το άγχος.

«Βουλιμικά επεισόδια έχουμε όταν καταναλώνουμε μέσα σε ένα δίωρο από 1.000-2.000 θερμίδες έως και 8.000 θερμίδες – ακόμα και τέτοια νούμερα συναντώ σε ασθενείς με βουλιμική διαταραχή. Η σύστασή μου, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι κάποιος να καταναλώνει πέντε γεύματα τη μέρα και να μην περιορίζει την πρόσληψη τροφής στη διάρκεια της μέρας. Γιατί όταν κάποιος κάνει ένα βουλιμικό επεισόδιο και όλη την επόμενη μέρα δεν τρώει τίποτα στην προσπάθεια να το εξισορροπήσει, μπορεί τελικά να το επαναλάβει (ειδικά το βράδυ, με τις υπογλυκαιμίες) και αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς να παγιωθεί».

Τηλέφωνο - Sputnik Ελλάδα
«10306»: Σε λειτουργία η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοϊό

Η Δρ. Τσιάκα φοβάται ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας του νέου κορονοϊού θα οδηγήσουν σε έξαρση όχι μόνο των διατροφικών διαταραχών, αλλά και άλλων ψυχικών νοσημάτων, αυξάνοντας ακόμα και τις αυτοκτονίες «σε ανθρώπους με ψυχικές νόσους, καθώς οι οικογένειές τους δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν».

Αν αισθανθούμε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, είτε για εμάς είτε για κάποιο κοντινό πρόσωπο, δεν πρέπει να διστάσουμε να την αναζητήσουμε. Πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας προσφέρουν online συνεδρίες, όπως και το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Δρος Τσιάκα. Σε κάθε περίπτωση, ας σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την τροφή σαν εχθρό, ας προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του σώματός μας και, όποτε θεωρούμε ότι το τσιμπολόγημα δεν οφείλεται σε πείνα αλλά σε συναισθηματικούς λόγους, ας επικεντρωθούμε στο συναίσθημα, αντί να αυτομαστιγωνόμαστε με τύψεις που σε λίγο καιρό «δεν θα χωράμε στο τζιν μας».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά