Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Θα πνιγούμε στο φθηνό πετρέλαιο; Ακούγεται ωραίο ως... λάγνο ψέμα!

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο κοίτασμα Vankor στη Ρωσία
Το κοίτασμα Vankor στη Ρωσία  - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Τον επόμενο μήνα το πετρέλαιο θα... ξεχειλίσει και θα μας πνίξει αν δε βρεθεί λύση με υπογραφή νέας Συμφωνίας! Σημαίνει άραγε αυτό πως οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν μείωση καυσίμων, ειδικά στην Ελλάδα που η οικονομία της βολοδέρνει και λόγω της πανδημίας; Ακούγεται ενθαρρυντικό για να είναι...αλήθεια!

Κατανάλωση ενέργειας δεν έχουν ακόμα και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ιστορικών πόλεων της Ευρώπης όπου συνήθιζαν να συνέρχονται και να... τρώνε να πίνουν και τον παχυλό τους οβολό να αφήνουν συζητώντας οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ. Τώρα, ο καθένας από το γραφείο του, στη χώρα που βρίσκεται μπαίνει στην κοινή τους τηλεδιάσκεψη και τα λένε! Αυτή τη φορά το σχήμα που τα προηγούμενα τρία χρόνια πήρε την επωνυμία ΟΠΕΚ+ και κατάφερε να κρατήσει σε ένα σταθερά ανεκτό επίπεδο τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, επιχειρεί να κάνει το ίδιο... Αν και, είναι πολλοί οι αναλυτές που θεωρούν ότι το τρένο της συγκράτησης των τιμών από μια μεγαλύτερη κατρακύλα μπορεί να έχει χαθεί.

Το Κρεμλίνο στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
Κρεμλίνο: Θετικά αποτιμά ο Πούτιν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Την Πέμπτη, λοιπόν, συμφωνήθηκε κατ´αρχήν, ότι οι χώρες που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση εξόρυξης κατά 10 εκ. βαρέλια/24ωρο.

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με τη Ρωσία συμφώνησαν να πάνε σε μείωση μέχρι 8,5 εκ. βαρέλια/24ωρο, το υπόλοιπο της μείωσης μέχρι τα 10 εκ. πρέπει να σηκώσουν οι άλλες χώρες που μετέχουν στο σχήμα ΟΠΕΚ+.

Το Μεξικό δεν δέχτηκε να υπογράψει την πρόταση που του έγινε για μείωση 400 χιλ. βαρέλια/24ωρο και αντιπρότεινε μείωση 100 χιλ.
Η Σαουδική Αραβία με τη σειρά της δεν υπογράφει αν δε συμμετέχει στη συμφωνία και το Μεξικό.

Όλα αυτά μπορεί να γεμίζουν μικρές τρύπες σε ένα τεράστιο παζλ δυσκολιών και αντιμετώπισης ενός προβλήματος με επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία από τις αρχές του 2020 ταλανίζεται, εκτός των άλλων, και από την πανδημία. 

Η τωρινή συμφωνία που φαίνεται τελικά να επιτυγχάνεται, θα ισχύσει για το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου και μετά... βλέπουμε! Ωστόσο, η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι τέτοια που, σύμφωνα με τα λόγια του Γ.Γ. του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, στα τέλη Απριλίου το πλεόνασμα σε πετρέλαιο θα ανέλθει στα 14,7 εκ. βαρέλια/24ωρο! 

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία - Sputnik Ελλάδα
Ο «πόλεμος» του πετρελαίου: «Να συμφωνήσουν τώρα οι τρεις μεγάλοι παίκτες, αλλιώς...»

Οι δεξαμενές φύλαξης είναι πλέον γεμάτες! 

Η διαχείρηση ενός τέτοιου ζητήματος απαιτεί μια συμφωνία όλων, κυρίως των μεγάλων παραγωγών υδρογονθρακων στον κόσμο. 
Το σπάσιμο της συμφωνίας από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, το Μάρτιο, στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ (όπου ο μεγάλος παίκτης εκτός ΟΠΕΚ, είναι η Ρωσία), φάνηκε ως μια κόντρα των δυο μεγάλων παραγωγών. Μια κατά μέτωπο επίθεση και όποιος αντέξει. Εκείνος που θα χάσει θα υποχωρήσει. Οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο διερωτώνται τι είχαν στο μυαλό τους οι σεΐχηδες του Ριαντ όταν έπαιρναν αυτή την απόφαση. Να υποχωρήσει η Ρωσία; 

Μα, όπως αναφέρει σε βρετανικό εκδοτικό ο Άραβας αναλυτής, Άμπντελ Ατουάν, «για τη Ρωσία τα έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων φτάνουν το 20% του ΑΕΠ της όταν στη Σαουδική Αραβία ανέρχονται στο...90%...»! 
- Η Σαουδική Αραβία με το σπάσιμο της συμφωνίας και τη ρήξη των τιμών ακόμα και κάτω από...20 δολ. το βαρέλι, παλεύει με τον...εαυτόν της, εκτιμά ο ρώσος αναλυτής Κωνσταντίν Σίντοροφ!

Ένα μήνα, λοιπόν, αργότερα το Ριαντ επανέρχεται σε μια νέα συμφωνία, αφού ουσιαστικά έχει προβεί σε μια «άνευ όρων παράδοση», όπως εκτιμά το σύνολο των αναλυτών. 

Πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία - Sputnik Ελλάδα
Κρίση στην αγορά πετρελαίου: «Επιτακτική η ανάγκη για συμφωνία για να σωθούν οι οικονομίες»

Και οι ΗΠΑ; Που το παίζουν ως επιδιαιτητές αφ´ υψηλού; Είναι...άσχετοι των όσων λαβαίνουν χώρα; Τυχαία ο Τραμπ τηλεφώνησε δυο φορές στον Πούτιν με αντικείμενο συνομιλίας τους το πετρέλαιο; Τυχαία ο Πούτιν επιμένει στην πρόταση ότι απαιτείται μια συνολική συμφωνία με συμμετοχή όλων των χωρών παραγωγών;

Αν και είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τον τρόπο σκέψης των σεΐχηδων ωστόσο, εκτιμάται ότι βγαίνοντας από τη συμφωνία ΟΠΕΚ+ που λειτούργησε θετικά τα προηγούμενα τρία σχεδόν χρόνια, το Ριαντ είχε και ένα... δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό γί αυτό, στόχο. Να επανέλθει στην πρώτη θέση σε εξαγωγές πετρελαίου, θέση που έχασε λόγω της πληθώρας εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου που εξορύσσεται με σχιστολιθικό τρόπο! 

Η διατήρηση των τιμών πάνω από 60 δολ. με μείωση εξαγωγών από το σχήμα ΟΠΕΚ+ «δούλεψε» υπέρ της ενίσχυσης εξόρυξης και εξαγωγών του... σχιστολιθικού από εκατοντάδες εταιρίες που ξεφύτρωσαν στις ΗΠΑ σαν τα... ραπανάκια! Το προϊόν τους αν και πιο ακριβό από των άλλων, ωστόσο το προώθησαν στη διεθνή αγορά οι αμερικανοί επιτετραμένοι, υπουργοί και μάνατζερς με κάθε (ακόμα και εκβιαστικό), τρόπο! Έτσι έφθασε η Πολωνία, η Ελλάδα κ.α. χώρες της Ευρώπης να προμηθεύονται υγροποιημένο αέριο (LNG), από αμερικανικές εταιρίες με κόστος από 25-45% ακριβότερο από το αντίστοιχο των αγωγών! 

Τώρα, με την κρίση και την... ακαταλαβίστικη πολιτική των σεΐχηδων, η τιμή έπεσε κατακόρυφα και οι μικρομεσαίες εταιρίες εξόρυξης στις ΗΠΑ πτώχευσαν και κλείνουν η μια πίσω από την άλλη...

Από δω πηγάζουν και οι... απειλητικές νουθεσίες του Τραμπ προς Μόσχα και Ριαντ να τα «βρείτε μεταξύ σας»! Κυρίως προς Σαουδάραβες τους οποίους κρατούν στο χέρι και στρατιωτικά και πολιτικά και οικονομικά! 

Εν κατακλείδι, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται σφόδρα, και ο Τραμπ προσωπικά εν όψει εκλογών, ώστε η τιμή του πετρελαίου να ανεβεί... Μόνο που θέλει αυτό να γίνει χωρίς αμερικανική συμμετοχή στη μείωση της εξόρυξης...

Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουιέτ, ανέφερε ότι δεν μπαίνει θέμα μείωσης αφού «οι αμερικανοί παραγωγοί πουλάνε σήμερα στο 50-60% των ποσοτήτων που πουλούσαν πριν ένα χρόνο...». Άρα, θεωρεί ο υπουργός, η μείωση έγινε περίπου στα 2 εκ. βαρέλια/24ωρο! 

Πράγματι... ενδιαφέρουσα αμερικανική αριθμητική, δεν είναι έτσι; 

Ενώ όλοι, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, είχαν μείωση εξόρυξης και εξαγωγών, και συζητάνε πως να αντιμετωπίσουν την κρίση από κοινού, έρχονται οι αμερικανοί και λένε, «πάρτε μέτρα εξομάλυνσης εσείς, αναλάβετε υποχρεώσεις μεταξύ σας, αλλά προς το δικό μας συμφέρον»!!! Ακόμα και το Bloomberg αναγνωρίζει ότι « οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σώσουν το δικό τους σχιστολιθικό σε βάρος των άλλων...»!

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά