Η πανδημία έβαλε «λουκέτο» πρώτα στα σχολεία και στη συνέχεια σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Με τις Πανελλήνιες εξετάσεις «μετέωρες» και τις ελπίδες του Υπουργείου να ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου και να τελειώσουν στις 15 Ιουλίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν την προετοιμασία για τις εξετάσεις, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.
Την εμπειρία του ψηφιακού μαθήματος μοιράστηκε στο Sputnik, o Δημήτρης Κατσάμπουλας, χημικός και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ο οποίος διδάσκει σε φροντιστήρια, παραδίδοντας, παράλληλα, ιδιαίτερα μαθήματα.
Υπό κανονικές συνθήκες θα έκανε το μάθημα δια ζώσης. Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, είναι συνδεδεμένος στο... εικονικό φροντιστήριο, μέσω του υπολογιστή του, στο σαλόνι του σπιτιού του, διδάσκοντας σε τμήματα από τριών έως οκτώ παιδιών, μέσα από το Skype.
«Θεωρώ ότι γίνεται σημαντική δουλειά, δεδομένων των συνθηκών και οι μαθητές επωφελούνται. Οργανωθήκαμε σε μαθήματα από το σπίτι, δύο με τρεις μέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων», επισημαίνει ο Δ. Κατσάμπουλας.
Όπως αναφέρει, τα παιδιά συγκεντρώνονται περισσότερο στο μάθημα, έχοντας μια οθόνη μπροστά τους. Παράλληλα, η κατάσταση δείχνει και κάποιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος που έχει καλλιεργήσει αδιαφορία για το σχολείο:
«Τα παιδιά έδειξαν εξαρχής ανταπόκριση και παρακολουθούσαν, καθώς αντιλαμβάνονται τη σημασία των μαθημάτων του φροντιστηρίου. Όσα από αυτά είχαν την τάση να διασπάται η προσοχή τους στην τάξη, παρουσιάζουν περισσότερη συγκέντρωση. Τα προβλήματα του συστήματος είναι γνωστά και, δυστυχώς, έχει περάσει και στη νοοτροπία των παιδιών, τα οποία αδιαφορούν για τα σχολικά μαθήματα, ενώ ανησυχούσαν για το αν θα χάσουν τις ώρες του φροντιστηρίου».
Πώς παρουσιάζει ο καθηγητής τις ασκήσεις όταν δεν υπάρχει πίνακας;
«Το θέμα του πίνακα δεν μας απασχολεί, καθώς η τεχνολογια επιτρέπει κάτι που γράφω στην οθόνη του υπολογιστή μου να προβάλλεται άμεσα στις δικές τους, κάτι σαν "ψηφιακός πίνακας". Για την ώρα του μαθήματος, ένα απλό πρόγραμμα σαν τη ζωγραφική αρκεί, ενώ οι ασκήσεις που γίνονται εκτός μαθήματος, υλοποιούνται με έγγραφα word ή αντίστοιχα προγράμματα».
Ερωτηθείς για το πόσο εύκολη είναι η διαδικτυακή επικοινωνία με τους μαθητές, απαντά:
«Το σημαντικότερο στην επικοινωνία είναι να ακουγόμαστε καθαρά όλοι, πιο πολύ και από την οπτική επαφή. Επιδιώκω να απευθύνομαι συνεχώς στα παιδιά και περιμένω να μου απαντήσουν, ώστε να μην διασπώνται και να "ελέγχω" ότι παρακολουθούν τη διαδικασία».
Το μάθημα μέσω Skype, έχει θετικά και αρνητικά.
«Στα θετικά εντάσσεται το ότι οι μαθητές δεν χάνουν την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πρακτικό κομμάτι, είναι πιο εύκολο να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμά τους, καθώς δεν έχουν την πίεση των συνεχών μετακινήσεων από το σχολείο στο σπίτι και από εκεί στο φροντιστήριο.
Ακόμα και μέσω μαθήματος, η ανθρώπινη επικοινωνία τόσο με τον καθηγητή όσο και τους συμμαθητές τους είναι ευεργετική. Ειδικά για την ψυχολογία τους, που έχει σίγουρα επηρεαστεί από τον εγκλεισμό.
Στα αρνητικά εντάσεται σίγουρα ότι η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, δεν αναπληρώνεται».
Η περίπτωση της Γαλλίας
Στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ακολουθείται επίσης η ηλεκτρονική μέθοδος διδασκαλίας.
Στη Γαλλία ακυρώθηκαν οι πανεθνικες εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για τις αντίστοιχες πανελλήνιες. Και οι μαθητές θα εισαχθούν στα ανώτατα ιδρύματα, με μέσο όρο από τους βαθμούς της χρονιάς. Είναι δίκαιο μέτρο αυτό; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;
«Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί εδώ, τουλάχιστον όχι άμεσα και όχι χωρίς να αλλάξει γενικώς το σύστημα εισαγωγής. Θα ήταν άδικο να αλλάξει το κριτήριο εισαγωγής ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, έστω και εν καιρώ έκτακτων συνθηκών.
Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι εφικτό, καθώς εδώ και χρόνια η εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα έχει αποκοπεί από εξεταστικά συστήματα, όπως οι δικές μας πανελλαδικές».
Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να υιοθετήσουμε το πρότυπο διδασκαλίας εξ αποστάσεως και μετά την καραντίνα, είναι κατηγορηματικά αντίθετος:
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα αυτά δεν υποκαθιστούν την κανονική εκπαιδευτική διαδικασία. Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο και, γενικά, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είναι μόνο για το γνωστικό σκοπό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την κοινωνική παιδεία των μαθητών. Συνεπώς, δεν γίνεται να αντικατασταθεί από μια εξ αποστάσεως διδασκαλία».