Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Συναυλίες 2020: «Χαμένη χρονιά» λέει διοργανωτής στο Sputnik - Τι θα γίνει με τα εισιτήρια

Βρείτε μας
Τι προβλέπεται για τις συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί; Ποιες επιλογές έχουμε οι αγοραστές εισιτηρίων; Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι επαγγελματίες του χώρου; Εκπρόσωπος της εταιρείας High Priority δίνει απαντήσεις.

Ανάμεσα στις απώλειες που μετράμε από την πανδημία του COVID-19 είναι και οι συναυλίες των αγαπημένων μας καλλιτεχνών. Μάλιστα ο νέος κορονοϊός έσκασε πριν από ένα καλοκαίρι που προβλεπόταν, για την Ελλάδα, ιδιαίτερα πλούσιο σε δυνατά μουσικά ονόματα. Ποια θα είναι η τύχη των επικείμενων φεστιβάλ και συναυλιών; Ποιες επιλογές έχουμε όσοι έχουμε προαγοράσει εισιτήρια; Και σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι επαγγελματίες του χώρου; Ο Σπύρος Σμυρνής, υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας High Priority Promotions (που ιδρύθηκε από μέλη της παλιάς ομάδας της DiDi Music), δίνει στο Sputnik μια εικόνα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αναβολές και ακυρώσεις

«Οι περισσότεροι θεωρούν το 2020 χαμένη χρονιά. Και προσωπικά πιστεύω ότι φέτος δύσκολα θα δούμε κάποιες συναυλίες» σχολιάζει, προσθέτοντας: «Η εταιρεία μας δεν οργανώνει events με κάτω από 50 άτομα – που είναι, ίσως, τα πρώτα που θα επιτραπούν όταν χαλαρώσουν τα μέτρα. Επίσης φέρνουμε πολλούς ξένους καλλιτέχνες, όπου δεν είναι ξεκάθαρη η πολιτική που θα ακολουθηθεί. Δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πότε θα ανοίξουν τα σύνορα σε χώρες που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας – όπως στις ΗΠΑ, από τις οποίες συνεργαζόμαστε με πολλούς καλλιτέχνες».

Χαλυβουργία. - Sputnik Ελλάδα
Η Χαλυβουργία Ελλάδος κλείνει προσωρινά το εργοστάσιο στον Βόλο

Η High Priority Promotions έχει ήδη αναβάλει τη συναυλία των In Flames, που είχε προγραμματιστεί για 16 και 17 Μαΐου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα («περιμένουμε νέα ημερομηνία, λογικά για το 2021» μας ενημερώνει ο κ. Σμυρνής). Για τις υπόλοιπες συναυλίες ξένων καλλιτεχνών που διοργανώνει, όπως το AthensRocks που μεταξύ άλλων φέρνει τους National και τους Idles (14 Ιουνίου, ΟΑΚΑ) και η συναυλία της Dido (22 Ιουνίου, Τεχνόπολη), προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι. «Όλες οι συναυλίες γίνονται στο πλαίσιο της περιοδείας των καλλιτεχνών από το εξωτερικό, οπότε πάντα περιμένουμε από αυτούς να δοθεί κάποια κατεύθυνση, ανάλογα με τον επαναπρογραμματισμό της περιοδείας τους» όπως εξηγεί.

Τουρισμός στην Ελλάδα - Sputnik Ελλάδα
Ξενοδοχεία και κορονοϊός: Σενάρια για απώλεια 4,5 δισ. ευρώ - Σε κίνδυνο 45.000 θέσεις εργασίας

Ο κ. Σμυρνής θεωρεί πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις συναυλίες του 2020, «εκτός αν βρεθεί εμβόλιο ή ένα απόλυτα αποτελεσματικό φάρμακο» προσθέτει. «Ακόμα και αν γίνονταν κάποιες συναυλίες, ο φόβος θα μείωνε την κίνηση: για παράδειγμα, σε μια συναυλία με εκτιμώμενη προσέλευση 10.000 ανθρώπων υπό φυσιολογικές συνθήκες, σίγουρα θα βρισκόμασταν με τους μισούς».

«Διοργανώτριες εταιρείες μπορεί να κλείσουν»

Μια από τις δυσβάστακτες συνέπειες της αναβολής των συναυλιών εξαιτίας του νέου κορονοϊού είναι το γεγονός ότι κάποιοι επαγγελματίες του κλάδου έχουν βρεθεί χωρίς κανένα εισόδημα, καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν τυπικά στο σύστημα Εργάνη (που συνεπάγεται βοηθήματα όπως το επίδομα των 800 ευρώ και η μείωση ενοικίου): «Υπάρχει ένα τεράστιο τεχνικό προσωπικό που δεν δουλεύει με συμβάσεις εργασίας αλλά με τα λεγόμενα μεροκάματα, όπως ηχολήπτες, φωτιστές και άνθρωποι που κάνουν την τροφοδοσία των μπαρ. Σε μεγάλες συναυλίες, εμείς απασχολούμε πάνω από 150 εργαζόμενους. Πρόκειται για μια ιδιόμορφη κατηγορία εργαζομένων που βασίζεται αποκλειστικά στη διοργάνωση μαζικών συναθροίσεων και η οποία αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί ξεκρέμαστη» επισημαίνει ο κ. Σμυρνής.

Εξάπλωση του κορονοϊού (COVID-19) στη Νέα Υόρκη - Sputnik Ελλάδα
Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ 45 ετών για την ανεργία στις ΗΠΑ

Ωστόσο, μεγάλη κρίση περνούν και οι διοργανώτριες εταιρείες, που πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές δαπάνες προκειμένου να φέρουν έναν καλλιτέχνη (π.χ. αμοιβές ξένων παραγόντων, εγχώρια έξοδα διαμονής και διαφήμισης). Τώρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο όχι μόνο να βρεθούν χωρίς καμία πηγή εσόδων για απροσδιόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά επιπλέον να επιβαρυνθούν με το κόστος επιστροφής των εισιτηρίων σε όσους αγοραστές επιλέξουν να μην τα χρησιμοποιήσουν στη μεταγενέστερη ημερομηνία που θα δοθεί για μια συναυλία.

Η ξεχωριστή «συναυλία» που διοργάνωσε η ορχήστρα της Βουδαπέστης για τους πολίτες - Sputnik Ελλάδα
Η ξεχωριστή «συναυλία» που διοργάνωσε η ορχήστρα της Βουδαπέστης για τους πολίτες

Τι θα γίνει με τα εισιτήρια

Συνεπώς, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠ) έστειλε επιστολή στα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας και στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού ζητώντας να εφαρμοστεί ένα μέτρο που έχει ήδη εγκριθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Η έκδοση voucher, η αξία των οποίων θα ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου της εκάστοτε ακυρωθείσας ή αναβληθείσας εκδήλωσης και το οποίο μπορεί ο κάτοχός του να εξαργυρώσει για την παρακολούθηση άλλης εκδήλωσης με χρονική ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου 2021» όπως προτείνει ο ΠΣΔΠ.

«Οι διοργανωτές επιθυμούμε να βοηθηθούμε ώστε να μην επωμιστούμε εξ ολοκλήρου το κόστος της επιστροφής χρημάτων» εξηγεί ο κ. Σμυρνής, συμπληρώνοντας: «Αν υπάρξει κάποια προσπάθεια βοήθειας από το κράτος, ίσως μπορέσουμε να επιβιώσουμε, διαφορετικά οι εταιρείες θα πρέπει να κλείσουν». Για την ώρα πάντως, τα εισιτήρια που έχουμε προαγοράσει ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία στην οποία θα μεταφερθεί η συναυλία και «αν κάποιος επιθυμεί επιστροφή χρημάτων, αυτή τη στιγμή το εξετάζουμε κατά μόνας σύμφωνα με τα εκάστοτε δεδομένα» καταλήγει ο εκπρόσωπος της High Priority.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά