Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
 - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Αθλητικές ειδήσεις για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα σπορ. Οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές στιγμές με επικαιρότητα και σχολιασμό.

Γρηγόρης Πολυχρονίδης στο Sputnik: Η επόμενη μέρα να μας βρει αισιόδοξους και παραγωγικούς

© Φωτογραφία : INTIME Sports/Mpampoukos GiorgosΟ πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Ο πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
O διάσημος Έλληνας Παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Παραολυμπιονικών μας μίλησε για το μήνυμα που στέλνουν οι αθλητές στην κοινωνία μετά την πανδημία.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, εκτός όλων των άλλων είναι ένας συναρπαστικός ομιλητής.

Γρηγόρης Πολυχρονίδης - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Βραβεία Laureus: Υποψήφιος ο Παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης

Έναυσμα για τη συνέντευξή μας ήταν τα όσα είπε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Ελλήνων γνωστών αθλητών με τον πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή το πρόγραμμα της ΓΓΑ και του υφυπουργείου Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά».

Το γιατί θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας τη συνέντευξη ενός πολυνίκη Παραολυμπιονίκη στο παραολυμπιακό άθλημα μπότσια (boccia, κατηγορία BC3 Ατομικό).

Ο Γρηγόρης έχει κερδίσει μετάλλια (δύο αργυρά, ένα χρυσό κι ένα χάλκινο) στους τρεις τελευταίους Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής και Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη αυτή τη στιγμή.

Τι είναι το «Ζήσε Αθλητικά»

«Αφορμή για την τηλεδιάσκεψη ήταν η δράση της ΓΓΑ, το "Ζήσε Αθλητικά", το οποίο ήταν μια πολύ ωραία ιδέα του υφυπουργού κ. Αυγενάκη και κάτι πολύ καινούριο στα αθλητικά δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία δράση, η οποία θα ένωνε όλες τις δράσεις που κάνουν σωματεία, σύλλογοι και αθλητές, γενικά οτιδήποτε αθλητικό γίνεται και η ιδέα ήταν να μπει κάτω από την ομπρέλα του "Ζήσε Αθλητικά", οπότε και να πάρει πολύ μεγαλύτερη προβολή και μέγεθος.

Ήταν ανεξάρτητο από το θέμα του κορονοϊού και είχε ξεκινήσει μόλις πριν από λίγο, όταν σε μια συνάντηση μας εξήγησε ο υφυπουργός το πρόγραμμα. Φανταστείτε ότι το ΦΕΚ βγήκε δυο μέρες πριν το lockdown.

Έτυχε, λοιπόν, να ξεκινήσει η καραντίνα και το "Ζήσε Αθλητικά", ξαφνικά, να γίνει μια ανάγκη για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος από άτομα που αποτελούν πρότυπα, που εκπροσωπούν την άθληση και τη ζωή. Οπότε, ο λόγος αυτών των πρωταθλητών που απευθύνθηκαν στην κοινωνία για να πουν οτι αυτή τη στιγμή πρέπει να κάτσουμε σπίτι, ήταν κάτι πολύ δυνατό. Ίσως είναι και οι πιο ιδανικοί άνθρωποι, δηλαδή οι πρωταθλητές, τα είδωλα να σου πουν να κάτσεις σπίτι γιατί είναι καλό για όλους μας και για την υγεία μας.

Με το "Ζήσε Αθλητικά" δώσαμε αυτό το μήνυμα, κάναμε την αιμοδοσία, που είναι πολύ σημαντικό, βοηθήσαμε το ΕΣΥ οικονομικά με τις δημοπρασίες... Όλα αυτά, λοιπόν, ουσιαστικά, δυναμώνουν τον κόσμο που φοβάται αυτή τη στιγμή, που βλέπει μια αλλαγή, που πρέπει να μείνει εκτός δουλειάς. Είναι δύσκολο γιατί ο εχθρός είναι αόρατος κι όταν απλά ακούς, πως κάτι γίνεται, είναι δύσκολο να πείσεις τον εαυτό σου να το κάνει αυτό αποφασισμένα. Οπότε, η δράση αυτή ήταν ίσως ένα από τα πιο δυνατά ψυχολογικά όπλα. Βέβαια, και ο φόβος είναι όπλο, αλλά είναι ένα όπλο που πονάει. Το "Ζήσε Αθλητικά" πρόσφερε "χαρά" γι΄αυτό και φούντωσε τόσο γρήγορα και ήθελε να μας ευχαριστήσει ο πρωθυπουργός.

Όπως σας είπα και πριν, οι πρωταθλητές εκπροσωπούν τη δράση, τη ζωή, το "βγες έξω από το σπίτι" και δώσε όλες σου τις δυνάμεις, το είναι σου, δούλεψε. Ο πρωταθλητής είναι ο πιο κατάλληλος να πει στον κόσμο οτι “τώρα είναι σημαντικό να κάτσεις σπίτι σου”. Αν στο πει κάποιος που δεν είναι παραγωγικός, ο κόσμος δεν θα τον ακούσει... Όταν έρχεται κάποιος που έχει αποδείξει με τις επιτυχίες του το ποιος είναι, ένας Ολυμπιονίκης ή ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, η φωνή του γίνεται πολύ δυνατή και μιλάει στην ψυχή του κόσμου και καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι, για να το λέει αυτός, πρέπει να κάτσουμε σπίτι. Ήταν πολύ σημαντικό να βγουν οι πρωταθλητές και να πουν στην κοινωνία "καθίστε σπίτι, έτσι θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα"».

Γιατρός κάνει διάλειμμα σε νοσοκομείο της Γαλλίας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Κορονοϊός: Οι αθλητές που μπήκαν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά της πανδημίας

Οι Παραολυμπιονίκες και το παράδειγμά τους

Ο Γρηγόρης μάς μίλησε με μεγάλη θέρμη για τον ρόλο του ως πρόεδρο των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

«Βασική προσδοκία είναι να προβάλλουμε τον αθλητισμό, την προσπάθεια μας και την αναπηρία προς τα έξω, όσο πιο δυνατά γίνεται, μέσω των αθλημάτων και των επιτυχιών μας. Εμείς αυτό που θέλουμε σαν Σύλλογος είναι η ιδέα του Παραολυμπιονίκη. Οι προσπάθειες του και όλα αυτά που επιτυγχάνει μέσα από τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση, γιατί έχει και πολλά βάρη λόγω της σωματικής κατάστασης.

Θέλουμε μέσα από τη μάχη που δίνει ο Παραολυμπιονίκης να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δυσκολίες και να επιτυγχάνει τις νίκες του, να δώσουμε σε όλη την κοινωνία να καταλάβει οτι πρώτον τα άτομα με αναπηρία είναι εξίσου δυναμικά και παραγωγικά, όπως και οι αρτιμελείς, και το σημαντικό είναι ο χαρακτήρας. Ότι είμαστε ικανοί και με θέληση να δουλέψουμε. Από την άλλη, να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πως δεν έχει σημασία τι προβλήματα έχεις, αλλά το πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις.

Ουσιαστικά, θέλουμε να δείξουμε, ότι εμείς παρά τα προβλήματα, προχωράμε και επιτυγχάνουμε στόχους, άρα (μπορείτε) να το κάνετε όλοι αυτό».

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Δήμος Μιχαλεντζάκης - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Κολύμβηση: Παγκόσμιο ρεκόρ ο Παραολυμπιονίκης Δήμος Μιχαλεντζάκης

«Να μπει ο παραολυμπιακός αθλητισμός στα σπίτια όλων»

Παράλληλα, ο Γρηγόρης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στην ανάδειξη του παραολυμπιακού αθλητισμού.

«Το παράδειγμα του Ολυμπιονίκη, για να μπορέσει να εμπνεύσει τον κόσμο, πρέπει να προβληθεί. Δηλαδή, αν κάνω εγώ κάποια επιτυχία, πάρω κάποιο χρυσό μετάλλιο ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και θα μπορούσε να εμπνεύσει έστω και κάποιους από τους συνανθρώπους μας να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες, αυτό δεν θα γίνει, αν δεν υπάρχει προβολή. Κι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν ωφεληθεί, δεν θα το είχαν μάθει. Όταν όμως το μαθαίνουν, αποκτούν δύναμη. Το μετάλλιό μου αποκτά ισχύ, αλλιώς είναι απλώς ένα αντικείμενο στον τοίχο.

Ένας λοιπόν από τους πιο σημαντικούς σκοπούς του συλλόγου είναι αυτή η διάδοση, να καταφέρουμε να μπει ο παραολυμπιακός αθλητισμός στα σπίτια όλων μας, για να μπορέσει να δώσει τη θετική του ενέργεια.»

«Έγινε άνω-κάτω η ζωή μας»

Οπωσδήποτε, η αναβολή των Ολυμπιακών και δη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ήταν μεγάλη αναποδιά, όπως παραδέχτηκε.

«Ήταν μεγάλο σοκ η αναβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων, γιατί προγραμματίζουμε όλη τη ζωή μας βάσει του προγράμματος των Αγώνων. Για παράδειγμα, φανταστείτε πως εγώ και η γυναίκα μου προγραμματίζαμε να κάνουμε παιδί μετά το τέλος των Αγώνων του Τόκιο. Και, ξαφνικά, έρχεται αυτό και στα αλλάζει όλα... Η προετοιμασία σου, οι διακοπές σου, η ζωή σου όλη βασίζεται στο πρόγραμμα των Αγώνων. Θα υπάρχουν του χρόνου αγώνες; Διοργανώσεις; Τι θα γίνει; Είμαστε σε μια αβεβαιότητα.

Βέβαια, δεν είναι και ό,τι χειρότερο αυτό που πάθαμε εμείς σε σχέση με αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, προφανώς. Απλά μας έκανε το πρόγραμμα άνω-κάτω.

Εννοείται, θα είμαι του χρόνου στο Τόκιο. Είναι πρώτη προτεραιότητα και για μένα και για την Κατερίνα (σ.σ. η σύζυγός του) οι Αγώνες και πάνω σε αυτό αρχίζουμε και χτίζουμε όλα τα υπόλοιπα. Έχω πάρει την πρόκριση, είμαι πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη. Ασφαλώς και θα είμαι.»

«Προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας»

Κλείνοντας, ο Παραολυμπιονίκης είχε ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο.

«Όλοι πρέπει να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας κα,ι στην κατάσταση που είμαστε τώρα, που όλοι υποφέρουμε και θυσιάζουμε, πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως αυτό το κάνουμε, όχι μόνο για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους αγαπημένους μας, είτε είναι μέλος της οικογένειας, είτε κάποιος γείτονας ή γνωστός. Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι μας χτύπησε ένα κακό και να δούμε την επόμενη μέρα που θα βγούμε πάλι στην κοινωνία. Το πώς θα είμαστε πιο παραγωγικοί και αισιόδοξοι και όχι να προσπαθήσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και να “κλαιγόμαστε” για αυτό που μας βρήκε. Ο καλύτερος τρόπος για να το αφήσουμε πίσω μας είναι το να γίνουμε πιο παραγωγικοί και να λέμε το πώς θα το ξεπεράσουμε».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά