Επιστήμονες απέδειξαν πως ο χρόνος κυλά γρηγορότερα όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε

© Sputnik / Sergey Ermokhin /  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΥπάλληλος αλλάζει την ώρα σε θερινή σε κατάστημα στην Αγ. Πετρούπολη
Υπάλληλος αλλάζει την ώρα σε θερινή σε κατάστημα στην Αγ. Πετρούπολη - Sputnik Ελλάδα
Ιάπωνες επιστήμονες ισχυρίζονται πως απέδειξαν ότι όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε, τόσο πιο γρήγορα κυλά ο χρόνος, σε πείραμα που έγινε σε ουρανοξύστη.

Το γεγονός πως ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα στα ψηλά κτίρια και τους ουρανοξύστες, υποστηρίζουν πως απέδειξαν μέσω έρευνας επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, μπορεί να εξηγηθεί με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, αφού σύμφωνα με αυτή, ο χρόνος εξαρτάται από τη δύναμη της βαρύτητας στο σημείο όπου υπολογίζεται. Όσο πιο μακριά από την πηγή της βαρύτητας πραγματοποιείται ο υπολογισμός, τόσο πιο αδύναμη είναι η βαρυτική δύναμη.

Η έρευνα των επιστημόνων ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα Asahi, ενώ οι ερευνητές ανέπτυξαν ειδικά ρολόγια ακριβούς μέτρησης για να διεξάγουν το πείραμα, στο παρατηρητήριο του ουρανοξύστη Tokyo Skytree.

Η διαφορά στο χρόνο που εντόπισαν οι ερευνητές, είναι της τάξεως των τεσσάρων νανοδευτερολέπτων (ένα νανοδευτερόλεπτο = ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου). Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος στην κορυφή του ουρανοξύστη, που βρίσκετα στα 633 μέτρα, κυλά κατά τέσσερα νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα για όσους ζουν στο ισόγειο του κτιρίου.

Υπάλληλος αλλάζει την ώρα σε θερινή σε κατάστημα στην Αγ. Πετρούπολη - Sputnik Ελλάδα
Ταξίδι στο χρόνο: Επιστήμονας υποστηρίζει πως βρήκε τον τρόπο

Η εν λόγω χρονική διαφορά εντοπίστηκε με τη χρήση ενός ατομικού ρολογιού, που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Χιντετόσι Κατόρι, ενώ σύμφωνα με την έρευνα, το ρολόι απέδειξε πως η μέτρηση της βαρύτητας σε διαφορετικά υψόμετρα, αποκαλύπτει αλλαγές στο ρυθμό του χρόνου.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ρολόγια για να πουν την ώρα αλλά μετατρέπονται σε εργαλεία μέτρησης χρόνου και χώρου, όπως οι αλλαγές στο υψόμετρο, κάτι που είναι σύμφωνο με τη θεωρία της Σχετικότητας» εξήγησε ο Κατόρι.

Το πείραμα μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα ο Κατόρι μείωσε το μέγεθος του ατομικού ρολογιού, από το μέγεθος ενός μέσου δωματίου που είναι συνήθως το μέγεθος της συσκευής, σε περίπου το μέγεθος ενός σπιτικού ψυγείου.

Το υψηλό επίπεδο στην ακρίβεια της χρονικής διαφοράς δεν έχει προηγούμενο. Ο καθηγητής δήλωσε πως το πείραμα αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα» προς την εισαγωγή του ατομικού ρολογιού στην καθημερινότητα μας.

Σε άλλο πείραμα, επιστήμονες ερεύνησαν τη διαφορά στο πως περνά ο χρόνος στους δορυφόρους γεωεντοπισμού (GPS) και σε άλλα σημεία του διαστήματος και στο επίπεδο του εδάφους.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала