Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Η έκλαμψη δύο μαύρων τρυπών ξεπέρασε τη φωτεινότητα ενός τρισεκατομμυρίου αστεριών - Βίντεο

Βρείτε μας
Τη φωτεινότητα ενός τρισεκατομμυρίων αστεριών ξεπέρασε η έκλαμψη δύο γιγαντιαίων μαύρων τρυπών, που καταγράφηκε στον Γαλαξία OJ287, ο οποίος βρίσκεται 3,5 δισεκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Το σύμπαν κρύβει πολλές εκπλήξεις και μία από αυτές συνέβη στον Γαλαξία OJ287, που είναι 3,5 δισ. έτη φωτός μακριά από τη Γη, όταν δύο μαύρες τρύπες ξεπέρασαν σε φωτεινότητα ένα τρισεκατομμύριο αστέρια λόγω μιας έκλαμψης! 

Καλλιτεχνική απεικόνιση που δημοσίευσε η NASA και απεικονίζει το κέντρο του αστερισμού του Κύκνου - Sputnik Ελλάδα
Μεγάλη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία έχει αυξήσει τη δραστηριότητά της

Η μία από τις δύο μαύρες τρύπες είναι σε όγκο περίπου 18 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλύψει ποτέ οι επιστήμονες.

Η άλλη μαύρη τρύπα είναι εξίσου μεγάλη, αφού έχει τη μάζα του Ήλιου κατά 150 εκατ. φορές.

Περίπου δύο φορές κάθε 12 χρόνια, η μικρότερη μαύρη τρύπα διαπερνά έναν τεράστιο δίσκο σκόνης και αερίου που περιβάλλει τη μεγαλύτερη. Έτσι, σημειώνεται μια έκλαμψη που είναι πιο φωτεινή από ένα τρισεκατομμύριο αστέρια.

Η επιμήκης τροχιά της μικρότερης μαύρης τρύπας συγκρούεται με τον δίσκο σε ακανόνιστα διαστήματα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουν οι ερευνητές πότε ακριβώς θα συμβεί η επόμενη έκλαμψη.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Astrophysical Journal Letters», αποκαλύπτει ότι οι ειδικοί πέτυχαν στις προβλέψεις τους και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA κατάφερε να απαθανατίσει τον γαλαξία OJ287 την κατάλληλη στιγμή.

Μάλιστα, σε αυτήν την εργασία υπάρχουν και δύο ελληνικές συμμετοχές, του Αλέξιου Λιάκου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και του Κοσμά Γαζέα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο εντυπωσιακός κοσμικός χορός θα τελειώσει  μέσα στα επόμενα 10.000 χρόνια, όταν η γιγαντιαία μαύρη τρύπα απορροφήσει τη μικρότερη.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала