Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Χωρίς ναυαγοσώστες οι πολυσύχναστες ελληνικές παραλίες - Χωρίς οδηγίες προστασίας οι διασώστες

© SputnikΝαυαγοσώστης
Ναυαγοσώστης - Sputnik Ελλάδα
Βάσει νόμου, πριν από την 1η Ιουνίου, δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη στις παραλίες της χώρας, όπως λέει στο Sputnik ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης.

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών, το Σάββατο 16 Μαΐου, έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

«Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ.

Στο ακέραιο θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι ισχύοντες κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας: να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής. Επιμέρους κανόνες ανακοίνωσε η ΓΓΠΠ για την προστασία λουόμενων κι εργαζόμενων στις παραλίες:

  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων, με τον μέγιστο αριθμό λουομένων να είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
  • Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ-μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο, ενώ απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους, ενώ το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες–καρέκλες ύστερα από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. 

Χωρίς ναυαγοσώστες οι πολυσύχναστες παραλίες

Αν και η χώρα μας κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη συχνότητα των πνιγμών (στην 5η θέση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat), όλες οι πολυσύχναστες ελληνικές παραλίες παραμένουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη μέχρι την 1η Ιουνίου.

Ναυαγοσώστης με σωσίβιο - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
«Οι Έλληνες δεν ξέρουν να κολυμπούν»: Το ελληνικό Baywatch απαντά σε όσα θέλουμε να ξέρουμε

Όπως εξηγεί στο Sputnik, ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης, «η ύπαρξη ναυαγοσώστη στις πολυσύχναστες παραλίες είναι υποχρεωτική, βάσει του νόμου (ΠΔ 31/2018), από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Η επέκταση της υποχρέωσης μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του οικείου δήμου».

Αντίθετα, ναυαγοσωστικές υπηρεσίες παρέχονται από τις ελάχιστες οργανωμένες πλαζ, στις οποίες, βέβαια, ο επισκέπτης υποχρεούται κατά την είσοδό του να καταβάλει το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Πισίνα - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η συγκλονιστική μαρτυρία του ναυαγοσώστη για την τραγωδία στο ξενοδοχείο της Ρόδου

Η πανδημία πλήττει και τη Ναυαγοσωστική

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο επάγγελμα, ο κύριος Γιοβανίδης εξηγεί ότι, «από τις 18 Μαρτίου έως και 20 Μαΐου έχει ανασταλεί με ΦΕΚ η λειτουργία των σχολών Ναυαγοσωστικής».

Κάτι που έχει δύο βασικές επιπτώσεις: «Πρώτον, ως προς την εκπαίδευση χάθηκε ένα σημαντικό μέρος της σεζόν και η επαναλειτουργία στις 21 Μαΐου 2020 δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον κλάδο, λόγω του ότι η εκπαίδευση ενός νέου ναυαγοσώστη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με τις απαιτούμενες εξετάσεις μέσα σε εννέα ημέρες. Άρα, αφενός έχουμε τεράστια μείωση των εσόδων των σχολών, αφετέρου δύσκολα θα εκπαιδευτούν νέοι ναυαγοσώστες για να καλύψουμε τις ανάγκες που απαιτεί ο νόμος στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν την πανδημία ο κλάδος μας ήταν υγιής, με μηδενική ανεργία και όποιος τον επέλεγε είχε 100% επαγγελματική αποκατάσταση. Φέτος, θα ξεκινήσουμε με όσους είναι εκπαιδευμένοι και αδειοδοτημένοι από τις προηγούμενες χρονιές.

Δεύτερον, οι υπόχρεοι παράλιοι δήμοι, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών και σκαφών περιπολίας την 1η Ιουνίου και φυσικά είναι αδιανόητο να μιλάμε για κάλυψη νωρίτερα, όπως το επερχόμενο Σαββατοκύριακο».

Ο διευθυντής της ΕΝΑΚ ζητά να δοθούν κίνητρα, έτσι ώστε η ο φετινός εκπαιδευτικός κύκλος να μην πνιγεί στην γραφειοκρατία, ενώ, απευθυνόμενος στο υπουργείο Ναυτιλίας, ζητά σαφείς εντολές ως προς τις διαδικασίες, αλλά και ως προς τον ακριβή ρόλο και τις ενέργειες του Ναυαγοσώστη στις παραλίες, εν μέσω πανδημίας. 

«Όσο για την ύπαρξη ναυαγοσωστών στις παραλίες, την απόλυτη ευθύνη είχαν και έχουν οι υπόχρεοι παράλιοι δήμοι».

«Δεν έχουμε λάβει οδηγίες προστασίας για τον κορονοϊό»

Καταλήγοντας, ο κ. Γιοβανίδης, αναφέρεται στο μείζον ζήτημα της προστασίας του διασώστη εν ώρα εργασίας. «Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε; Αυτό ρωτάμε και εμείς τα αρμόδια υπουργεία, και φυσικά ανακύπτουν πολλά ερωτήματα που πρέπει η Πολιτεία να απαντήσει άμεσα. Για παράδειγμα, η διάσωση ενός θύματος στο υγρό στοιχείο απαιτεί από τη φύση της στενή επαφή σε μέγιστο βαθμό ανάμεσα σε διασώστη και θύμα».

Πού πρέπει να δοθεί προσοχή; «Κυρίως στην αστική ευθύνη που προκύπτει, αλλά και στην πλήρη υποστήριξή μας με σαφείς οδηγίες από την αρμόδια ειδική επιτροπή, ώστε να μην δημιουργηθούν κενά, τα οποία θα οδηγήσουν σε τεράστια προβλήματα λειτουργίας. Ο ναυαγοσώστης, ως εργαζόμενος, θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, το πώς θα κινηθεί μέσα στον εργασιακό του χώρο, αλλά και οι λουόμενοι να ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους, βάσει των νέων οδηγιών για την πανδημία του κορονοϊού».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала