Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Γυμναστήρια: Έρχεται το online fitness και η υπαίθρια άθληση - Η μετά κορονοϊού εποχή

Βρείτε μας
Έλληνες trainers και εκπρόσωποι γυμναστηρίων μάς μιλούν για τις αλλαγές που έφεραν η καραντίνα και η πανδημία της COVID-19 και μας δίνουν μια εικόνα από το fitness όπως εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Φοράω τα ρούχα της γυμναστικής, ετοιμάζω το στρωματάκι και ένα παγούρι με νερό, μπαίνω στο διπλανό δωμάτιο του σπιτιού και κλείνω την πόρτα. Για την επόμενη μία, μιάμιση ώρα, ο χώρος μετατρέπεται στο προσωπικό μου στούντιο γιόγκα, στον οποίο υποδέχομαι τη δασκάλα και τους συμμαθητές μου μέσα από την πλατφόρμα του Zoom. Κάτι κερδίζω, κάτι χάνω από τη ρουτίνα άσκησης και ευεξίας που έχω καθιερώσει εδώ και δύο περίπου μήνες. Κερδίζω χρόνο από τις μετακινήσεις από και προς το αληθινό στούντιο – που παραμένει σε αναστολή λειτουργίας. Χάνω την ησυχία που μου εξασφάλιζε, αφού ενώ επιχειρώ μια άσανα μπορεί να μπλέκεται στα πόδια μου η γάτα, ή το παιδί να φωνάζει στο διπλανό δωμάτιο.

Γυναίκα κοιτάει έξω από παράθυρο  - Αναπνοή, διαλογισμός - Sputnik Ελλάδα
Καραντίνα: Μπορεί η αναπνοή να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος;

Το πρόσημο της εμπειρίας είναι θετικό ή αρνητικό; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η καραντίνα έγινε ευκαιρία για να δοκιμάσω για πρώτη φορά την άσκηση μέσω διαδικτύου. Ενώ όμως έχουν αρχίσει να ανοίγουν κάποιοι αθλητικοί χώροι υπό προϋποθέσεις και αναμένεται στις 29 Ιουνίου η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, σε συλλογικό επίπεδο το παραπάνω ερώτημα μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Η διάδοση του online fitness στη διάρκεια της καραντίνας ενδέχεται να φέρει μακροπρόθεσμες αλλαγές;

«Μεγαλύτερος κίνδυνος για τραυματισμούς»

«Σε όλους τους τομείς, ακόμα και στην άσκηση, το online θα είναι μια από τις επιλογές στο μέλλον» πιστεύει η Ελευθερία Ζαπαντιώτη, γυμνάστρια, και προσθέτει:

«Ήδη πάρα πολλοί επαγγελματίες έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς θα προωθούν τη δουλειά τους μέσω του Ίντερνετ». Η ίδια αυτό το διάστημα, ενώ παραμένουν κλειστά τα γυμναστήρια με τα οποία συνεργάζεται, έχει περιοριστεί «κυρίως σε κάποιες online προπονήσεις σε αθλητές. Επιπλέον, βγαίνω σε γήπεδα με κάποια παιδιά που δίνουν πανελλήνιες για στρατιωτικές σχολές και τα προετοιμάζω στα αθλήματα, και παραδίδω online μαθήματα σε ιδιωτική σχολή, σε σπουδαστές που θέλουν να γίνουν personal trainers».

Συγκομιδή ντομάτας - Sputnik Ελλάδα
Ελληνική καινοτομία φέρνει σε επαφή αγρότες και εργατικό δυναμικό - Οι δημιουργοί της στο Sputnik

Ήταν προσωπική της επιλογή να μην κρατήσει πολλές live προπονήσεις μέσω διαδικτύου, παρόλο που αναγνωρίζει τις προοπτικές τους.

«Ακόμα και τώρα, μετά την καραντίνα, μια γυναίκα με ρώτησε αν κάνω online training. Ορισμένοι ασκούμενοι το βλέπουν και σαν μια εύκολη και πιο οικονομική λύση – για παράδειγμα κάποιος ίσως έχει τη δυνατότητα να φέρει και φίλους στο διαδικτυακό μάθημα, ώστε να μοιραστούν το κόστος. Προσωπικά όμως είμαι επιφυλακτική, ειδικά αν ο ασκούμενος δεν έχει εκπαιδευτεί στην εκτέλεση μιας άσκησης. Προτιμώ να του αφιερώσω ακόμα και θεωρητικά μαθήματα τον πρώτο καιρό ούτως ώστε κάποια στιγμή να καταλαβαίνει τι κάνει και να νιώθει πραγματικά το σώμα του. Παρ’ όλ' αυτά, εννοείται ότι πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού: Ο κίνδυνος στη διαδικτυακή άσκηση είναι μεγαλύτερος, διότι ο γυμναστής δεν μπορεί να τον διορθώσει άμεσα με την αφή ή ακόμα και να τον βοηθήσει με τον εξοπλισμό».

Celebrities γυμνάζονται στα social media: Η παγίδα

Ο κίνδυνος αυξάνεται, κατά την κα Ζαπαντιώτη, στα βίντεο με ασκήσεις από τα οποία λείπει η διάδραση γυμναστή-ασκούμενου. Γι’ αυτό σε μια σειρά βίντεο που γύρισε για τους χορηγούς της «έδωσα κάτι εύκολο όπως διατάσεις, ασκήσεις με το βάρος του σώματος και καρδιοαναπνευστική προπόνηση του τύπου επιτόπιο τρέξιμο». Στη διάρκεια της καραντίνας, ωστόσο, παρατήρησε μια επικίνδυνη «μόδα»:

«Να βγαίνουν στα social media ακόμα και celebrities και να δίνουν μια προπόνηση. Από πού κι ως πού, όμως; Το ότι έχεις κάνει προπόνηση και είσαι γνωστός δεν σημαίνει ότι γνωρίζεις πώς δουλεύει το σώμα και ποια προπόνηση θα κάνεις. Γιατί σε ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι και αν κάποιος από αυτούς τραυματιστεί, δεν θα το μάθεις ποτέ».

Μάιλι Σάιρους - Sputnik Ελλάδα
Μάιλι Σάιρους: «Οι επώνυμοι είμαστε προνομιούχοι και στην πανδημία του κορονοϊού»

Η κα Ζαπαντιώτη πιστεύει ότι το διαδικτυακό μάθημα είναι πιο δύσκολο από το τετ α τετ και πως το κόστος του θα έπρεπε να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το διά ζώσης.

«Γιατί μιλάς συνέχεια και πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος 200% στον ασκούμενο. Επειδή δεν έχεις τη δυνατότητα να τον ακουμπήσεις και να τον διορθώσεις, αυτό πρέπει να το δώσεις με λεκτικό ερέθισμα».

Online μαθήματα ως σανίδα σωτηρίας

Μια διόρθωση διά αγγίγματος από τον trainer αξίζει όσο χίλιες λέξεις, πιστεύει και η Αγγελική Ματοπούλου, δασκάλα γιόγκα και ιδιοκτήτρια του Pratyahara Yoga Center-Rocket Yoga Athens. Αλλά οι διορθώσεις «ίσως να παραμείνουν ανέφικτες [σ.σ.: λόγω των νέων μέτρων ασφαλείας] για καιρό αφού ανοίξουν τα στούντιο. Όμως η πρακτική μπορεί να γίνει και χωρίς αυτές, αρκεί ο δάσκαλος να είναι σε θέση να τις μεταφέρει λεκτικά όσο καλύτερα μπορεί» υποστηρίζει.

Υπαίθρια γιόγκα στην καρδιά του χειμώνα στη Ρωσία: Ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης και ισορροπίας στο χιόνι - Sputnik Ελλάδα
Υπαίθρια γιόγκα στην καρδιά του χειμώνα στη Ρωσία: Ασκήσεις ισορροπίας στο χιόνι

Όταν η κ. Ματοπούλου αναγκάστηκε να κλείσει τη σχολή της, «οι πρώτες μου αντιδράσεις ήταν απογοήτευση, λύπη, ανησυχία για το πώς θα τη συντηρήσω, πώς θα είμαι σε επαφή με τους μαθητές μου». Βλέποντας όμως κάποιους συναδέλφους της να αρχίζουν διαδικτυακά μαθήματα, τόλμησε τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο και δεν το μετάνιωσε.

Η απόφασή της να μετατρέψει τα διά ζώσης μαθήματα σε live συνεδρίες μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες «αποδείχθηκε σωτήρια και για μένα και για τους μαθητές μου, οι οποίοι στη διάρκεια της καραντίνας μπορούσαν να συνεχίσουν την πρακτική με τη δασκάλα τους». Όπως διαπίστωσε, τα μοναδικά εμπόδια που ίσως έχει κάποιος σε ένα μάθημα γιόγκα εξ αποστάσεως είναι πρακτικά, όπως έλλειψη χώρου, ίντερνετ ή στοιχειώδους ησυχίας στο σπίτι. Κατά τα άλλα, «η τεχνολογία μάς δίνει λύσεις ώστε όλοι οι μαθητές να μπαίνουν σε σίγαση την ώρα του μαθήματος και να παρακολουθούν ταυτόχρονα το μάθημα αρκετά άτομα, ενώ ο διδάσκων προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη και είναι ξεκάθαρο το τι κάνει κάθε στιγμή».

Βιντεοκλήση - Sputnik Ελλάδα
Το σαβουάρ βιβρ της καραντίνας: Τα λάθη στις βιντεοκλήσεις που μας κάνουν αγενείς

Γεφυρώνουν την απόσταση

«Για μένα, προσωπικά, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το γεγονός ότι το σπίτι σου γίνεται και χώρος εργασίας: Μπορεί, για παράδειγμα, ενώ κάνεις μάθημα, το παιδί σου να κλαίει στο άλλο δωμάτιο. Αν όμως ενισχύσεις τη συγκέντρωσή σου και φροντίσεις λίγο το περιβάλλον σου, τότε ξεπερνιέται και αυτό το θέμα» επισημαίνει η κ. Ματοπούλου.

Μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο μετά το άνοιγμα της σχολής να διατηρήσει κάποια online μαθήματα παράλληλα με τα διά ζώσης.

«Όταν ξεκίνησα τα διαδικτυακά μαθήματα, επέστρεψαν κάποιοι μαθητές μου που πλέον ζουν μακριά και προηγουμένως δεν μπορούσαν να έρχονται στο στούντιο. Οπότε, ενδέχεται κάποιες ώρες να παραμείνουν online. Αυτή η εμπειρία μάς “ξεκλείδωσε” κάτι».

Smartphone - Sputnik Ελλάδα
Κορονοϊός: Google και Apple συνεργάζονται σε εφαρμογή που θα εντοπίζει τυχόν μολυσμένες επαφές

Μια λύση στην κρίση

Ένας άλλος επαγγελματίας από τον χώρο του fitness, ο Χαράλαμπος Παντελιάς, επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως άσκησης πολλά χρόνια πριν από τον κορονοϊό. Σήμερα είναι υπεύθυνος του «πρώτου οnline live γυμναστηρίου» σε όλη την Ελλάδα, όπως περιγράφεται το Mylivegym.gr στην ιστοσελίδα. Ο ίδιος εξηγεί ότι η πλατφόρμα δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια, για όσους «για προσωπικούς λόγους δεν ήθελαν να επισκέπτονται το γυμναστήριο, όπως είναι νέες μητέρες, άνθρωποι που επιθυμούν να αποφεύγουν την αναζήτηση πάρκινγκ», αυτοί που νιώθουν άβολα να γυμνάζονται με δεκάδες βλέμματα στραμμένα πάνω τους, «αλλά και εκείνοι που χρειάζονται μια πιο οικονομική υπηρεσία εκγύμνασης».

Σήμερα το Mylivegym.gr προσφέρει «όλες τις μορφές άσκησης, από μυϊκή ενδυνάμωση μέχρι γιόγκα, πιλάτες και χορευτικά προγράμματα» προσθέτει ο υπεύθυνος γυμναστών της πλατφόρμας, Πάνος Καρβελάς. Ο ενδιαφερόμενος καλείται αρχικά να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο ώστε, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αλλά και τυχόν προβλήματα υγείας, η ομάδα του online γυμναστηρίου να τον παραπέμψει σε συγκεκριμένα προγράμματα. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, η πλατφόρμα αναβαθμίζεται και ετοιμάζεται να υποδεχτεί μαθήματα σε live streaming.

Κιμωλία Art Cafe, Πλάκα - Sputnik Ελλάδα
«Βόλτα» στην Πλάκα εν μέσω καραντίνας: Ραντεβού στο πρώτο online cafe της Αθήνας

Στη διάρκεια της καραντίνας, όχι αναπάντεχα, παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για το Mylivegym.gr, όπως υποστηρίζει ο κ. Καρβελάς, αλλά «επειδή η φιλοσοφία μας δεν είναι να επωφεληθούμε από μια πανδημία, για κάποιο χρονικό διάστημα δώσαμε την ευκαιρία της δωρεάν παρακολούθησης των προγραμμάτων μας». Ο ίδιος καταλήγει: «Σκοπός μας είναι να βάλουμε τους Έλληνες στη νοοτροπία του να μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους».

Το μέλλον είναι εδώ

Καταλαβαίνει κανείς ότι ήδη κάτι αλλάζει, και από το γεγονός ότι μεγάλες αλυσίδες «παραδοσιακών» γυμναστηρίων επεκτείνονται διαδικτυακά. Ο όμιλος Yava Fitness Centers, με περίπου 50 γυμναστήρια σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε αποκλειστικά στο Sputniknews.gr ότι εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες «σε ένα πρότζεκτ που άρχισε να σχεδιάζεται τον Ιανουάριο και αφορά την επόμενη μέρα του fitness, το οποίο θα συνδυάζει μεταξύ άλλων το online training, το virtual training, το personal digital training και το personal home training».

Extreme sports - Sputnik Ελλάδα
It’s a man’s world: Έξι κανάλια στο YouTube για κάθε τύπο άνδρα

Ήδη τα Yava δίνουν καθημερινά τη δυνατότητα της δωρεάν παρακολούθησης διαφόρων προγραμμάτων (μυϊκής ενδυνάμωσης, χορευτικά, cardio, πιλάτες κ.λπ.). «Το πρόγραμμα μπορεί να αναζητήσει κάποιος στη σελίδα του ομίλου στο Facebook, ενώ η παρακολούθηση γίνεται μέσω του Facebook group Yava Live Classes» μας εξηγεί το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του ομίλου, προσθέτοντας: «Αυτή η ενέργεια βρήκε ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή, με όλο και πιο πολύ κόσμο να ζητά να ενταχθούν περισσότερες ώρες live και εναλλακτικά προγράμματα γυμναστικής και ευεξίας».

Με το νέο πρότζεκτ, ωστόσο, που ονομάστηκε «Be Your Personal Trainer», τα Yava υπόσχονται να δώσουν τη δυνατότητα «στον ασκούμενο να γίνει personal trainer του εαυτού του, είτε στο σπίτι του είτε στο γυμναστήριο. Δηλαδή να μάθει να γυμνάζεται σωστά μόνος του και σταδιακά να αποδεσμευτεί από τη βοήθεια και την προσωπική επαφή με τον γυμναστή. Θα έχει εφαρμογή αμέσως μόλις ανοίξουν οι χώροι εκγύμνασης». Παράλληλα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι μετά το άνοιγμα, εξειδικευμένο προσωπικό θα «τρέχει» προγράμματα άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και ευπαθείς ομάδες αλλά και να διεξαχθούν δραστηριότητες που δεν γίνονται εντός γυμναστηρίου.

Ο χώρος του fitness επλήγη, αναμφίβολα, από τον νέο κορονοϊό, παράλληλα όμως ασκούμενοι και επιχειρήσεις φαίνεται πως γίναμε πιο δεκτικοί σε περισσότερα μέσα και περιβάλλοντα άθλησης. Το μέλλον καταφθάνει με γρήγορο βάδην.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά